Najnovije

TRAŽE NAJBOLJE KANDIDATE: Dojče vele: Nemačke tajne službe objavljuju oglase i u javnom prevozu

Nemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike obajvljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima u nadi da će tako doći do najjboljih kandidata.

Špijun (Foto: pixabay. com)

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. "U tajnosti činiti dobro" - slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje suradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalističke službe -"Činiti pravu stvar".

U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj željeznici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova.

I ono traži IT stručnjake uz poziv "Diplomatija i digitalno - Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova".

Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijimi su sniženi.

Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

- Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou - kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblsti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno počelo da se prilagođava digitalizaciji.

Pročitajte OVDE   ko kaže da će se NATO raspasti i zašto.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA