Najnovije

PREGAŽENA JE CRVENA LINIJA: Republika Srpska mora da se brani! (VIDEO)

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se otima zemljište Republike Srpske, pregažena je poslednja crvena linija. Srpska je priterana uz zid i da mora da se brani.

Specijalne jedinice u Republici Srpskoj (Foto: Jutjub)

Ovako krizu u BiH za Sputnjik ocenjuje dekan fakulteta bezbednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.

Iako srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik neprestano poziva na mir istovremeno je predmet optužbi da je on taj koji bi želeo da Bosna utone u ratne sukobe, kaže naš sagovornik.

Republika Srpska se samo brani, a Bakir pominje oružje

Sa druge strane, dodaje on,  niko ne reaguje na reči Bakira Izetbegovića kada kaže da će zbog Dodikovog ponašanja „ići  do oružja, do rata.“

„Veoma su agresivne deklaracije SDA i niko iz međunarodne zajednice ne reaguje kada se sprovodi antidejtonovska politika. U BiH je, vidimo, i dalje prisutna politika dvostrukih standarda što nije dobro, jer ona može da opstane samo u okvirima Dejtonskog sporazuma. On je na žalost, ruiniran, jer je većina nadležnosti sa entitetskog prenesena na nivo zajedničkih organa,“ kaže Ćeranić.

Za RS važan drugi Trampov mandat

S obzirom na promenu geopolitičkih okolnosti, dekan fakulteta bezbednosti u Banjaluci smatra da je moguće vratiti odredbe  Dejtonskog sporazuma, pogotovo nakon predsedničkih izbora u Sjedinjenim državama, jer očekuje da Donald Tramp osvoji i drugi mandat.

„On bi sa drugim mandatom i većom podrškom u Kongresu mogao da osigura mirotvornu politiku  za koju se zalagao i u ovoj predsedničkoj kampanji. Cenim i da će ovo naše područje i vraćanje otetih nadležnosti biti mnogo izglednije nakon njegove pobede. “  smatra naš sagovornik.

Zašto je štetna poseta Mila Đukanovića BiH ?

U svetlu dešavanja u Crnoj Gori Narodna skupština RS potvrdila je izjavu Milorada Dodika da je poseta crnogorskog šefa države Mila Đukanovića BiH štetna. Ćeranić podseća da je predsednik Crne Gore nedavno dao intervju jednoj sarajevskoj televiziji i da je kroz skoro dva sata razgovora naglašavao da zapravo Bosna i Hercegovina ima probleme, a ne on u svojoj državi.

„Otvoreno je napao Srpsku pravoslavnu crkvu i pokušao da loptu iz svog dvorišta prebaci u tuđe. Smatram da bi tako cela njegova poseta i bila intonirana. Đukanović ignoriše svoju zemlju gde su na desetine hiljada građana u litijama i umesto da otvara dijalog sa nezadovoljnim stanovništvom on želi da skrene problem na susednu državu,“ ocenjuje naš sagovornik.

Problem u BiH, je kaže Ćeranić, to što šta god da se dogodi u regionu, pa i u svetu, a upereno je protiv Republike Srpske i srpskog interesa to će uvek naići na podršku crnogorskog predsednika i zato je Dodik morao da stopira njegov dolazak u Sarajevo.

Ćeranić zaključuje da Republici Srpskoj predstoji velika politička borba da pravda koliko - toliko bude ispoštovana, jer narod nikako ne želi da prihvati da treba da budu građani drugog reda i da dozvole dalje ruiniranje Dejtonskog sporazuma.

Vučić u poseti SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA