Najnovije

HOROR NA BERZAMA: Dramatičan pad cene nafte!

Na svetskim berzama cene nafte pale su za oko 30 odsto, posle odluke Saudijske Arabije da započne "cenovni rat" protiv Rusije, javljaju svetske agencije.

Ilustracija (Foto: Pablik/Pravda)

Cena nafte tipa "brent" pala je na nivo od oko 36 dolara po barelu, dok se cena američke nafte zaustavila na nivou od oko 33 dolara po barelu.

Sve je počelo posle kraha sastanka zemalja članica OPEK i Rusije u petak, kada je Moskva odbila predlog kartela za smanjivanjem proizvodnje.

Neuspeh sastanka šokirao je naftnu industriju, rezultirajući padom cene nafte od 10 odsto, a Saudijska Arabija dodatno je eskalirala situaciju tokom vikenda.

Zvanični Rijad smanjio je službene prodajne cene nafte u aprilu za 6 do 8 dolara, a kako ocenjuju analitičari, u nameri da povrati tržišni udeo i poveća pritisak na Rusiju, prenosi biznisinfo.ba.

Podaci Refinitiva su pokazali da bi ovo mogao biti najgori dan za cene nafte od 1991. godine. Šok u na tržištu nafte uzdrmao je i berze, koje su već pod pritiskom zbog epidemije korona virusa.

Evropske berze pale su odmah na početku nove radne nedelje, pa je tako indeks Londonske berze FTSE 100 izgubio 7 odsto vrednosti, dok su indeksi berze u Frankfurtu DAX i Parizu CAC 40 izgubili više od 6 odsto vrednosti na početku trgovanja.

Pročitajte OVDE   sve o novoj teoriji zavere.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA