Najnovije

NA ISTI NAČIN SU SRBI PREŠLI NATO! Sirijska vojska postavila lažne "Pancire"! Turci svu silu sručili na makete! (FOTO)

Pretpostavlja se da uz prodate sisteme PVO ruska vojna industrija nudi i pakete lažnih maketa na naduvavanje, kamuflažne sisteme i sličnu opremu za zbunjivanje neprijatelja. Postoji velika verovatnoća da je ova sredstva dobila i sirijska armija, koja u svom naoružanju poseduje sisteme 9K96 „Pancir-S1“. Ne treba smetnuti sa uma da su Sirijci u međuvremenu postali i majstori za izradu vernih maketa koje se uglavnom prave od šperrploče, limenih ili kartonskih pregrada, plastičnih cevi i sl.

Pacir (Foto: RIA)

Pojavile se fotografije maketa na naduvavanje koje verno imitiraju ruske protivvazduhoplovne sisteme kratkog dometa 9K96 „Pancir-S1“. Sa ovim dosta kvalitetnim rešenjem efikasno se mogu zbuniti visokosofiticirana borbena sredstva neprijatelja.

Naime, ruska vojna industrija dosta pažnje posvećuje razvoju kamulfažnih sistema i lažnih maketa koji treba da zbune neprijatelja. Ove makete se rade sa dosta pažnje da bi što vernije predstavile sredstvo koje imitiraju. Jako je teško pronaći razliku između prave i lažne mete, posebno ako se ona detektuje iz letelice koja se nalazi na visini od pet i više kilometara. Takođe, uz ovakve mete postoji još nekoliko „demaskirajućih“ elemenata koji su karakteristični za realni borbeni sistem. Sve ovo treba dodatno da zbuni pilota/operatora koji upravlja borbenim sredstvom, i navede veoma skupocene projektile na pogrešan put.

Pretpostavka je da se uz prodate sisteme nude i paketi lažnih maketa na naduvavanje, maskirne mreže i ostale proizvode koje nudi ruska vojna industrija. Slična sredstva je gotovo pa izvesno dobila i sirijska armija, koja u svom naoružanju ima sisteme 9K96 „Pancir-S1“.

Nedavno je turska armija objavila video-snimke gde se vidi kako njeni udarni dronovi uništavaju najmanje dva “Pancira” u Siriji. Kasnijom analizom tih snimaka se došlo do zaključka da se najverovatnije radi o video-montaži (jedan snimak uopšte nije vezan za Siriju).

Takođe, turski predsednik je izjavio da je njegova vojska u Siriji uništila čak osam PVO sistema “Pancir”. Osim ratne propagande, ovo može da bude posledica i veštog postavljanja maketa koje neodoljivo podsećaju na ova sredstva, a koje smo gore opisali.

96K6 „Pancir S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.

Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom od oko 4,800 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Stelt bombarderi B-2 krenuli iz Amerike u Evropu! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA