Najnovije

MIŠA VACIĆ: "Kada budemo dobili mogućnost da donosimo zakone, jedan od prvih biće zakon o stranim agentima!"

Kada budemo dobili mogućnost da donosimo zakone, jedan od prvih biće zakon o stranim agentima

Miša Vacić (Foto: Srpska Desnica)

a Mišom Vacićem sam se upoznala pre tri godine u Novom Sadu kada je zajedno sa „Srpskom ligom“ crtao na zidu jedne zgrade portret Givija, poginulog komandira bataljona „Somali“ Oružanih snaga Donjecne narodne republike.  

Tada sam saznala da Miša Vacić radi u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Kasnije je osnovao svoju stranku „Srpska desnica“ koja je za dve godine uspela da otvori svoja predstavništva u šezdeset gradova zemlje. Ta će stranka učestvovati na parlamentarnim izborima 26. aprila. 

„Hvala Bogu da smo srpski patrioti. Zamisli da smo ruski patrioti i da u predizbornoj kampanji mora da prevalimo put od Kamčatke do Kavkaza“, smeje se Miša Vacić.

„Srpsku desnicu“ čine 34 veteranska, studentska i patriotska udruženja.  „Borićemo se za  naše veterane, naše poljoprivrednike, za porodice sa mnogo dece. Mi želimo da donesemo zakone koji štite naše građane kao što je doneo Vladimir Putin sa ‘Jedinstvenom Rusijom’.

Branićemo patriotske i porodične vrednosti, napraviti zdravo društvo. Patriotizam i ljubav prema porodici moraju biti osnaženi na državnom nivou“, govori Miša Vacić.  

„Kada uđemo u parlament, insistiraćemo na obavezno služenje vojske, časove odbrane i zaštite u školama da bismo vaspitavali decu prema srpskoj tradiciji. Istovremeno, za nas niko ne lobira, niko nas ne promoviše ili sponzoriše, ni oligarsi ni specijalne službe zapadnih ili istočnih država“, kaže Miša Vacić.

On skreće pažnju na to da se „Srpska desnica“ zalaže za zbližavanje sa Rusijom i poštuje njenu politiku nemešanja u unutrašnje stvari drugih država.

„Zato i volimo Rusiju. Ona je spremna da pomogne kad treba, za razliku od zapadnih zemalja koje nas ucenjuju da bismo priznali Kosovo“, govori mladi političar.  

„Za nas je Kosovo deo Srbije i shvatamo da se taj problem ne može rešiti za dan ili dva. Glavno je ne predati se“, govori Miša Vacić.  

„Postoje programi pomoći poljoprivrednicima u Šumadiji i Vojvodini. Treba napraviti opsežnije takve programe za Srbe na Kosovu i Metohiji da bi mladi mogli da žive tamo u svojim domovima, uzgajaju povrće, voće, žito i obavezno rađaju decu. Tako ćemo rešiti demografski problem. Vlast pripada brojnijem narodu. Albanci odlaze sa Kosova u Evropu. Albanke više nisu one ‘robinje sa istoka’ koje rađaju po petnaestoro dece. Ne, one sada nose kratke suknje i prave karijere u Evropi. Sada imamo priliku da vratimo Srbe na KiM“, kaže Miša Vacić.

Mogućnost dijaloga između Beograda i Prištine još postoji, smatra on.  

„Među njihovim političarima ima manje ili više fleksibilnih, na primer, Hašim Tači, koga čeka sud za ratne zločine. Ali sa njim možete da pokušate da izgradite sistem interakcije poput Čečenije, koja se iz militantne republike pretvorila u prosperitetni i patriotski region Rusije“, kaže lider „Srpske desnice“.

Takozvane evropske vrednosti njega ne privlače i smatra da je savez sa Rusijom i ODKB korisniji za Srbiju. Što se tiče evropskih partnera, Vacić vidi perspektivu u saradnju sa italijanskom „Severnom ligom“ Matea Salvinija, nemačkom „Alternativom“, francuskim „Nacionalnim frontom“, jer smatra da su to stranke koje doživljavaju Rusiju kao prijatelja.  

„Što je jača Rusija, jače su i naše pozicije“, govori on.

Miša Vacić smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvodi Srbiju na pravi put.  

„Podržavamo njegov čvrst stav po pitanju sankcija protiv Rusije, odnosno odbijanju da ih uvede.  Delimo njegovu odluku o kupovini ruske vojne opreme i vojnoj saradnji sa Rusijom. On gradi puteve koji su svima potrebni, ne priznaje suverenitet samoproglašene republike Kosovo i uspostavlja odnose ne samo sa Rusijom i EU, već i sa Kinom, Indijom, Afrikom, Južnom Amerikom“, komentariše Vacić.  

„Unutrašnji problemi Srbije liče na ruske. Mi želimo da zaštitimo građane od korupcije na lokalnom nivou, sa korupcijom se bore i Putin i Vučić”, kaže Vacić.  

Što se tiče srpske opozicije, tačnije njenog desnog patriotskog krila, Miša Vacić priznaje da u njemu nema jedinstva.

„Svi žele da deluju samostalno, a mi pozivamo na ujedinjenje. Nije obavezno da to bude jedna struktura, ali mogli bismo da delujemo na jednom frontu. Svi pišemo ćirilicom, idemo u crkvu, svi smo patrioti. Ali, avaj, oni ne žele da se ujedine. Ali možda se jednog dana to dogodi“, nada se Miša Vacić.  

On je oštar kada govori o neoliberalnoj opoziciji, koju, po njegovom mišljenju, finansira Zapad.  

„Oni su se ujedinili u ‘Savez za Srbiju’ zato što ih spaja zajednički novac. Mislim da je Vučić previše lojalan prema njima. Oni moraju da odgovaraju pred zakonom za to što sada rade i što su rasturili zemlju dok su bili na vlasti. Oni ne žele samo da sruše Vučića, oni žele da ponovo pljačkaju zemlju“, govori Vacić o liderima „Saveza za Srbiju“ Vuku Jeremiću i Draganu Đilasu.  

„Kada budemo dobili mogućnost da donosimo zakone, jedan od prvih biće zakon o stranim agentima, kao u Rusiji. Svaka nevladina organizacija koju finansira Zapad se mora tretirati kao strani agent. Imamo problem sa propagandom homoseksualnosti, u srpskim gradovima postoje gej parade gde se navodno bore za neka svoja prava. Ali sva građanska prava su već zagarantovana Ustavom! Svako sporno pitanje za Srbiju, poput migranata ili suvereniteta Kosova, okruženo je propagandom koju šire zapadne nevladine organizacije. A vidimo da u Rusiji  zakon o stranim agentima radi. Ne treba da izmišljamo točak! Ovim zakonom ćemo zaštititi i suverenitet i naše tradicionalne vrednosti“, kaže Miša Vacić koga je britanski Bi-Bi-Si nazvao „Julije Cezar srpske politike“ zbog njegove ljubavi prema istorijskim ličnostima. 

Šiptari zaratili zbog taksi! Više o tome OVDE.

Izvor: balkanist.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA