Najnovije

PUCA NA VELIKO: Pompeo razmišlja o kandidaturi za Senat?

Državni sekretar Majk Pompeo često odlazi u zvanične posete Kanzasu, državi čiji je stanovnik. To je podstaklo glasine da možda planira da podnese ostavku u Stejt departmentu i kandiduje se za otvoreno mesto senatora iz Kanzasa. Međutim, neki politički posmatrači smatraju da bi njegova uloga u zamrzavanju vojne pomoći Ukrajini i istraga o opozivu mogli da utiču na njegove izborne šanse.

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Državni sekretar Majk Pompeo ove godine je tri puta, u zvaničnom svojstvu, posetio svoju državu Kanzas. Te posete su privukle puno pažnje, a komentarisao ih je i direktor Foks NJuza, Rupert Mardok, koji je prošle nedelje šaljivo predstavio Pompea kao čoveka sa mnogo zvanja.

"Kongresmen Pompeo, direktor Pompeo, sekretar Pompeo, senator Pompeo... predsednik Pompeo.”

Tokom najnovije posete, jedan novinar je pitao Pompea da li je istraga o opozivu predsednika uticala na njegove političke ambicije.

“Nema promene. Mislim da sam odgovorio na ovo pitanje jedno 103, 104 puta. Svako jutro, kada se probudim, moja misija je savršeno jasna. Naš zadatak u Stejt departmentu je da koristimo sve svoje veštine i znanje da bi američki građani bili bezbedni, da se bavimo diplomatijom i zastupamo Ameriku, da se na tržištima širom sveta nađu proizvodi iz Kanzasa”, odgovorio je državni sekretar.

Pompeo je više puta ponovio da će ostati državni sekretar sve dok ga predsednik Donald Tramp bude zadržao na tom poslu. Ali stručnjaci, među kojima je Burdet Lumis, profesor na Univerzitetu Kanzasa, veruju da, u najmanju ruku, razmatra da se kandiduje za Senat.

“On bi rekao da ga sve ovo ne sprečava da obavlja svoju dužnost kao državni sekretar. Ali prilično je neobično da državni sekretar ispituje raspoloženje i razmišlja da se možda kandiduje za Senat.”

Istraga o opozivu, u kojoj se ispituje odluka Trampove administracije da uskrati vojnu pomoć Ukrajini, mogla bi da ima negativan uticaj na Pompeove izborne šanse, kaže za Glas Amerike profesor Lumis.

"Iskreno, prethodnih nekoliko meseci i nedelja, mislim da je bačena senka na Pompeovu reputaciju državnog sekretara. Još nije jasno kakvu je ulogu imao u Ukrajini. A iz dana u dan, sve je očigledniji pad morala u Stejt departmentu.”

Dok se, u istrazi o opozivu, sve više ispituje njegova uloga u Ukrajini, Pompeo je lokalnim novinarima poručio da građane Kanzasa ne zanima, kako je rekao, “buka” u Vašingtonu.

Pročitajte OVDE  šta je još Palmer poručio srpskim vlastima.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA