Najnovije

AMERI KREĆU U TOTALNU OSVETU! TRAMP ODOBRIO: "Neka urade ono što treba da urade!"

Američki predsednik Donald Tramp dao je vojnu dozvolu za osvetu za smrt dva američka i jednog britanskog vojnika u raketnom napadu na kamp Tadži kod iračke prestonice Bagdada, potvrdio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Američka vojska (Foto: army.mil)

"Razgovarao sam s predsednikom. Dao mi je ovlašćenje da uradimo ono što treba da uradimo, u skladu sa njegovim uputstvima, ako to bude trebalo", rekao je Esper novinarima.

Esper je odbio da otkrije bilo kakve detalje o mogućem vojnom odgovoru, samo rekavši da "trenutno neće skloniti nijednu opciju sa stola", i da je Pentagon "fokusiran" na iračke vojne grupe koje bi mogle biti odgovorne za napad.

Ranije je visoki američki general insistirao na tome da Pentagon sa "visokim stepenom sigurnosti" zna ko su počinitelji raketnog napada.

Ukupno je 18 raketa pogodilo kamp Tadži u sredu, usmrtivši dva američka i jednog britanskog vojnika, dok je 12 ranjeno.

Baza, koja se nalazi 27 km severno od Bagdada, američka koalicija koristi za obuku lokalnih snaga bezbednosti.

To je drugi napad na kamp od početka godine, pri čemu je u prvom u januaru ranjen irački vojnik.

Američke snage su se gotovo trebale potpuno povući iz Iraka početkom godine, nakon što je tokom američkog napada dronovima ubijen iranski general Kasem Sulejmani i nekoliko iračkih pripadnika šitskih snaga na međunarodnom aerodromu u Bagdadu.

Narod Iraka je bio ogorčen na SAD zbog pokušaja obračunavanja s Teheranom na njegovom tlu. Irački parlament je čak usvojio rezoluciju kojom se traži "okončanje prisustva bilo kakvih stranih trupa na iračkom tlu", ali je rezoluciju na kraju odbacio Vašington.

Međutim, Teheran se osvetio za Sulejmanijevu smrt, gađajući dva američka objekta u Iraku raketama 8. januara. Prilikom udara niko nije poginuo, ali je Pentagon saopštio da je više od 100 američkih vojnika pretrpelo "blagu traumatičnu povredu mozga."

Radosna vest doprla do tabora Asadovih snaga! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA