Najnovije

DŽELAT DUGE RUKE: Sirijska vojska u Idlibu koristila bateriju moćnih ruskih haubica MSTA-B (FOTO)

Prilikom poslednje ofanzive sirijske vojske u Siriji ostvareni su krupni rezultati. U potpunosti je oslobođen širi rejon grada Alepo, ostvarena puna kontrola nad nacionalnim autoputem M5, i izvršeno podilaženje gradovima Idlib i DŽišr Šugur. U ovim operacijama sirijske armije posebnu ulogu su imale i artiljerijske jedinice, konkretno vučne haubice MSTA-B ruske proizvodnje.

Vučna haubica MSTA-B (Foto: Jutjub)

Sirijci su sa ovim oruđem ostvarili zapažene uspehe, jer pored klasičnih granata MSTA-B može da ispaljuje i visokopreciznu municiju „Krasnopolj“. Na internet resursima se pojavio i veliki broj video snimaka na kojima se vidi precizno pogađanje pojedinačnih neprijateljskih ciljeva koji se nalaze na daljinama 20+km. Primena ove municije je indikovana bukvalno protiv svih ciljeva koji se mogu pojaviti na frontu. Obično su to stacionarni objekti (skladišta sa municijom, komandna mesta, uporišne tačke), ali i različiti tipovi borbene tehnike, od tenkova pa sve do višecevnih bacača raketa.


Prve informacije o mogućoj primeni projektila „Krasnopolj“ (haubice MSTA-B) su se pojavile u Siriji sredinom 2016. godine. Ekspanzija upotrebe ovog projektila je usledila 2017. godine tokom operacije za deblokadu Dejr ez Zora. Tom prilikom je snimljen i veliki broj video-kadrova na kome se vidi „snajpersko“ dejstvo ove municije.

„Krasnopolj“ se na cilj navodi pomoću laserskog snopa koji je deo automatizovanog sistema za upravljanje vatrom Malahit. Ovaj marker uglavnom koriste specijalne jedinice, ali se u poslednje vreme ista oprema kači i na izviđačke bespilotne letelice. Zahvaljujući ovij tehnologiji postižu se impresivni rezultati kada je u pitanju preciznost artiljerijske vatre.
Projektil je veoma efikasan kada treba uništiti objekte koji se koriste za skladištenje naoružanja i municije. Kada trebe direktno pogoditi vatrenu tačku sa utvrđenim neprijateljom, ili ukopano artiljerijsko oruđe sa posadom. Neretko se sa njim mogu napasti i oklopna borbena tehnika neprijatelja, transportna sredstva i slično.

Visokoprecizni projektil ima dosta visok rejting u svetu zahvaljujući njegovoj uspešnoj upotrebi u Siriji. NJegova efikasna primena je posebno bila vidljiva prilikom slamanja džihadističke odbrane u rejonu Abu Kamal (Operacija deblokade garnizona Dejr ez Zor). Ista, ako ne i još veća uspešnost je ponovoljena prilikom poslednjih borbi oko Sarakiba i Alepa.

Na osnovu ovih iskustava ruski inženjeri rade na permanentnom unapređenju projektila „Krasnopolj“. Poslednje njegove verzije imaju mogućnost navođenja preko satelita. Preciznost na maksimalnim daljinama dostiže respektabilnih 90 odsto (od 10 granata 9 će pogoditi centar mete). Tom prilikom se postižu minimalni otkloni od gađane tačke, koji su u osnovi nebitni.

„Krasnopolj“ je visokoprecizni artiljerijski (haubički) projektil koji je opremljen razorno-parčadnim tipom bojeve glave. NJega je razvio Konstruktorski biro iz Tule (Konstruktorskoe bюro priborostroeniя). Serijska proizvodnja projektila se realizuje u kompaniji OAO „Ižmaš“. Proizvodi se u dva kalibra 152 i 155mm (izvozna verzija). Efektivni domet projektila je do 25km. Okvirna cena za modernizovanu verziju projektila koji nosi oznaku Krasnopolj-M je 35 hiljada američkih dolara.

Pročitajte OVDE zašto se Amerikanci iskrcavaju u EU.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA