Najnovije

KURTI SE KRIJE OD TAČIJA! Albanci ga jure po Prištini, moraju da završe jednu stvar po hitnom postupku!

Pedsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, spreman je da se danas sastane sa premijerom Aljbinom Kurtijem, ali taj susret nije potvrđen, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Aljbin Kurti i Hašim Tači (Foto: Jutjub)

"Predsednik je spreman da se sastane danas, ali još uvek ništa nije potvrđeno", saopšteno je iz Tačijeve kancelarije, prenela je pritistinska Koha.

Kurti je u ponedeljak odbio da se sastane sa Tačijem u svojstvu predsednika Pokreta Samoopredeljenje.

Prethodno Tači nije odgovorio na dva Kurtijeva poziva da se sastanu i razgovaraju na temu "korodinacije po pitanjima spoljnopolitičkih tema", pre svega dijaloga sa Beogradom.

Tači je potom otputovao u višednevnu posetu SAD, a nakon povratka je pozvao na sastanak sve lidere parlamentarnih stranaka, ali se Kurti, iako je prethodno potvrdio dolazak, ipak, nije pojavio sa obrazloženjem da nema interesa da sa kosovskim predsednikom razgovara u svojstvu predsednika stranke, već samo u svojstvu premijera.

Kurtijeve službe saopštile su u sredu za prištinsku Gazetu Expres da bi do susreta sa Tačijem moglo doći danas.

Tači i Kurti sastali su se samo jednom od vanrednih parlamentarnih izbora u oktobr prošle godine, kada je od lidera Pokreta Samoopredeljenje traženo da predloži mandatara.

Taj susret je trajao svega četiri minuta, nakon kojeg je Kurti rekao da će dostaviti Tačiju predlog, a kako je predlog izostao, mandat je imenovan dekretom.

Tačka razdora Tačija i Kurtija su ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH i nastavak dijaloga sa Beogradom o čemu njih dvojica imaju različite stavove.

Tači, naime, smatra da bi Kurti trebalo da postupi u skladu sa zahtevima SAD i da odmah donese odluku o bezulovnom ukidanju taksi, dok je Kurti ranije najavio da će tu meru ukinuti postepeno, počev od 15. marta i uz određene uslove.

Za postepeno i uslovno ukidanje taksi Kurti nema podršku ni koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe.

Stav Kurtija o taksama, smatra deo vladajući i opozicionih partija, je u velikoj meri naštetio odnosima Prištine i SAD, koje su najavile sankcije, kao i mogućnost povlačenja svojih trupa sa kosovske teritorije.

Takođe, Kurti osporava Tačiju pravo da vodi dijalog sa Beogradom i smatra da je za taj proces nadležena isključivo prištinska vlada.

Video poziv Vučića i Merkelove umesto sastanka! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA