Najnovije

Još pet zaraženih koronavirusom u Srbiji, ukupno 46!

U Srbiji je do 20 časova 14. marta registrovano ukupno 46 potvrđenih slučajeva koronavirusa, što je petoro više nego jutros u osam sati.

Zlatibor Lončar (Foto: Jutjub)

U Srbiji je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa, rekao je ministar Zlatibor Lončar na konferenciji za medije.

Tokom dana je testirano 12 osoba od kojih je pet pozitivno, rekao je Lončar. Trenutno je u Srbiji ukupno 46 osoba pozitivno na koronavirus.

U toku je konferencija na kojoj se sa novim podacima obraćaju ministar zdravlja Zlatibor Lončar kao i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Novi podaci trebalo je da budu objavljeni u 18 časova, ali je termin pomeren na 20 časova, te je odložena i konferencija.

Četiri pacijenta i dalje se nalazi u KC Vojvodine.

Na konstataciju da neki trgovci koriste situaciju da bi ostvarili ličnu korist, povećavajući cene dezinfekcionih sredstava Lončar je poručio: "Građani ne zaslužuju da budu žrtve i da se njihova zabrinutost zloupotrebljava."

"Takođe, apelujem da budemo solidarni i da znamo da i drugim ljudima to isto treba", dodao je Lončar obraćajući se onima koji kupuju sredstva i maske u većim količinama nego što je potrebno.

"Kineski državljan koji je zaražen je na infektivnog klinici i u stabilnom je stanju", rekao je Lončar.

Ministar je upitan o situaciji na Kosovu i Metohiji i nemogućnosti da se dostave lekovi zbog zatvorenih administativnih linija.

"Imaju sve potrebno, ali što bude neophodno, naći ćemo načina da im dostavimo. Žao mi je što je tako. Apsolutno i tamo pratimo situaciju kao i ovde", objansio je Lončar.

"Naš predsednik je u komunikaciji sa predsednikom Kine. Stručnjaci iz Kine će doći i preneti svoje iskustvo. Razmišljamo o više scenarija. Nisam siguran da mi možemo toliko brzo da izgradimo bolnice kao u Kini, ali imamo druga rešenja. Razmatramo da neke druge zgrade preuredimo", rekao je ministar.

On je govorio o sednici kriznog štaba odrđanoj ranije tokom dana. "Ova situacija mora da se prati iz sata u sat. Sve informacioje moraju da budu dostupne kriznom štabu da bismo mogli da reagujemo. Uređeno je maksimalno od mera koje su donete, ali tu ne može da se stane jer ovo neće stati. SKupili smo sve informacije za ono što se dešava u Srbiji, ali i informacije koje su nam dostupne o situaciji u regionu, Evropi i Americi. Pokušavamo da nađemo najbolja rešenja u iskustvu onih koji su ovo već prošli. Ovo je globalni problem", rekao je Lončar.

"Sve preporuke struke smo sproveli i tako ćemo i dalje raditi", odgovorio je Lončar na pitanje o eventualnom zatvaranju škola.

Direktorka instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je kriterujume za testiranje na koronavirus.

"Prvi kriterijum je da je bio u nekoj od zemalja gde je prisutna transmisija, a drugi je da je bio u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen koronavirus", rekla je Kisić Tepavčević.

"Ukupno 12 pacijenata je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, niko od njih nije na respiratoru. U Novom Sadu su četiri pacijenta, od njih je jedan u ozibljnom stanju. Jedan pacijent je u Pančevu i nije na respiratoru. Petoro je u Nišu i svi su u dobrom stanju. Jedna pacijent je u bolnici u Kragujevcu. Najviše zaraženih je iz Beograda", rekao je ministar Lončar.

Gradonačelnik Beograda objasnio je da se mere grada pretežno odnose na gradski prevoz.

"Tamo gde imamo potreškoća, rešavmao. Gradski saobraćaj je najveći izazov, ne samo za Beograd. Od gradskog sekretara smo od prvog dana tražili mere. U toku dana je prosečna popunjenost prevoza bila 70-80 posto. Nije cilj da neko prebrojava putnike, cilj je da kada je optimalan broj saobraćaj funkcioniše. Kada je veliki broj ljudi u pitanju preporuka je da se ne staje na stajalištu već da se pozove i da se poveća broj na toj liniji, " rekao je gradonačelnik Zoran Radojčić.

Pročitajte OVDE   zašto je ulaz na Kosovo moguć samo uz kosovska dokumenta.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA