Najnovije

SVAKI MIGRANT ĆE DOBITI PO 2 HILJADE EVRA! Da li će ovaj suludi plan EU da totalno uništi Evropu?

Evropska unija predlaže novu formulu borbe protiv migrantskog talasa koji preti na njenim jugo-istočnim granicama. Konkretno, radi se o migrantima koji se već nalaze u Grčkoj i kojima se predlaže isplata po 2 hiljade evra svakome, uz uslov da se vrate svojim domovima. Taj iznos, koji je osigurala EU, pet puta nadvisuje novčana sredstva, koja se, obično, migrantima dodeljuju za povratak u njihove matične zemlje prema programu UN-a, navodi Gardijan (The Guardian).

Grčko-turska granica (Foto: Jutjub)

Predlog će biti na snazi mesec dana jer se Evropska komisija boji da on može imati suprotan efekt – privući nove migrante. Ova šema vredeće samo za one osobe koje se imaju gde vratiti, koje žele poboljšati uslove života i na ekonomske migrante koji rizikuju nedobivanje status izbeglica. Ova mera morala bi poboljšati stanje u grčkim izbegličkim kampovima, a Brisel smatra kako bi mogla obuhvatiti 5 hiljada osoba, iako se, kako i sam priznaje, ne zna koliko je na grčkim ostrvima stvarnih izbeglica a koliko ekonomskih migranata.

Evropska unija takođe je pozvala i druge zemlje primiti decu migranata s grčkih ostrva koja su ostala bez roditelja. To je prihvatilo već 7 država, u koje će se poslati 1600 njih.

Prema podacima koji su važili pre početka nove migrantske krize na grčko-turskoj granici, u Grčkoj se nalazilo više od 36 hiljada migranata, iako smeštajni kapaciteti dozvoljavaju njih svega 5 hiljada. Hiljade ljudi živi u šatorima, bez struje, grejanja i tople vode. Prema navodima Gardijana, većina izbeglica došla je iz Afganistana, Sirije, Iraka, Palestine, Somalije i DR Konga.

Stanje s migrantima snažno se zaoštrilo nakon nedavne odluke Ankare, donešene posle pogibije 36 turskih vojnika u sirijskoj regionu Idlib, o potpunom otvaranju svoje granice s Grčkom i Bugarskom i ne sprečavanju izbeglica na njihovu putu prema EU. Time je Turska želela dobiti podršku EU za svoje ambicije u Siriji, pre svega u Idlibu, do čega, međutim, nije došlo pa se čitav problem pretvorio u novu veliku izbegličku krizu na grčko-turskoj granici u kojoj su, s njezine obe strane, sudelovale snažne policijske i vojne snage dveju zemalja s ciljem sprečavanja migranata na ulazak u Grčku.

Nakon 5. marta potpisanog Moskovskog sporazuma između Rusije i Turske o zaustavljanju vojnog sukoba u Idlibu stanje na spomenutoj granici postalo je manje napeto. Zaustavljeni su nasilni pokušaji prodora izbeglica u Grčku, međutim, problem je još daleko od njegovog rešenja, a hiljade izbeglica „zapelo“ je na tzv. ničijoj zemlji s malim izgledima da ih Grčka i Turska prime na svoju teritoriju.

Izašli snimci američkog divljaštva i razaranja po Bliskom istoku! Više o tome OVDE!

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA