Najnovije

UNAPREĐENI AMERIČKI PVO SISTEMI STIŽU U REGION! Patriot će preplaviti Balkan

Tokom 2020. godina rumunska vojska dobiće tehnološki najnapredniju verziju američkog sistema za protivvazduhoplovu i protivraketnu odbranu “Patritot”. Bukurešt je najnoviji korisnik ovog sistema u Evropi i drugi na Balkanu nakon Grčke. Za njegovu nabavku izdvojeno je 3,9 milijarde dolara.

Američki sistem za protivvazduhoplovu i protivraketnu odbranu “Patritot” (Foto: army.mil)

Za taj novac Rumunija će dobiti sedam jedinica "Patriota" sa 28 lansera, 56 raketa GEM-T sa povećanom sposobnošću za obaranja balističkih raketa i 128 raketa PAC-3. 

Projekat tehnološki najnaprednijeg “Patriota” uključuje modernizaciju više sklopova sistema i testiranje na poligonu i realnim borbenim uslovima u Saudijskoj Arabiji.

Projekat pod nazivom PDB 8.1 (Patriot Post Deployment Build 8.1) vredan 314 miliona dolara vodiće proizvođač “Patriota”, američka kompanija Rajteon, a zajednički ga finansira 17 zemalja aktivnih i budućih korisnika, među kojima je i naš sused Rumunija.

Sistem će biti unapređen kako bi mogao da se bori protiv narastajućih pretnji iz vazdušnog prostora, a ideja vodiljia biće iskustva sa terena u pogledu obuke, održavanja i korišćenja svih delova sistema u realnim borbenim situacijama.

Unapređena verzija “Patriota” imaće i unapređeni korisnički interfejs za borbenu posadu VMI (Warfighter Machine Interface) koji pruža trodimenzionalnu sliku bojnog polja.

Kao još jednu opciju, proizvođač navodi veću otpornost na sajber napade i manje troškove redovnog održavanja.

Kao deo projekta modernizacije Grčka planira da pošalje jedinicu “Patriota” sa ukupno 130 vojnika u Saudijsku Arabiju, kako bi zaštitila saudijska naftna postrojenja od napada Huta iz Jemena i na taj način proverila sistem u stvarnoj borbenoj situaciji.

Obe verzije raketa su korišćene u borbenim uslovima u invaziji na Irak 2003. godine i pokazale su visoku preciznost (oborili su sve Sadamove rakete i dva američka aviona).

Kinezi otkrili ko je proizveo koronavirus! Više o tome OVDE!

Izvor: balkansec.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA