Najnovije

Može li Tramp da iskoristi trenutak i uništi Rusiju i Kinu

„Ekonomije celog sveta su povezane i nemoguće je izolovati jednu zemlju i uništiti je, a ne naneti štetu američkoj ekonomiji, tim pre kada je reč o kineskoj ekonomiji".

Tramp (Foto: flickr. com)

Tako Jurij Roguljov, direktor Fonda za izučavanje SAD „Frenklin Ruzvelt“ komentariše sve češće tvrdnje američkih analitičara da Donald Tramp ima mogućnost da uništi Rusiju i Kinu, najveće pretnje američkoj bezbednosti, uz pomoć ekonomskih mera i novonastale situacije sa koronavirusom, padom cena nafte i nesaglasnost u okviru Opek + jer je „ruska ekonomija upotpunosti zavisna od energenata, a globalni karantin je naneo ozbiljan udarac kineskoj industriji i izvozu”.

Pokušaj da uništi Rusiju i Kinu naneo bi štetu Americi

Eksperti pretpostavljaju da je jedna od mogućih mera, kako bi se nanela šteta Rusiji i Kini, zabrana dostupa američkim berzama ruskim i kineskim investitorima, ali i ograničenje američkim investitorima da kupuju ruske i kineske hartije od vrednosti. 

Roguljov smatra da su ovakve priče nerealne i da SAD neće i ne mogu da preuzmu nekakve drastične mere, kao što je na primer zabrana kupovine javnog duga, jer će to imati negativan efekat i na kupovinu američkog državnog duga, a ne treba zaboraviti da je Kina jedan od najkrupnijih vlasnika.

„Trgovina hartijama od vrednosti je međunarodni proces. Svako ograničenje berzanske trgovine, će se kao bumerang vratiti mnogim američkim hartijama od vrednosti. Američko ministarstvo finansija je uvek bilo protiv ograničenja na kupovinu ruskog javnog duga, jer će to pogoditi američke investitore i američki državni dug. Ili postoji opšti sistem trgovine hartijama od vrednosti ili je rušite. A ako je srušite posledice se ne mogu predvideti.“, rekao je ekspert.

Ipak kako mediji pišu, s obzirom na to da je sa Rusijom i Kinom nemoguće ratovati uz primenu strateškog oružja, moguć je pokušaj da se iskoriste međunarodne okolnosti ne bi li ove sile primorale na poslušnost.

Da li je moguće uticati na rusku ekonomiju

Ekspert ističe da su Amerikanci pokušali da utiču na ekonomiju Rusije uz pomoć sankcija i restriktivnih mera prema kompanijama koje sarađuju sa Rusijom.  Oni primoravaju kompanije da biraju između saradnje sa Rusijom i gubitka američkog tržišta. Najsvežiji primer je švajcarska kompanija koja se bavila izgradnjom „Severnog toka 2“, a koja je imala ugovor sa SAD u Meksičkom zalivu.

Uz to, „ Sve isplate se vrše preko dolara, čime se Amerikanci takođe koriste. To je za njih moćno sredstvo za pritisak i na rusku i na kinesku ekonomiju. Ali takve akcije izazivaju odgovarajuću reakciju. To je dovelo do toga da zemlje traže načine za plaćanje u nacionalnim valutama, ne bi li izbegle američke banke i stvorile svoje mehanizme“rekao je ekspert.

On dodaje da su SAD preko „Master kard“ i „Viza“ pokušali da izvrše pritisak na ruske banke, a Rusija je kao odgovor uvela svoj unutrašnji platni sistem „Mir“. 

„Svaka akcija ima svoju reakciju. Vršiti je pritisak je moguće, u nekom trenutku će to imati ozbiljan uticaj. Ali treba shvatiti da, će doći do bumeranga i kontra mera i da onda svi napori padaju u vodu, rekao je ekspert. 

Kinezi našli dokaz da su Amerikanci novi koronavirus stvorili najkasnije 2015. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA