Najnovije

ŽESTOKO: U protivmanevrima ruska vojska “potopila” američku i francusku mornaricu! (VIDEO)

Opsežna NATO vežba „Defender Europe 20“, koja je započela u februaru u evroatlantskoj regiji, obeležena je slanjem američke mornaričke višenamenske borbene grupe na čelu s vodećim američkim nosačem aviona „USS Dwight D. Eisenhower“. Velika igra koju je Vašington započeo u ovoj regiji izazvala je reakciju ruske mornarice i aviona dugog dometa.

"Smerč" (Foto: Jutjub)

Stručnjaci veruju da Generalštab Ruske Federacije sprovodi posebne manevre koji uključuju eventualni osvetnički napad na borbenu grupu američkih pomorskih snaga i ratnu mornaricu Francuske, čije pomorske snage  predvodi nosač aviona „Šarl de Gol“.

Na temelju podataka isključivo iz otvorenih izvora, dobijamo sledeću sliku, a stručnjaci su obratili posebnu pažnju na neke detalje.

20. februara korveta Baltičke flote „Stoiki“, kao deo flote brodova, napušta Baltijsko more i kreće prema Atlantiku. Gde je danas, to je nepoznato. Od 23. februara krstarica američke mornarice „Vella Gulf“ prati brod za snabedavanje „Benavidez“ i teretni brod „Resolve“, koji su prevozili opremu u Evropu u okviru plana vežbi „Defender Europe 20“, navodno na području istočno od Azora.

Kasno 26. februara okeanski tegljač “Nikolaj Čiker” ruske Severne flote kreće iz baze na poluotoku Kola, procenjuje se u pravcu Azora. 6. marta bio je u Keltskom moru, držeći se opšteg kursa prema jugu. Pitanje plovi li sam ili ne ostaje otvoreno.

U februaru i martu komanda ruske Severne flote tri puta u 11 dana šalje brodove prvo u sredinji i južni deo Norveškog mora, a potom primetno južno uz protivpodmornički avion dugog dometa i izviđački avion Tu-142 raznih modifikacija.

27. februara fregate „Admiral Grigorovič“ i „Admiral Makarov“ iz Crnomorske flote napuštaju Sevastopolj i 28. februara prolaze turski tesnac, sledeći put ne prema sirijskom Tartusu, kako se prvobitno pretpostavljalo, već zapadno od Sredozemnog mora, gde 6. marta prolaze Gibraltarski tesnac i odlaze do okeana, prema proceni u smeru severozapada.

5. i 6. marta britanski protivpodmornički avion P-8 „Posejidon“, prvi put od dolaska u Veliku Britaniju i obavljanja nekoliko letova obuke i probijanja na području škotske avio baze Losimaut, dva puta odlazi na prve prave misije kako bi izviđao područja zapadno i jugozapadno od Irske.

6. omarta komanda 6. operativne flote ratne mornarice Sjedinjenih Država, zabrinuto zbog aktivnosti ruske mornarice, prvi put šalje bespilotni avion RQ-4 „Global Hawk“ sa Sicilije na izviđanje na Atlantiku, zapadno od Gibraltara.

10. marta dve korvete ruske Baltičke flote sprovode zajedničke zadatke pronalaska, otkrivanja i uništavanja uslovne neprijateljske podmornice u severoistočnom Atlantskom okeanu. Sprovedena je i obuka za odbijanje napada oružjem vazdušnih napada s raznih visina i pravaca, uz primenu konvencionalnog gađanja iz protivvazdušne odbrane brodova.

Osim toga, vežbala su se i elektronska lansiranja raketa protiv pomorskih ciljeva, a raketa je lansirana pomoću glavnog udarnog oružja tih brodova, raketnog sastava „Uran“.

U razdoblju od 9. do 10. marta francuski nosač mornaričkih aviona i višenamenska borbena grupa pod vođstvom vodećeg nosača aviona „Šarl de Gol“ sprovodila je intenzivnu praktičnu avio obuku u kontroli borbenih aviona raznih vrsta i nacionalnosti kraj obala Portugala u okviru vežbi „Zajednički ratnik 2020/1“, te odvraćanja hipotetske pretnje iz vazduha. Uz dve francuske raketne fregate i nuklearne podmornice „Kazabjanka“, ova borbena grupa uključuje nemačku fregatu „Libek“, belgijsku fregatu „Leopold Prvi“, fregatu španske mornarice „Blas de Lezo F-103“ i fregatu mornarice Portugala „Korte-Real“.

To je ono što sledi iz službenih izveštaja, kažu stručnjaci.

“U razdoblju od druge polovine februara do prve polovice marta, pod generalnim vođstvom Generalštaba ruskih oružanih snaga u severoistočnom Atlantiku, navodno se planiralo, a snage Severne, Baltičke i Crnomorske flote izvele su određene operacije, čiji su glavni zadaci bili uslovno poraziti nosače aviona višenamenske mornaričke grupe Sjedinjenih Država i Francuske, smeštene na prelazu u Keltsko more s istočne obale Sjedinjenih Država, odnosno Sredozemnog mora, kao i prevoznike američke mornarice koji su pratnji krstarice „Vela Gulf“ prebacili u Evropu puno oružja i opreme koja bi trebala učestvovati u vežbama „Defender Europe 20“, veruju autori vojnog portala „Operativna linija“.

Iz onoga što je fotografisano u područjima Gibraltarskog tesnaca i Skageraka i što je rečeno u izjavama za štampu ruskog Ministarstva odbrane, Velike Britanije i Norveške, može se pretpostaviti da su dve raketne fregate Crnomorske flote bile uključene u udarnu grupu mornarice za ispunjenje ova dva glavna zadatka. To si bili “Admiral Grigorovič” i “Admiral Makarov”, tri raketne korvete Baltičke flote,

deo snaga Severne flote, protivpodmornička i izviđačka avio grupa sa avionima Tu-142, od kojih tri aviona Tu-142MK i jedan Tu-142MR. U protivmanevre su bili uključeni i borbeni presretači snaga Severne flote MiG-31 i dva strateška raketna nosača Tu-160M, te dva aviona za ponovno punjenje Il-78 avio komande dalekog dometa ruskih vazduhoplovnih snaga.

“A ako je nosač aviona višenamenske grupe s vodećim brodom, nosačem „USS Dwight D. Eisenhower“ uspeo odmah “pobeći” u Sredozemno more bez ikakvih uslovnih gubitaka od uslovne nuklearne raketne vatre ruske flote, menjajući prethodno najavljene planove, tada su francuski nosač „Šarl de Gol“ njegova bezbedonosna pratnja i brodovi američke mornarice koji su prevozili oružje i opremu u Evropu, najverovatnije, bili uslovno loše sreće“, kažu vojni stručnjaci, pojašnjavajući da su to „uslovni“ gubici i da se u mirnodopsko vreme tako planiraju i vode „vojne operacije“.

I dok smo ovde raspravljali o „iskrcavanju američkih komandosa“, što je bila „klikbajt“ vest, na evropskim morima i na Atlantiku su desetine brodova vodile pravu „uslovnu bitku“ i imali priliku da simulirajući napade i odbranu odmere snage i ranije neviđenim okolnostima.

U vojnim publikacijama je detaljno opisano kako od kraja februara američka mornarica sprovodi mornaričke vežbe „Atlantic Convoy Ops“, koje podržavaju kopnene NATO vežbe „Defender Europe 20“, iako sada nije jasno hoće li se završni kopneni dio uopšte održati, jer su Norveška, Italija, Finska i Nemačka otkazale učešće zbog krize s koronavirusom.

Suština vežbi „Atlantic Convoy Ops“ je bila da osiguraju prebacivanje američkih trupa u Evropu preko Atlantika. Slične vežbe su trebale dokazati da američka vojska brzo može projektovati snage za mobilizaciju i rasporediti trupe u evropskom području vojnih operacija.

Vredi dodati da bi sveobuhvatne NATO vežbe, koje su u logističkom delu započele u februaru na evroatlantskom području, trebale trajati do aprila. Kako su zamislili njihovi organizatori u Pentagonu, manevri bi trebali pokazati “sposobnost razmeštanja i projektovanja moći na globalnom nivou”. Rusko ministarstvo spoljnjih poslova pozvalo je NATO da razmisli o posledicama svojih “agresivnih akcija”. Službena predstavnica ruskog ministarstva spoljnjih poslova Marija Zaharova rekla je da su manevri otvoreno usmereni protiv Rusije.

„Defender Europe 20“ najveća je vežba Pentagona i NATO pakta u poslednjih 25 godina, a planirano je razmeštanje američkih snaga iz kontinentalnog dela Sjedinjenih Država u Evropu. 

Pročitajte OVDE  može li Tramp da iskoristi trenutak i uništi Rusiju i Kinu.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube