Najnovije

U SADEJSTVU SA "CIRKONOM" POSTAĆE NAJVEĆA NOĆNA MORA ZA AMERE: Rusi oprobali helikoptere Ka-31R (VIDEO)

Specijalni helikopter Ka-31R obezbeđuje otkivanje vazdušnih ciljeva (uključujući i one koji lete veoma niskom putanjom iznad kopna i mora), a takođe i površinskih brodova. Efektivni domet radara je oko 250km. On na toj daljini uspešno može da detektuje površinske brodove različitih dimenzija, dok na 150km otkriva vazdušne ciljeve. Svi podaci se automatski prosleđuju kopnenim i pomorskim jedinicama koje će uskoro biti opremljene hiperzvučnim protivbrodskim raketama „Cirkon“.

Specijalni helikopter Ka-31R (Foto: Jutjub)

U naoružanje 318.mešovitog vazduhoplovnog puka koji je baziran u blizini Sevastopolja, započelo je uvođenje specijalne verzije helikoptera Ka-31R. NJegova osnovna funkcija je detekcija vazdušnih i pomorskih ciljeva neprijatelja na velikim daljinama.

Helikopter sa radarsko-osmatračkim kompleksom Ka-31R je namenjen za odbranu pomorskih borbenih grupa od napada iz vazduha. NJegova funkcija je pokrivanje prostora koji se nalaze van dometa zemljaskih kopnenih stanica i „letećih radara“ A-50.

Radarski kompleks koji je integrisan na helikopteru obezbeđuje detekciju vazdušnih ciljeva (uključujući i one koji lete veoma niskom putanjom iznad kopna i mora), a takođe i površinskih brodova. Efektivni domet radara je oko 250km. On na toj daljini uspešno može da detektuje površinske brodove različitih dimenzija, dok na 150km otkriva vazdušne ciljeve. Helikopter je opremljen stanicom za automatskom prosleđivanje podataka kopnenim i pomorskim jedinicama, kao i jedinicama za protivvazduhoplovnu odbranu. Ovaj helikopter se može bazirati na kopnu ali i na brodovima.

Uvođenjem ovih sredstva u jedinice Crnomorske flote, ovaj operativno-stategijski sastav ruske armije je dobio ozbiljno pojačanje. Zahvaljujući snažnom radaru i pouzdanoj platformi koja ga nosi, ruska vojska sada može dodatno da učvrsti „dalekometnu“ kontrolu kada je u pitanju akvatorija Crnog mora, uključujući i vazdušni prostor iznad njega.

Pretpostavka je da su ovi helikopteri direktno uvezani sa obalskim raketnim sistemima Bastion, koji se takođe nalaze na Krimu.

„Bastion“(indeks GRAU 3K55, oznaka NATO: SSC-5 Stooge (rus. “marionetka”) — predstavlja raketni kompleks naoružan supersoničnom protivbrodskom raketom 3M55 P-800 „Oniks“1 (eksportna verzija „Jahont“). Postoje dve verzije ovog sistema, stacionarni i mobilni. Stacionarni sistem koji nosi oznaku „Bastion-S“ se sastoji od raketa koje se nalaze u podzemnim silosima, dok daleko pristunija mobilna verzija sistema nosi oznako „Bastion-P“. Za ovu verziju sistem koristi platformu na bazi vozila MZKT-7930 koje se inače proizvodi u Belorusiji.

Protiv-brodski raketni sistem “Bastion-P” je obalski sistem kopno-more sa osnovnim zadatkom efikasne borbe protiv svih površinskih objekata na vodi (nosači aviona, teške krstarice, razarači, fregate…) u složenim meteo uslovima, dan/noć i u uslovima snažnog protivelektronskog ometanja, kao i jake i žilave PVO i PRO protivnika. Naoružan je supersoničnom raketom 3M55 “Oniks” (NATO kodifikacija SS-N-26 “Strobile”) dometa 600 km čija aerodinamična koncepcija i snažan motor omogućavaju brzinu 2,5 maha. Posebna karakteristika ove rakete je putanja na maloj visini, neposredno iznad površine mora (teška uočljivost) kao i masivna bojeva glava koja je teška četvrt tone.

Prema procenama ruskih vojnih eksperata, ukoliko cilj veličine nosača aviona primeni sva raspoloživa sardstva PVO koja se nalaze u njegovom naoružanju, on u najboljem slučaju može da obori do pet raketa „Oniks“. Sa druge strane raketni divizion sistema „Bastion“ može prilikom plotunskog udara da lansira 12 raketa „Oniks“ što u veoma visokom procentu garantuje potapanje ili teško oštećene nosača aviona klase Nimitz.

Nekadašnji saveznici u Idlibu krenuli jedni na druge! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA