Najnovije

KURTI PROTIV RAZGRANIČENJA: "Neće biti razmene teritorija, Tači nema moć da bilo šta slično potpiše sa Srbijom!"

Kosovski premijer Aljbin Kurti govoreći za skupštinskom govornicom podsetio je da se i u predizbornoj kampanji i u vladinom programu zalagao za ukidanje taksi i uvođenje mera reciprociteta.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Kurti je ponovio da je protiv bilo kakve razmene teritorija sa Srbijom, naglasivši da predsednik Kosova Hašim Tači nema podršku, niti moć da bilo šta slično potpiše sa Srbijom. 

“Neće biti razmene teritorja”, ponovio je Kurti poslanicima u kosovskom parlamentu. 

Govoreći o ukidanju takse na uvoz robe iz Srbije i BiH kosovski premijer je rekao da se ne zalaže za pristup “sve ili ništa” i naglasio da je za jedinstvo svih i stav koji će Kosovo povesti napred.

„Smatram da rezolucije kosovske skupštine nisu samo tekst na papiru, već odluke koje treba primeniti. Srbija je takse iskoristila kao izgovor za odbijanje dijaloga. Sa druge strane, efekat poreza bio je minimalan, jer nije pravilno sproveden. Do sada je dijalog sa Srbijom u suštini bio oko statusa Kosova. Kada se prepozna vozačka dozvola prepozna se država, a kada se država prepozna ona je priznata. Moramo primorati Srbiju da nas prepozna", rekao je Kurti.

Kao pametniji način da se postignu ciljevi koji se žele je uvođenje reciprociteta u svemu, što, kako je naveo, znači jednakost.

Sporazum o reciprocitetu, koji je usvojen u Briselu u delu koji je bio u interesu Prištine, Kurti kaže da nije sproveden, a kao primer je naveo kosovske registarske tablice sa kojima se ne može u Srbiju.

Naveo je i da takse nisu promenile Srbiju, a to je, kako smatra, zato što nje postojao reciprocitet.

Zapitao je zašto prethodna vlada Ramuša Haradinaja nije uvela reciprocitet Srbiji.

„Srbija koristi dva načina da nam se suprotstavi, sporadično i sistemski, ali naročito sporadično. Srbija ne priznaje nijedan dokument koji je izdalo Kosovo, a mi želimo ravnopravnost koja proizlazi iz reciprociteta.", rekao je Kurti.

Podsetio je da su takse u početku bile 10 odsto, a kasnije tek 100 odsto i zapitao zašto odmah nije bile uvedena taksa od 100 odsto.

Upoređujući stav o taksama sa defanzivom i zatvaranjem Kosova u tvrđavu koju samo stvara prema susedima i svetu, Kurti je rekao da se mora poći u ofanzivu koja se, kako je rekao, postiže merema reciprocitetima, jer na taj način se, kako je pojasnio, neće omogućti da Srbija otvara radna mesta i jača svoju privredu na uštrb Kosova.

Podsetivši da je delimično ukidanje takse gest dobre volje od strane Vlade Kosova, Kurti je istakao da je jasna poruka Zapada a odnosi se na to da se takse ukinu, a da Srbija za uzvrat prestane sa svojom kampanjom protiv priznaja nezavisnosti Kosova.   

“Ako 15. marta mi ukinemo takse na uvoz robe iz Srbije i BiH onda čekamo da Srbija prekine sa kampanjom protiv priznanja Kosova”, rekao je Kurti istakavši da za takvu odluku Srbiji ostavlja 15 dana.

Kurti je precizirao da su mere koje preuzima njegava vlada mere zaštite suvereniteta zemlje, te da je neohohdno da država koristi svoje poluge u kojima se ogleda njen suverenitet i integirtet.

“Pre noramlizacije odnosa sa Srbijom treba da normalizujemo sebe. Želimo ravnopravnost i jednakost iz koga proizilazi i načelo reciprociteta”, rekao je kosovski premijer.

Srbija namerava da kupi oružje od Izraela! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA