Najnovije

Kineski i namibijski lideri razmenjuju čestitke povodom 30 godina diplomatskih veza

Si je rekao da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Namibije i da je spreman da sarađuje sa Geingobom kako bi se 30-godišnjica uzela kao novo polazište i iskoristila istorijske mogućnosti stvorene zajedničkom izgradnjom pojaseva i puteva i procvatom razvoja saradnje Kine i Afrike.

Kineski predsednik Si Đinping (desno) sastao se sa namibijskim predsednikom Hageom Geingobom u Velikoj sali naroda u Pekingu, glavnom gradu Kine, 2. septembra 2018. Foto: Xinhua/Xie Huanchi

Kineski predsednik Si Đinping razmenio je u nedelju čestitke sa svojim namibijskim kolegom Hage Geingobom povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa njihovih država.

U svojoj poruci, Si je rekao da su od uspostavljanja kinesko-namibijskih diplomatskih odnosa pre 30 godina, dve strane uvek bile zajedno kroz dobro i loše, i napredovale su ruku pod ruku bez obzira na to kako se međunarodna situacija promenila.

Napominjući da se poslednjih godina u više navrata sastao sa Geingobom, Si je rekao da su postigli važan konsenzus o uspostavljanju i razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva saradnje Kine i Namibije, doveli bilateralne odnose i saradnju u raznim oblastima do novih nivoa i poboljšali blagostanje oba naroda.

Si je rekao da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Namibije i da je spreman da sarađuje sa Geingobom kako bi se 30-godišnjica uzela kao novo polazište i iskoristila istorijske mogućnosti stvorene zajedničkom izgradnjom pojaseva i puteva i procvatom razvoja saradnje Kine i Afrike.

Predložio je da dve strane jačaju političko uzajamno poverenje i produbljuju praktičnu saradnju, kako bi se unela nova vitalnost u razvoj odnosa Kine i Namibije u novoj eri i doprinelo izgradnji bliže zajednice Kine i Afrike sa zajedničkom zajednicom budućnosti.

Kontejneri na plovilu na novom kontejnerskom terminalu u zalivu Valvis u Namibiji, 2. avgusta 2019. Novi kontejnerski terminal smešten u lučkom gradu Valvis Bej izgrađen je na 40 hektara zemlje koju je iz mora povukla Kineska Lučko-inženjerska Kompanija (CHEC) za samo pet godina. Foto: Xinhua/Zhang Yu

Sa svoje strane, Geingob je rekao da su od uspostavljanja diplomatskih odnosa Namibija i Kina uvek podržavali jedinstvo i dobru saradnju, a njihovo svestrano prijateljstvo izdržalo je test promene vremena i globalnih izazova.

Nalazeći se na novom istorijskom prelazu, Namibija je spremna da produbi praktičnu saradnju s Kinom, kako bi unela novu vitalnost u bilateralne odnose i izgradila mirnu, prosperitetnu i stabilnu zajednicu sa zajedničkom budućnošću, rekao je.

Namibijska vlada i ljudi cene kineske herojske napore da efikasno kontroliše epidemiju COVID-19 i spremni su da nastave da sarađuju sa Kinom u borbi protiv globalnog širenja bolesti, rekao je.

Geingob je rekao da je uveren da će Kina pod snažnim vođstvom Sija rasti i napredovati.

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa pročitajte OVDE.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA