Najnovije

"Vojska Srbije spremna da zaštiti Srbe bez obzira gde žive, u komunikaciji smo s Kforom!"

Vojska Srbije zbog pandemije koronavirusa nije umanjila svoju borbenu gotovost i spremna je da deluje na bilo kojoj tački naše teritorije, kao što je spremna da zaštiti Srbe bez obzira na to gde žive, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu za Večernje novosti.

Vojska Srbije (Foto: mod.gov.rs)

"Sve bezbednosne strukture u Srbiji su spremne i deluju“, kaže Vulin i dodaje da su za vreme ove situacije oružane snage naše zemlje raspoređene na svim graničnim prelazima sa policijom, pomažu u održavanju reda, obezbeđuju migrantske kampove i privremene karantine“, rekao je Vulin.

Na pitanje da li ima pretnji iz drugog plana dok je fokus na borbi protiv virusa, kakav će naš odgovor biti ako Priština pošalje oružane snage na sever, pod izgovorom sprečavanja epidemije, Vulin je rekao da ne može biti nikakvog raspoređivanja bilo koga na severu Kosova bez dozvole Kfora.

"Mi smo u komunikaciji i imamo uveravanja da će Kfor učiniti sve da sačuva mir i bezbednost. Vojska Srbije sluša svog vrhovnog komandanta, a on je jasno rekao - nikada više se neće ponoviti martovski pogrom, Jasenovac i Oluja.

Ne postoji nijedan Bošnjak koji bi za snove Ugljanina o ratu i sukobu u Raškoj oblasti dao život svog deteta, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje mogu li se očekivati provokacije, jer su se čelnici Ugljaninove stranke otvoreno suprotstavljali ideji da vojska bude na ulicama Novog Pazara.

"Niko ne živi i ne umire da bi slušao takve budale,“ napomenuo je Vulin i dodao: "U subotu sam bio u Sjenici da proverim kako vojska sprovodi naređenje o čuvanju tamošnjeg migranstskog centra".

Vojska Srbije je vojska svih njenih građana, čuva mir, bezbednost za svakog u Srbiji i to narod zna. Ne verujem da postoji Bošnjak koji VS doživljava kao stranu. Kada padne sneg u Sjenici, niko vojne inženjerce koji probijaju puteve do zavejanih ljudi i sela ne kune i ne proteruje“.

Ministar Vulin se osvrnuo i na veliku pomoć koju je Kina poslala Srbiji u borbi protiv korona virusa i rekao kako odnosi naše dve države nikada nisu bili na višem nivou.

„Predsednik Vučić je sklopio lično prijateljstvo sa predsednikom Sijem Ðinpingom. I tokom krize u Vuhanu, ministarstva odbrane Kine i Srbije bila su u komunikaciji. Kina je izabrala da Srbiji pomogne više i brže nego mnogo značajnijim partnerima, na tome smo zahvalni i to nikada nećemo zaboraviti. Kada budemo donosili političke odluke o putu i orijentaciji naše zemlje, donosićemo ih sećajući se kako se ko odnosio prema Srbiji u najtežim trenucima“, rekao je Vulin.

Vučić sa Orbanom u Budimpešti! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA