Najnovije

ZA RUSKU TEHNOLOGIJU NE POSTOJE GRANICE: Rusija pravi prvu 3D mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde će kosmonauti sletati!

Rusija pravi prvu topografsku trodimenzionalnu mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde će kosmonauti sletati u budućim putovanjima na prirodni satelit Zemlje.

Mesec (Foto: Pixabay)

Direktor ruskog Instituta za kosmička istraživanja Anatolij Petrukovič saopštio je projektu danas, rekavši da će mapa biti napravljena pomoću stereo snimaka i da će imati rezoluciju od dva do tri metra.

"Nakon aktivnosti američkih satelita, imamo mape mesečeve orbite, ali ovde ćemo, koristeći stereo obradu i analizu svetlosti, dobiti univerzalnu mapu visine celog Meseca s velikom tačnošću", rekao je on.

Mapa će omogućiti ruskim istraživačima da proučavaju lunarne strukture i njihovo poreklo, a pružiće presudne detalje za buduće misije na Mesec, sa i bez posada.

Petrukovič je rekao da će mapa imati brojne prednosti u odnosu na trenutne "ravne" mape, uključujući davanje više detalja i tačno određenih visina na Mesecu.

Rusija planira da pošalje niz lunarnih brodova na Mesec tokom naredne decenije. Prvi brod, Luna-25, trebao bi biti lansiran u oktobru 2021. godine. Nova revolucionarna mapa na kraju će biti realizovana zahvaljujući brodu Luna-26, koji će poleteti 2024. godine.

Postoji samo jedan način da sprečimo italijanski scenario u Srbiji, i krajnje je jednostavno! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA