Najnovije

ČEŠKI MOLEKULARNI BIOLOG TVRDI: Korona je stvorena u labaratoriji - evo kako to dokazuje

Doktor molekularne biologije Sonja Pekova neslaže se sa nekima stručnjacima da se koronavirus prešao na ljude sa slepog miša. Češka doktorka koja koronavirus istražuje kaže da on ima karakteristike koje ne liče prirodni virus i najverovatnije je propustom izašao iz laboratorije koja se nalazi u kineskom gradu Vuhanu.

Dr Sonja Pekova (Foto: Jutjub)

U stručnim kao i laičkim krugovima se šire razne polemike o tome kako je ovaj virus uopšte nastao. Neki tvrde da su se ljude zarazili na pijaci sa egzotičnim životinjama. Drugi tvrde da ga je neko namerno pustio ili da je igrom slučaja pobegao iz laboratorije. 

Doktor Sonja Pekova je vođa privatne laboratorije koja se bavila istraživanjem koronavirusa KOVID-19. U razgovoru za Slovačku televiziju ona je objavila neke zanimljive činenjice i podatke koje se ne slažu sa informacijama koje su bile objavljene do sada.

„Prvo su prenosioci trebale da budu zmije, kasnije su ovu teoriju odbacili, posle je to bio pangolin, životinja koja živi u Kini ali je i ova teorija je kasnije odbačena, pa je kasnije na osnovu molekularnih testova odlučeno da najbliži roda ovoga virusa onaj koji nose slepi miševi „– kaže Pekova .

„Istina jeste da je ovaj virus vrlo blizak onome koji dolazi od slepog miša, ali možda ste i sami primetili da se prvi naziv – KOV -2019 promenio na naziv – SARS- KOV-2   i to je zato što smo na osnovu sekvencija koje smo dobili iz izolata ovoga virusa videli da je njegov najbliži rod virus SARS koji se pojavio tokom 2003. „

Pekova  sumlja da novi koronavirus nije prirodnog porekla:

„Fakat jeste da taj virus ima neke čudne genetske karakteristike.  Već znamo da ima neke sekvencije koje se ne nalaze u normalnim izolataima koronavirusa. Oblast genetičkog inžinjeringa jeste i moja oblast, a to je ta molekularna biologija što znači da mi znamo napraviti razne varijacije gena. Od trenutka kada znamo za razne genomi raznih životinja ili čoveka tako znamo te genove da modifikujemo, znamo u njih staviti razne mutacije i mnogo drugih stvari“

U virus SARS - 2003 je bio istraživan u laboratoriji u kineskom  Vuhanui to u blizini mesta gde se ovaj koronavirs KOVID-19 prvi put pojavio. Dr Pekova misli da to nije slučajno:

„Vrlo rada bih povukla crtu da ne mislim da je to u bilo kojem smislu biološko oružje. Fakat jeste da ima karakteristike koje ne liče na prirodni izolat, u mojim očima to malo liči da se desio nesrećni slučaj iz labaratorije zato što je u tome mestu, u epicentru epidemije, jeste laboratorija u kojoj se sa ovim virusom radi tako da sve pokazuje ovim pravcem ali za sada je to samo hipoteza. Ali taj genom nas ubeđuje u tome da to stvarno nije prirodan izolat.“ kaže Pekova.

Pekova je inače napravila češke tekstove za detektovanje novog virusa koji se već izvoze u SAD i neke druge države.

Kakvo je stanje u Italiji, Češkoj i Slovačkoj pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA