Najnovije

PUT SVILE POPLOČAN KORONA VIRUSOM! Da li je ovo rat drugim sredstvima s obzirom na broj umrlih i broj koji će umreti?

„VEČITIMA OD DRŽAVE 4,4 MILIJARDE DINARA Sredstva se odnose na period od 2014. do sredine 2020. Ovo je samo novac u gotovini, uplaćen na klupske račune. NASTAVLJAMO SA PODRŠKOM Vlada Srbije nastavlja maksimalno da podržava Crvenu zvezdu i Partizan". SPORTSKI ŽURNAL, sreda 23. oktobar 2019. naslovna i 17. strana. “Vlada Srbije je prema najavi ministra finansija Siniše Malog idvojila u budžetu za ovu godinu 250 miliona evra za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona, ali je pitanje da li će  i ta suma biti dovoljna. DANAS, 3. januar 2020. “NA IZBORNIM LISTAMA MALO, SRPSKIH DOMAĆINA” – Liste SNS-a i SPS-a imaju dosta profesora, inženjera i lekara, ali im manjka „običnih“ zanimanja…. Noseći naslov na 1. stranici Politike, 14. mart 2020.  “SRBIJA U VANREDNOM STANJU“ – Noseći naslov, na 1. stranici Politike, 16. mart 2020.

Kovid 19 (Foto: Pixabay)

Piše: Đorđe P. Mamula

Prema izvorima iz Kine, korona virus su preneli američki vojnici kada je njih 300 stiglo na vežbu oktobra 2019. u Vuhan, inače centar rečnog saobraćaja u tom delu Kine, a onda, logično, železnička raskrsnica i važan aerodrom za domaći avio-saobraćaj te regije.

Utisak je da je epidemija tamo lokalizovana, ali je u ponedeljak objavljeno da se virus pojavio u mnogoljudnom Šangaju.

Saudijska Arabija je, izgleda na mig duboke države Sjedinjenih Američkih Država izazvala pad cena nafte, ne bi li Rusiji otežala poziciju u privrednom smislu. Naravno u svetu je došlo do zastoja i zatvaranja berzi na neko vreme i do naglog pada cena nafte. 

Međutim, pomenuta duboka država i jake multinacionalne kompanije, dakle atopična imperija koja više ne vlada svetom, su zaboravili da Rusija ima stalne kupce za naftu: Kinu sa 1,428 milijarde stanovnika prema podacima iz 2017. godine. Zauzima površinu od oko 9,6 miliona km2 i treća je najveća država na svetu.

Sa početkom ekonomskih reformi Teng Siao Pinga 1978. godine, kineska privreda je jedna od najbrže rastućih na svetu sa  godišnjim stopama rasta iznad 6%, u kontinuitetu. Prema Svetskoj banci, bruto domaći proizvod Kine je rastao od 150 milijardi američkih dolara 1978. do 12,24 biliona američkih dolara 2017. godine. Prema zvaničnim podacima, kineski BDP 2018. bio je 90 biliona kinskih juana ili 13,5 biliona američkih dolara). Od 2010. godine, Kina je druga najveća svetska privreda po nominalnom BDP-u, a od 2014. najveća svetska privreda prema paritetu kupovne moći.

Indija (1.385 338 033 stanovnika, 2019.) je takođe zainteresovana za Rusku naftu i za zajednička ulaganja u istraživanju nalazišta nafte, pa čak i da ruska nafta stiže i preko Severnog mora. Japan (128.000.000 stanovnika) kupuje rusku  naftu.

Američkoj dubokoj državi, dakle: Američkim federalnim rezervama, gde se i štampaju dolari bez pokrića, Vojno-industrijskom kompleksu, na koga je ukazao američki predsednik Ajzenhauer i Vol strit (ulica zida) u kojoj su sedišta vodećih banaka i kompanija, neodgovara uspešna ekonomska politika Donalda Trampa i računaju da će nastupajuća recesija sprečiti njegov drugi izborni mandat. Rusija im neodgovara od carske do Putinove. Rusija im dakle, neodgovara kao takva. Samim svojim postojanjem. Ni juče, ni danas, ni sutra. Posebno, od 2001. od kada ne znaju šta će s Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Otvorila mu se ustavna šansa da na vlasti bude još 16 sledećih godina. Dakle, on će porodicama svojih protivnika moći da pošalje izjave iskrenog i najdubljeg saučešća.

Vrlo je jasno da velikih, žestokih demonstracija studenata u Hong Kongu više nema. Nestale su kao što su i došle. Nema više ni pobunjeničkih demostracija „žutih prsluka“ protiv  predsednika bogatih Francuza, Makrona. Nema ni njegovih zamerki na nova povlačenja priznanja Kosova. Ali ima pandemije korona virusa po liniji „puta svile“ od Kine, preko Irana, pa sve do severne Italije, Milana, glavnog grada Lombardije, sa 17 miliona stanovnika.

Otkud Italija da postane meta korona virusa? Italija za vreme prve Kontijeve vlade, kada je zamenik premijera bio Mateo Salvini, ministar unutrašnjih poslova i vođa evropskih suverenista želela ključneu poziciju u odosima sa Kinom, da bi moćna zemlja Azije izgradila velike infrastrukturne projekte, “Puta svile“, kako bi se izradili putevi, železnica, tuneli i luke od Kine, preko centralne Azije i Moskve do Severne Afrike i Sredozemlja do Atine i Madrida. Naravno uz protivljenje EU i SAD, zbog njihovih strahova od moćne Kine i zbog slabe ekonomije Italije, čiji budžet svake godine ide na reviziju pred Evropsku komisiju. Ipak, Si Đinping je u Italiji svečano dočekan, dana 19. marta prošle godine i ponovio da je „Jedan pojas jedan put“, program ekonomskog povezivanja Kine i Evroazije. Naime, Kinezi daju kredite partnerima, omogućavaju im i veće zaduženje, a onda neisplaćeni dug pretvaraju u svojinu. Što veći dug, to klizaviji suverenitet države. Naime, Kinezi tamo gde uđu, neizlaze.

Ako je Konteova vlada potpisala neobavezujući memorandum o razumevanju sa Si Đinpingom, da bi ušla u ekonomske odnose sa još 60  država sveta zbog, pre svega svoje dobrobiti, nije jasno neraspoloženje EU i NATO pakta. Međutim postoji strah od daljih podela u, inače rovitim odnosima u EU. Ovo tim pre jer, izgleda da je Danska, pre pandemije virusa korone, sledeća zemlja kojoj se odlazi iz EU.

Kineski „Jedan pojas, jedan put“ izvire iz “Puta svile“ i investicije iz tog projekta iznose do sada oko 60 milijardi dolara. Međutim, centri moći su i dalje na distanci. Obzirom da plan znači da Kina ima transportnu vezu sa 600 luka u svetu, 45 direktnih avio linija i vezu 48 kineskih gradova sa 42 grada u Evropi. Šri Lanki i DŽibutiju niko nije sprečavao da uđu u poslove sa Kinom i sada su u poziciji dužnika.

SAD pamte neke poslovne odnose sa Kinom. Kada su američke firme naprabile super moderne putničke avione za interkontinentalne letove za Kinu, Kinezi su dugo odlagali isplatu do izvršenja sa ukamaćenim dugom, a onda su Amerikancima platili dug američkim obveznicama koje glase na dolare. Ne dolarima. Za najmodernije putničke avione proizvedene u Americi, platili su sa kesama papira, jer su Amerikanci zaboravili da su Kinezi najveći vlasnici američkih vrednosnih papira koji nemaju pokriće u zlatu ili tvrdoj valuti. Zato sada Tramp, vidi Kinu u Italiji kao vojnu pretnju NATO savezu, koji Amerika manje više mora da izdržava.

Do pandemije korona virusa plan je bio da luka Trst bude mesto za prevoz kineske robe. Tu blizu je i odličan primer, slovenačka luka Kopar, koja je ekonomski najjača luka na jugoslovenskoj strani Jadrana i decenijama je luka za prenos južnog voća, kafe, banana i japanskih i južnokoreanskih automobila za Evropu.

Kina je svoj plan usmerila na Lombardiju i Milano, a ne na jug Apenina, „ispod“ Rima do Sicilije jer je to područje endemske korupcije, „siromašni Jug“, koji je zapostavio „bogati Sever“ i za koji neće da čuje „Liga za Sever“, pogotovo Mateo Salvini koji je upravo na kritici tog juga gradio političku karijeru, dok sa napadima nije prešao na migrante. Sada je u opoziciji, ali ne zbog rečenog. Danas se na žalost u Italiji umire i zdravstveni sistem je pred pucanjem. Prekasno da se Italija vrati na put „Strategije EU za Kinu iz 2016.“

„Put  svile“ je popločan korona virusom. Da li je ovo rat drugim sredstvima, s obzirom na broj umrlih i broj koji će umreti? Evropu pritiska jak kolektivni stres i društveni šok. Najstariji su ugroženi koliko i mladi. Privreda beleži zastoj, a privatni sektor posebno. Možda je reč o doktrini šoka. Preko 80.000 američkih vojnika je, od pre nekoliko dana u svom dvorištu, Evropi i pre puta su vakcinisani jer, nema rizika dolaska zbog virusa. Neki stručnjaci koji rade na pronalaženju vakcine protiv korone, možda mogu imati problema jer, farmaceutske kompanije koje su u posedu vakcine, neće tolerisati izmaklu dobit od vakcine u koju su već toliko mnogo uložili? A pogotovo se neće odreći monopola na proizvodnju leka.

U Hrvatskoj je pao predlog da se vladi i predsedniku države smanje plate. Oseća se miris proleća i zebnje. Jedan grafit: “Ne bih da dižem paniku, ali kažu da će nam biti bolje“.

Pročitajte OVDE kakva je trenutna situacija u Italiji.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA