Najnovije

TREĆA ŽRTVA KORONE U SRBIJI! VUČIĆ: Počinje kineski model borbe - masovno testiranje počinje za 48 sati!

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije je rekao da je pre nešto više od sat vremena preminula još jedna osoba stara 60 godina u bolnici Dragiša Mišović, i dodao da je to treća osoba koja je preminula u našoj zemlji od koronavirusa.

Kako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku,

"Broj obolelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se delimično uspešno uz nadzor i ključnu ulogu lekara da pandemijsku krivu usporimo, ali nismo suštinski napali virus", rekao je Vučić i dodao da su danas imali razgovor sa kineskim prijateljima.

Kako kaže, razgovarali su o tri stvari.

"Jedna kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, durgo su dodatne mere koje moramo da preduzmemo, i treća su ekonomske mere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza", rekao je Vučić.

"Promenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana", rekao je Vučić i dodao da će u međuvremenu dobiti i nove testove.

Prema njegovim rečima, prihvatili su kineski model.

"Mnoge zemlje su se trkale kako da najbolje odigraju politički. Ovo je jako teško i imaćemo mnogo problema u tehničkom smislu, ali borićemo se duplo snažnije nego do sada", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je kao kada imate gangrenu na nozi, i vi je odsecate, ali ona raste na drugoj strani, i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu.

"Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i deo skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav", rekao je Vučić.

Dodao je da je za to potrebno potpuno poštovanje pravila, i dodao da su Kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat.

"Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugi. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora", istakao je Vučić.

Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3000 kreveta na Sajmu.

"Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemusnka bolnica", rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

"Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom", rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

"Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus", rekao je Vučić.

Kaže da će početi da se proizvodi Hlorokin i u Srbiji.

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Dovoljno je da 21 do 27 dana sedimo u kući i kraj. To samo od nas zavisi, inače neće biti kraj nikada, naglasio je Vučić

Što se tiče ekonomskih mera pripremamo ozbiljan paket mera i značajan i veliki novac. Srbija neće da smanjuje penzije, nećemo dirati ni minimalac ni plate u javnom sektoru, svećemo sada da usmeriti na privatan sektor.

Hvala svim tim ljudima koji su nam ponudili pomoć.Od 2,5 do 4 milijarde ćemo odvojiti za najugroženije grane, kao što su turizam, poljoprivreda. Martovska penzija neće ići u dva dela, već u jednom 10. aprila, plus 4.000 dinara dodato za svakog penzionera", rekao je Vučić.Kako kaže, Srbija zahvaljujući dobrom radu ima novac i nema problema sa likvidnošću.

"Radićemo i pravićemo ozbiljan program. Izaćićemo za 10 dana sa ozbiljnim programom i sprovešćemo ga u delo kao što smo i reforme 2014.godine. Verujemo da ćemo i u ovoj situaciji biti jedna od tri zemlje u Evropi koje će da najmanje osete posledice"; rekao je Vučić i dodao da će posebnu pomoć i podršku imati oni koji ne budu otpuštali ljude.

Vućić: Pomoćićemo i Republiku Srpsku koliko možemo

Vučić je dodao da je razgovarao sa Miloradom Dodikom i rekao da je RS zvanično tražila pomoć SRbije i kako kaže, sve što budemo mogli i u lekovima, opremi, zaštitnim materijalima će pomoći.

Takođe, kako kaže, dobili su poziv i iz Federacije, i dodaje da će pomoći kolikoto bude moguće.

"Tražili su izvoz pšenice i kukuruza, i niko u BiH bez obzira gde živi neće biti gladan, već će dobiti robu iz Srbije. Isto se odnosi i na Crnu Goru, kao i Severnu Makedoniju", rekao je Vučić.

- Moja molba za građane Srbije je da sve što radimo je uzalud ako nam ne pomognu i ostanu u kući. Brojte kao u vojsci od 28 do dana izlaska. Hva la svima koji se bore, lekarima, medicinskim sestrama kuvarima, farmaceutima svima koji rade da spremo dočekaju ovu situaciju, hvala i vama novinarima koji doprinosite u borbi sa koronom. 

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo zahvalila se predsedniku na poverenju Kini i njihovim stručnjacima. "Oni su već posetili nekoliko važnih institucija u SRbiji, i već su dali svoje savete.

Do danas glavni deo pomoći od kineske Vlade je stigla u Beograd, još stiže u toku nedelje", rekla je Bo.

Vučić: Razmišljali smo da izolujemo Beograd, posebno 10 opština koje su žarište

Vučić je objasinio da želi da izoluje Beograd i deset opština koje predstavljaju žarište.

"Kineski prijatelji su zadovoljni našim merama i sve od sada mere donosićemo u dogovoru sa njima", rekao je Vučić.

On je ponovio da će lakši bolesnici biti smešteni na Sajmu.

"Najtežim bolesnicima želimo da ostavimo mesta u klinikama", rekao je Vučić.

Komentarišući šta će značiti masovno testiranje, Vučić je rekao da će ono biti mnogo obimnije.

"Pokušaćemo da istražimo gotovo sve kontakte sa svim licima koja su imali i da taj krug dodatno proširujemo, kao i one koji se javljaju da imaju simptome. Sve ćemo više da zadiremo u zdravo tkivo", rekao je Vučić.

Kako kaže, blage kliničke slike će biti dovoljne da se ide u bolnicu.

"LJudi će i sa lakim simptomima od sada dolaziti u bolnice. Svakog novog u roku od dva do tri dana, kada uspostavimo ovaj sistem, ići će na Sajam, ili na neka druga mesta po Srbiji"; rekao je Vučić.

Kada je proces izlečenja u pitanju, Vučić je rekao da je potrebno oko 28 dana za sigurnost da bi bili sigurni da je neko izlečen.

Sastanku u Palati Srbija, prisustvuju i članovi oba krizna štaba - za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka , kao i za otklanjanje posledica po privredu, na čijem čelu je predsednik, objavio je predsednik na instagram profilu "Budćnostsrbija", uz fotografije sa sastanka.

Pročitajte OVDE    šta je to revolucionarno uradio kanadski doktor.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA