Najnovije

VRAĆANJE SRPSKIH DRŽAVLJANA: Jedan avion jutros poleteo za Istanbul, tokom dana za Larnaku i Solun!

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kazao je da je jutros jedan avion poleteo za Istanbul odakle će vratiti srpske državljane, a da će iz Srbije odvesti 150 Turaka koji su hteli da se vrate u svoju zemlju.

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

Za vraćanje turskih državljana Srbija će od Turske dobiti, u znak zahvalnosti medicinsku zaštitnu opremu, dodao je on.

Tokom današnjeg dana drugi avion će ići u Larnaku i u povratku pokupiti putnike iz Soluna.

- Kada ovo rešimo praktično da će biti rešeno pitanje trenutne zaglavljenosti na aerodromima. Zatim ćemo videti šta ćemo još sa našim građanima u Abud Dabiju i Dohi - rekao je Dačić, dodajući da je odluka da se leti dva puta dnevno u cilju vraćanja naših građana.

On je istakao da je država više puta slala avion po naše ljude, i da ima nekoliko kategorija koji su prioritet, a to su deca, učenici, studenti, bolesni koji su se nalazili na lečenju u inostranstvu, ili ako je nekog kriza zadesila na službenom putu.

Takođe je ukazao da je nemoguće ostati ravnodušan ako ima turista koji su ostali zaglavljeni na aerodromima.

Rekao je da naši državljani, za razliku od američkih, nemaju obavezu da se javljaju ambasadi u zemljama u koje putuju, pa se ne zna koliko i gde ih ima.

- Došli smo u situaciju da se javljaju naši turisti i ljudi koji se nalaze od Perua do Tajlanda. Na Tajlandu ima 155, u Japanu 13, na Baliju ima 44, koji su se javili kada im je, verovatno, istekao aranžman - kazao je on.

Dačić je rekao da dozvole koje Er Srbija ima za komercionalne letove ne važe i da moraju da se dobiju dozvole za humanitarne letove, a između dva leta mora proći 12 sati.

Ukazao je da je noćas krenulo i otčepljenje problema na austrijsko-mađarskoj granici Nikelsdorf.

Rekao je da će lica koja su tamo zaglavljena moći u dva navrata da krene po 200 ljudi.

Isto ako će iz Slovenije moći po dva puta ka Srbiji da krene 200 srpskih državljana.

Što se tiče građana Srbije koji su pohrlili u domovinu kada je izbila kriza u Evropi, rekao je da se uglavnom radilo o ljudima koji nemaju rešen status.

- Oni koji imaju rešen status boravka ne dolaze. To su uglavom oni koji nemaju rešen status, koji su boravili u EU na osnovu bezviznog režima i tamo radili neke poslove, a potom ostali bez posla - objasnio je on.

Dačić je kazao da je upozoravao više puta da ne kreću na put, ali i naveo da postoji problem da EU propisuje ogromne kazne za svako prekoračenje dozvoljenog boravka bez obzira na vanredno stanje.

Preneo je da su se i Albanci sa juga Srbije javljali za pomoć pri povratku, te da je zanimljiv i jedan mejl jednog Albanca iz tog dela Srbije, koji je Generalni konzulat u Cirihu zamolio da ga vrate u "milu Srbiju".

Takođe je ukazao da postoji i problem da među povratnicima može biti inficiranih, kao što se ispostavilo kod dva lica koja su se u BiH, preko Beograda, vratila iz Pariza.

Žao mi je što Solana i Ahtisari imaju virus koronu, mada znam da ima onih koji veruju u kosmičku pravdu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA