Najnovije

AMBASADOR SAD: Amerika je uložila u Srbiju oko 4 milijarde evra!

Ukupan iznos američkih investicija u Srbiji iznosi oko četiri milijarde dolara, a američke kompanije upošljavaju preko 17.000 radnika, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Kajl Skat, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Jutjub)

Skat je rekao u intervjuu za portal Nova ekonomija da više od stotinu američkih kompanija i franšiza posluje u Srbiji i dodao da investicije zavise od strateških odluka kompanija o Srbiji, ali i od šireg evropskog i svetskog tržišta.
"Najbolja marketinška sredstva za privlačenje više investitora u Srbiju su uspešne priče kompanija koje već posluju ovde, zajedno sa transparentnim i povoljnim poslovnim okruženjem", rekao je on.
Američki ambasador je ocenio da je ekonomska saradnja SAD i Srbije jaka i da postaje sve jača.
"Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, izvoz Srbije u SAD u prvih devet meseci 2017. godine iznosio je 176 miliona dolara, što je rast od šest procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. I ne samo to, svakoga dana sve više kompanija otkriva Srbiju kao mesto za investiranje koje ima mnogo šta da ponudi", kazao je on.
Skat je rekao da su programi pomoći SAD uložili više od 325 miliona dolara u jačanje ekonomskih institucija u Srbiji i privlačenje stranih investicija. Kako je naveo, to obuhvata i pomoć Vladi Srbije da uspostavi elektronsko izdavanje dozvola u građevinskom sektoru, što predstavlja možda i najvažniji faktor u usponu Srbije na listi Svetske banke "Duing biznis" poslednjih nekoliko godina.
Američki diplomata je naveo da SAD i Vlada Srbije sarađuju na mnogim poljima, a da je jedna od najuspešnijih oblasti ekonomska saradnja.
"Naša saradnja sa Vladom Srbije u ovim oblastima donosi stvarne plodove. MMF je nedavno izjavio da napori Srbije da smanji svoj dug, i borba protiv neformalne ekonomije podrazumevaju veći rast i nižu nezaposlenost. Mudi (Moody) je ranije ove godine unapredio izglede kreditnog rejtinga Srbije na stabilan, navodeći fiskalnu konsolidaciju, reformu tržišta rada, oporavak izvoza i stabilnost cena", rekao je on.
Skat je naveo da i ne pokušava da kaže da je sve postignuto samo zahvaljujući SAD, već da je ponosan što njegova zemlja pomaže i sarađuje s vlastima Srbije u donošenju teških odluka koje omogućavaju uspehe.
Govoreći o tome šta bi Srbija trebalo da uradi da bi postala primamljivija investitorima, naveo je reformu javnog sektora, jačanje institucija i nezavisnog sudstva "Svetska Banka je identifikovala nekoliko ključnih oblasti u kojima Srbija zaostaje za drugima u regionu, uključujući osnovne usluga kao što su priključci za struju, zatim složeni poreski sistem, poteškoće u sprovođenju ugovora i zaštita manjinskih investitora. Međunarodni ekonomski i finansijski stručnjaci su takođe savetovali Vladu da poboljša upravljanje problematičnim preduzećima koja su u državnom vlasništvu i po mogućnosti ih privatizuje", rekao je Skat.
Kako je naveo, Srbiji bi pomoglo da smanji troškove Vlade i stvori ravnopravnu atmosferu poslovanja za privatne firme i nastavi borbu protiv sive ekonomije.
Američki ambasador je rekao da je otvorio nalog na Tviteru da bi direktno komunicirao s građanima Srbije i čuo njihove probleme.
"Tviter nudi jedan drugačiji, direktan kanal komunikacije sa građanima Srbije, tako da sam ga oberučke prihvatio. Budući da je moja glavna publika ovde u Srbiji, odlučio sam da tvitujem na srpskom. Tvitovi su moji, ali zamolim svog pomoćnika da proveri gramatiku pre no što objavim bilo šta", dodao je Skat.
Pročitajte OVDE koliko će Kina milijardi dolara uložiti u region i Srbiju?
Izvor: Kurir/Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Razgovor s povodom: Kajl Skat, ambasador SAD u Srbiji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA