Najnovije

Kinesko najviše zakonodavno telo čvrsto se protivi potpisivanju akta vezanog za Tajvan od strane Sjedinjenh Država

Kinesko najviše zakonodavno telo u petak je izrazilo snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje nakon što su Sjedinjene Države potpisale takozvani „Zakon o međunarodnoj inicijativi za zaštitu i unapređenje tajvanskih saveznika (TAIPEI) iz 2019. godine“.

Foto: Sinhua

Akt je potpisan uprkos strogim protivljenjima Kine, navodi se u saopštenju Komiteta za spoljne poslove Nacionalnog narodnog kongresa.

Ovaj čin ozbiljno krši princip jedne Kine, i ide u suprotnost sa međunarodnim zakonima i osnovnim normama koje regulišu međunarodne odnose, navodi se u saopštenju.

SAD se takođe grubo mešala u kineske unutrašnje stvari i uputila ozbiljno pogrešan signal separatistima „nezavisnosti Tajvana“.

Tajvansko pitanje tiče se kineskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i osnovnih interesa. Akt ne poštuje osnovne činjenice da je međunarodna zajednica univerzalno priznala jedno-kineski princip i da su Sjedinjene Države uspostavile formalne diplomatske veze sa Kinom pre 41 godinu.

Neosnovano opstruirajući druge zemlje da uspostave diplomatske veze s Kinom i pomažući Tajvanu u proširenju takozvanog "međunarodnog prostora", akt je u suprotnosti s jedno-kineskom politikom koju dugo drže američke vlade od uspostavljanja odnosa na liniji Kine i Sjedinjenih Država, te diplomatske veze i važan konsenzus šefova država dveju zemalja.

Taj čin ozbiljno će poremetiti Kinu i Sjedinjene Države, njihove odnose i saradnju u glavnim oblastima i na kraju će naštetiti interesima Sjedinjenih Država.

Na svetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je neotuđivi deo Kine.

Princip jedne Kine je politički temelj kineskih i odnosa Sjedinjenih Država, kao i odnosa i zajedničkog konsenzusa međunarodne zajednice, navodi se u izjavi.

"Snažno pozivamo američku stranu da u potpunosti prepozna izrazito osetljivu prirodu tajvanskog pitanja i pridržava se jedno-kineskog principa i zajedničke komunikacija između Kine i Sjedinjenih Država", navodi se u saopštenju. "Američka strana trebalo bi da se suzdrži od primene akta, oprezno rešava pitanja vezana za Tajvan, i preduzme konkretne mere za zaštitu odnosa Kine i SAD-a i prekograničnog mira i stabilnosti."

Pročitajte OVDE kako se episkop valjevski zarazio virusom korona.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA