Najnovije

"RUSKI TERMINATORI" PREKRILI SIRIJSKO NEBO: Kroz ovu odbranu niko ne može da prođe! (VIDEO)

Ruski ministar odbrane je posetio Sirijsku Arapsku Republiku, gde je razgovarao sa najvišim političkim i vojnim vrhom ove države. Na maršruti od aerodroma do predsedničke palate gde ga je čekao Bašar el Asad pratili su ga „Terminatori“ i timovi SSO.

Mi-8 (Foto: RIA)

Po izlasku iz svog aviona kolonu automobila u kojoj se nalazio ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu su pratili i višenamenski borbeni helikopteri Mi-8AMTŠ. Naime ova verzija helikoptera je u poslednje vreme jedna do najeksploatisanijih varijanti koja je nastala na bazi Mi-8. Skoro pa svakodnevno možemo da ih vidimo u Siriji, prilikom pokrivanja ruskih vojnopolicijskih patrola i kolona na severu ove zemlje. „Terminatori“ imaju i transportnu ulogu tako da služe za brzo prebacivanje desantnih snaga radi zauzimanja određenih lokacija (na primer, napuštene baze Vojske SAD na severu i istoku Sirije).

Odlično se pokazao u Siriji

Helikopter Mi-8AMTŠ razvijen je na bazi višenamenskog helikoptera M8-AMT. Ovaj helikopter koga su žargonski prozvali „Terminator“, predstavlja nezvanično ime za prototip ove mašine koja je prvi put široj javnosti demonstrirana još 1999. godine na međunarodnom avio-salonu u Farnborou. U jedinice VRF ušao je 2009. godine. Eksportna verzija ovog helikoptera označava se kao Mi-171Š.

Helikopter je zadržao svoje transportne karakteristike, kao i kod ranijih verzija. Međutim, ono što je bila glavna novina u odnosu na ranije verzije je integracija čitavog arsenala naoružanja, koji je praktično isti kao i kod jurišne topovnjače Mi-24 „Hind“, kao i značajno povećanje njegove oklopne zaštite koja je rešena ugradnjom metalokeramičkih oklopnih ploča na vitalne delove helikoptera. Pored ovih unapređenja, u velikoj meri je rekonfigurisana i njegova avionika tj. upravljački kokpit.

Maksimalna poletna masa Mi-8AMTŠ iznosi 13 tona. NJegova maksimalna brzina iznosi oko 260 km/č, a operativni radijus je 610 km. Helikopter može da ponese do 4 tone različitog tereta. U njega može da stane 26 vojnika (desantna pešadija) ili 12 ranjenika na nosilima koje sprovodi medicinski personal. Posada se sastoji od 3 čoveka, i čine je komandir,  zatim drugi pilot koji je operator na oružanim sistemima na helikopteru, i letni tehničar koji se takođe nalazi u funkciji nišandžije na mitraljezima.

“Terminatori” upotrebljavaju 2 turboelisna motora TV3-117VM koji imaju maksimalnu snagu od 2100 ks. Na modernizovanim helikopterima Mi-8AMTŠ-VA integrisani su noviji i još jači motori Klimov 2hVK-2500-03 sa unapređenom transmisijom, maksimalne snage od 2500 ks.

U rusku armiju stižu još ubojiti „Terminatori“

Rusko Ministarstvo odbrane je sredinom prošle godine potpisalo ugovor sa holdingom „Helikopteri Rusije“ (sastavni deo državne korporacije „Rosteh“) oko isporuke kontingenta od deset novih helikoptera specijalne modifikacije Mi-8AMTŠ-VN, koji su napravljeni na osnovu bogatog ratnog iskustva iz Sirije. Ovo je za internet portal TASS rekao generalni direktor holdinga „Helikopteri Rusije“, Andrej Boginski.

Na helikopteru je integrisana nova konfiguracija naoružanja koja nije svojstvena za helikoptere koji su izvedeni iz familije Mi-8/17, i koja ga praktično približava jurišnim helikopterima kao što su Mi-24, Mi-28 i Ka-52.Predviđeno je da se helikopter tehnički osposobi da upotrebljava supersonične rakete efektivnog dometa do 6000 metara. Na levim i desnim vratima koji se nalaze na bokovima helikoptera, postavljena su 2 teška mitraljeza u kal 12,7mm „Kord“, kao i na specijalnom podkrilnom nosaču (modul sa sparenim mitraljezima 12,7/7,62).

Nove modifikacije napadnog sistema na helikopteru obuhvataju integraciju „pametne“ elektronike koja će imati sposobnost da daljinski aktivira upaljač na raketama. Takođe, helikopter je opremljen novim opto-elektronskim sistemom i odbrambenim kompleksom „Prezident-S“, koji radi u automatskom režimu rada gde detektuje lansiranje PA rakete sa zemlje. Jedna od novina je i integracija savremenog pilotažno-navigacionog kompleksa, koji ima i ugrađen sistem „autopilota“. Redizajniran je upravljački kokpit koji se sastoji iz velikog broja pokazačivača i specijalnih instrumenata koji su prilagođeni nameni same letelice.Povećana je i oklopna zaštita kabine i tovarnog prostora koji su u potpunosti obloženi dodatnim kevlarskim oklopom u kombinaciji sa titanijumskim pločama. Kevlarom su ojačane i bočne stranice helikoptera. U slučaju pada helikoptera, ugrađena je specijalna oprema koja omogućava maksimalnu amortizaciju sudara sa tlom, čime se značajno povećava stepen preživljavanja posade.

Pored ovoga helikopter je dobio novi gasoturbinski motor VK-2500-03 sa modernizovanom transmisijom i uvećanom snagom, kao i instalacijom novih lopatica glavnog rotora koje su napravljene od kompozita. Sva ova unapređenja će imati pozitivan transfer na letno-tehničke karakteristike helikoptera, posebno kada su u pitanju parametri krstareće/maksimalne brzine i njegove nosivosti.

Tehničko-taktičke karakteristike

Model helikoptera Mi-8ATMŠ-VN:

Dužina:18.22m

Visina:5.65m

Massa, kg   

Prazan: 7260 kg

normalna uzletna masa:12100 kg

maksimalna uzletna masa:13500 kg

Tip motora:2hGTD VK-2500-03

Snaga u kilovatima:2 h 2400 kVt

Maksimalna brzina: 280 km/č

Krstareća brzina:260 km/č

Praktični dolet:1200 km

Praktični plafon leta: 4500 m

Statički plafon leta:1900 m

Posada: 2 člana

Kapacitet desantno-tovarnog odseka: 37 vojnika ili 4000 kg tereta

Naoružanje:

tri teška mitraljeza „Kord“ u kal 12.7-mm i + 1hKPV u kal 7.62-mm

Nosivost ubojnog tereta – 1400 kg na 6 podvesnih tačaka:

NRZ: 4 h saćasta lansera UV-16-57 16h55-mm ili 4 h saćasta lansera UV-32-57 32h57-mm

4 h KAB-250, ili 6 vođenih raketa „Ataka“

Podsetnik:

Naime, ruski ministar odbrane je pre dva dana posetio Sirijsku Arapsku Republiku, gde je razgovarao sa najvišim političkim i vojnim vrhom ove države. On se na sastanku sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom upoznao sa ukupnom vojno-političkom situacijom u ovoj zemlji, posebno na severu zemlje. Sagovornici su se dotakli i različitih modaliteta vojno-tehničke saradnje u okviru zajedničke borbe protiv terorističkih grupa.Oni su razgovarali i o humanitarnoj pomoći i obnavljanju sirijske ekonomije uz pomoć ruskih stručnjaka.

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije dobile sistem Nudol, više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA