Najnovije

Da li su se Vučić i Tači približili kritičnoj tački, posle razgovora u Vašingtonu?

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali su u Vašingtonu o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo, ali Srbija ne bi više sprečavala članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, izjavio je poznati novinar i publicista Tim DŽuda, pozivajući se na dobro obavešten izvor, preneo je Kossev.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Jutjub)

DŽuda: Vučić i Tači razgovarali u Vašingtonu o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo

U sličnom tonu prištinska novinarka Jeta DŽara postavljala je pitanja Tačiju, dok su Vučić i Tači u odvojenim obraćanjima izneli drugačije informacije. DŽuda je naveo na svom Tviteru da je posle jučerašnjeg sastanka Tačija i Vučića moguće da se približavamo kritičnoj tački u dijalogu između Kosova i Srbije.

„Ričard Grenel i Trampove pristalice želeli bi da brzo pređu na veliki dogovor, ali problem je što je Tači pri kraju svog mandata i ne može ništa da obezbedi, osim ako ne namami LDK da promeni stranu i sruši vladu Aljbina Kurtija“, naveo je DŽuda.

DŽuda tvrdi da se u ponedeljak u Vašingtonu diskutovalo o razmeni teritorija i momentalnom ukidanju taksi bez reciprociteta.

„Ideja je da Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali ne bi sprečila ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, a u tom slučaju se ne očekuje da će Rusija ili Kina staviti veto“, tvrdi DŽuda.

Prema njegovim rečima, ne vode se razgovori o Zajednici srpskih opština, iako u slučaju razmene teritorija niko neće brinuti o Srbima na Kosovu, čak i ako većina njih ostane tamo.

I novinarka Jeta DŽara u Prištini oprezno iznosi slične teze, pozivajući se na svoja saznanja.

Ona se Tačiju obratila preko Fejsbuka pitanjem zašto nisu transparentne informacije o pregovorima sa Vučićem i tvrdi da ima podatke o navodnom nacrtu sporazuma dve strane o tome šta je potrebno da se učini u „zamenu za priznanje Srbije“.

„Da li ste svesni da potpisujete sporazume koje ne možete da primenite i koja je verovatnoća da ćete takav sporazum potpisati, pa ipak završiti na Specijalnom sudu“, neka su od pitanja Jete DŽare.

Vučić i Tači su, u odvojenim porukama, jučerašnji sastanak opisali kao običan. Pre sastanka Vučić je rekao da je Tačija „video 1.000 puta“ i da to nije nikakva novost, a nakon sastanka je ocenio da je on bio „običan“.

„Korektan, konstruktivan, bez nečeg posebnog“, opisao je sastanak Tači.

Pročitajte OVDE  ko ne želi da postane topovsko meso.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA