Najnovije

KURTI U PANICI MOLI AMERIKU I EU ZA POMOĆ: Sprečite Beograd! Nećemo trpeti ovo "neprijateljsko delovanje"

Nakon vesti da je država Sjera Leone povukla priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, je pozvao Beograd da zaustavi kampanju "odpriznavanja", a međunarodnu zajednicu, posebno SAD i EU, da pojačaju pritisak na Srbiju, zbog "neprijateljskog delovanja" prema terorističkoj državi.

Aljbin Kurti (Foto: kryeministri-ks.net)

Kurti je na svom fejsbuk profilu napisao da Beograda na "dobru volju Kosova da delimično ukine takse" reaguje, kako je naveo, "intenziviranjem kampanje za odpriznavanje Kosova".

- Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema (tzv.) Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe ću zamoliti relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema (tzv.) Kosovu - napisao j Kurti.

Tvrdi da je "(Tzv.)Kosovo pokazalo spremnost za normalne i korektne odnose sa Srbijom".

- “Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosima sa Srbijom. Ali ne možemo dozvoliti da se ta volja razbije. Kao (tzv.) premijer Kosova pažljivo ću analizirati situaciju koja je stvorena i delovati u interesu Republike i njenih građana - naveo je Kurti.

Reciprocitet

On je ponovio danas da će prema Beogradu biti uvedene mere reciprociteta jer, kako je naveo, "želi da Kosovo deluje kao nezavisna država, što i jeste".

- “Reciprocitet će se dogoditi jer smo odlučili da delujemo kao nezavisna država. Baš kao što jesmo. Reciprocitet je pokazatelj jednakosti, a ne kontramera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima kako bismo povećali zaposlenost i razvoj - rekao je Kurti, prenela je prištinska "Koha".

On je govoreći na skupu u organizaciji kosovske privredne komore da bi trebalo ukloniti sve trgovinske barijere sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- “Ekonomija i pravda, rad i dobrobit biće naše teme. Ostale teme će takođe dobiti pažnju, ali ne u potpunosti. Suverenitet i nezavisnost imaju smisla samo kada ih sprovodimo. Želeli bismo da imamo više interakcije sa Albanijom. Prepreke sa Albanijom prevazilaze naše razlike. Postoje brojne anomalije u našim odnosima. Sa Severnom Makedonijom takođe imamo prepreke - rekao je Kurti.

Dodao je da Priština ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFT-a. Kurti je rekao i da su za razliku od nekih poslanika gradjani shvatili šta je reciprocitet.

Nije slučajno, kazao je, to što je odlučio da govori o trgovinskim barijerama i ekonomiji, jer će to biti prioriteti njegove vlade.

- “Ostale teme će privući pažnju, ali nikad svu pažnju. (Tzv.) Kosovo je suverena i nezavisna zemlja, ali suverenitet i nezavisnost imaju smisla kada imamo stanovništvo koje ne uživa u njima. Želeli bismo da koordiniramo sa Albanijom tako da su naše razlike u ekonomiji i politici manje od onih jezičkih - rekao je Kurti, preneo je prištinski "Zeri".

Lažna država i Albanija “zaratile” međusobno zbog Srbije! Više o tome OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA