Najnovije

"NIKAD BLIŽI": Rusija šalje četvrti ratni brod u Siriju, Turska razmešta PVO sisteme (FOTO)

Ruska mornarica poslala je četvrti ratni brod na mediteransku obalu Sirije, izvestili su u ponedeljak osmatrači brodova.

Ruski brod (Foto: Jutjub)

Veliki brod Novočerkask fotografisan je dok je prelazio preko Bosfora dan nakon što je Rusija poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “Kalibr” prema sirijskoj obali. Treća fregata je na Mediteranu od decembra.

Turska i Rusija približile su se više nego ikad direktnom vojnom sukobu u Siriji proteklih dana.

Ankara je pokrenula vojnu kampanju prošle nedelje u Idlibu protiv snaga koje su podržale ruske sirijske vlasti o namerama da zauzmu uporište pobunjenika. Turska je sapštila da su u sirijske snage vazdušnim napadima u četvrtak ubile 33 turska vojnika, što je u februaru povećalo broj poginulih u Idlibu na 54 turska vojnika.

Turske snage su na napade odgovorile pucanjem na dva ratna aviona sirijske vlade i udarom na vojni aerodrom. Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je oborilo još jedan sirijski ratni avion.

Predsednici Vladimir Putin i Erdogan trebalo bi da se sastanu ovog četvrtka u nastojanju da ublaže tenzije.

Rusija i Sirija poslednjih meseci su izvele brojne mornaričke vežbe u luci Tartus. Rusija održava vojni objekat Tartus od 1971. godine i nedavno se preselila da bi tamo proširila svoje uporište do 2092. godine.

Rusija vodi vazdušnu i pomorsku kampanju u znak podrške sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu od 2015. godine, jer se njen saveznik borio sa devetogodišnjim građanskim ratom.

Sa druge strane, Turska će u bliskoj budućnosti razmestiti u Siriji dodatne protivvazduhoplovne sisteme, izjavio je šef sekretarijata za odbrambenu industriju pri administraciji turskog predsednika Ismail Demir, a preneo list "Dejli sabah".

Kako je rekao, reč je o PVO sistemima turske proizvodnje "HISAR-A", koji služe za obaranje ciljeva koji lete na malim visinama, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ti sistemi će stići kako bi pružili dodatnu odbrambenu podršku već postojećim sistemima "Korkut".

Pored toga, Turska će u Siriji razmestiti i sisteme "HISAR-O", koji služe za obaranje letelica na srednjiim visinama, dodao je Demir.

Pročitajte OVDE   sve o “ubici NATO avijacije”.

Izvor: The Moscow times/ rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA