Najnovije

"OVO VIŠE NIJE PROBLEM IZBEGLICA" Micotakis: Turska koristi migrante da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je danas da migrantska kriza na granicama njegove zemlje s Turskom predstavlja "asimetričnu pretnju" granicama EU i poručio da niko neće ucenjivati Grčku i EU.

Grčka (Foto: Jutjub)

- Ovo više nije problem izbeglica. To je otvoren pokušaj Turske da iskoristi očajne ljude da promoviše svoju geopolitičku agendu i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji - rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Micotakis tvrdi da ljudi koji su u proteklih nekoliko dana pokušali da uđu u Grčku ne dolaze iz ratom razorene sirijske provincije Idlib, već su duže vreme bezbedno živele u Turskoj, prenosi grčki portal Ekatimerini.

- Turska neće ucenjivati Evropu zbog izbeglica. Mi smo spremni da podržimo Tursku u rešavanju problema izbeglica i da nađemo rešenje za enigmu u Siriji, ali ne pod ovim okolnostima. Moja dužnost je da štitim suverenitet svoje zemlje - rekao je Micotakis.

On je dodao da se Turska pretvorila u "zvaničnog krijumčara migranata".

Micotakis je poručio da će Grčka štititi svoju granicu, odnosno granicu EU, dodajući da Atina očekuje "opipljivu solidarnost" EU.

- Budimo iskreni. EU nije odgovorila na zadatak da se izbori sa migrantskom krizom. Nadam se da će nam ova kriza poslužiti kao poziv na buđenje - poručio je grčki premijer.

Pročitajte OVDE   sve o “ubici NATO avijacije”.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA