Najnovije

PUTIN: Rusiji hipersonično oružje služi samo za to da se niko ne usudi da nas napadne

Vladimir Putin je otkrio zbog čega je Rusija proizvela hipersonično oružje, kakvo niko neće imati još godinama, i za šta će ga koristiti.

Putin (Foto: kremlin.ru)

U intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS, rekao je da su Sjedinjene Države svojim `antiraketnim kišobranom`  ugrozile stratešku stabilnost, a da je Rusija hipersoničnim oružje tu stabilnost i ravnotežu vojnih potencijala povratila.  

„U Vašingtonu su računali da će sa antiraketnim kišobranom stvoriti situaciju da onaj protiv koga upotrebe nuklearno oružje neće biti u stanju da uzvrati. Mi smo povratili stratešku ravnotežu uz pomoć hipersoničnog i drugog savremenog naoružanja“.  

Odgovarajući na pitanje – a neće li to oružje, koje sada „visi na zidu“, u drugom ili trećem `činu` početi da puca? – ruski lider se takođe poslužio poređenjem sa pozorištem:

„To sa pucanjem u `trećem činu` važi za pozorište, a u realnom životu važe drugi zakoni. Hipersonično oružje će `pucati` ako bude visilo samo na jednoj sceni, na jednom zidu, a ako bude i na drugom – niko neće sebi dozvoliti da ga upotrebi. To i jeste ravnoteža snaga. Zahvaljujući njoj, u svetu posle Drugog svetskog rata nije bilo velikih vojnih konflikata“.

Putin je posebno naglasio da njegova zemlja nema nameru da sa bilo kime ratuje:

„Sa hipersoničnim oružjem smo naprosto isključili mogućnost da neko drugi započne rat protiv Rusije“.

Ukazao je da je Rusija na sedmom mestu u svetu po vojnim rahodima jer su ispred nje SAD, Kina, Saudijska Arabija, Velika Britanija, Francuska i Japan. Dodao je da Moskva te rashode iz godine u godinu smanjuje dok ih mnoge druge zemlje povećavaju.

„Sada smo u situaciji u kojoj Rusija nikada nije bila. Prvi put mi nikoga na vojnom planu ne sustižemo. Sada raspolažemo udarnim ofanzivnim naoružanjem, uključujući i interkontinentalno, kakvo nema niko u svetu. Sada su drugi u situaciji da nas sustižu“.

Podsetio je da je ruska armija 2000-te brojala 1,3 miliona vojnika i oficira, a da joje sada sasvim dovoljno što ih ima tek nešto preko milion.

I zato –kako je naveo – što je pre dve decenije raspolagala sa samo 6 odsto savremenog saoružanja, a sada je taj procenat – bezmalo 70 odsto…

Iran napao tursku vojsku u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA