Najnovije

Kina će ojačati prevenciju i kontrolu asimptomatskih infekcija COVID-19

Za konsolidaciju dostignuća u obuzdavanju epidemije potrebno je uložiti više napora u praćenje, pronalaženje, karantin i lečenje asimptomatskih pacijenata.

Pripadnici carine međunarodnog aerodroma Meilan vode putnike koje će prevesti vozilo za odlazak u predviđenu bolnicu u Haikou, južna kineska provincija Hainan, 27. marta 2020. godine. Foto: Pu Xiaoxu/Xinhua

Vodeća grupa kineskog odgovora na epidemiju COVID-19 u ponedeljak je naglasila kontrolu slučajeva infekcija koji ne pokazuju simptome.

Grupa, koju predvodi premijer Li Kekiang, pozvala je na poboljšanje strategija i mera za prevenciju i kontrolu kako bi se ekonomski i socijalni razvoj vratio u normalu.

Li, takođe član Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC), predsedavao je sastankom.

Konstatujući da se pozitivni trend sprečavanja domaće epidemije stalno širi i da se obnavljanje rada i proizvodnje promoviše na uredan način, na sastanku je istaknuto da se svet i dalje bori protiv pandemije COVID-19 i rizika i poteškoća sa obuzdavanjem epidemije u zemlji bi trebalo da bude u potpunosti priznata.

Sastanak je pozvao na veće napore u lečenju pacijenata u teškim stanjima, kao i karantinsku i prateću posetu oporavljenim pacijentima, pozivajući lokalne vlasti da objavljuju relevantne informacije sa otvorenom i transparentnom politikom.

Prekogranični prenosi takođe bi trebalo da budu sprečeni, rečeno je na sastanaku, naglašavajući da bi svi putnici koji uđu u zemlju trebalo da budu testirani na nukleinske kiseline.

Kako bi se konsolidovala postignuća u suzbijanju epidemije, potrebno je uložiti više napora u praćenje, pronalaženje, karantin i lečenje asimptomatskih pacijenata, rečeno je na sastanku.

Pregled na asimptomatske infekcije treba pojačati, a opseg otkrivanja treba proširiti, dodaje se.

Identifikovani asimptomatski bolesnici trebalo bi da budu stavljeni pod karantin, rečeno je na sastanku, apelujući na to da se izvori infekcije tih pacijenata otkriju što je pre moguće.

Na sastanku je takođe pozvano na epidemiološku analizu takvih infekcija radi poboljšanja mera prevencije i kontrole.

Sastanku je prisustvovao Vang Huning, takođe član Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta CK i zamenik šefa vodeće grupe.

Da li se pod pandemijom uspostavlja novi svetski poredak čitajte OVDE.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA