Najnovije

Kineski premijer kaže da je Kina spremna da pomogne Irskoj u borbi protiv COVID-19

Kina čvrsto podržava napore Irske u borbi protiv bolesti i spremna je da Irskoj pruži potrebnu pomoć u okviru svojih mogućnosti, rekao je Li Kećiang.

Prazna tramvajska stanica u Dablinu, Irska, 28. marta 2020. Foto: Sinhua

Kina je voljna da pruži Irskoj potrebnu pomoć u okviru svojih kapaciteta za borbu protiv COVID-19, izjavio je u utorak kineski premijer Li Kećiang u telefonskom razgovoru sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

Li je rekao da se COVID-19 širi u mnogim zemljama, a Irsku takođe pogađa epidemija.

Kina čvrsto podržava napore Irske u borbi protiv bolesti i spremna je da Irskoj pruži potrebnu pomoć u okviru svojih mogućnosti, rekao je Li.

Rekao je da je Kina takođe spremna da olakša Irskoj nabavku i transport sanitetskog materijala iz Kine, poboljša razmene iskustava u prevenciji i lečenju epidemija i ostvari saradnju u medicinskom istraživanju i razvoju.

U Irskoj živi ili studira dosta kineskih državljana, a kineska vlada pridaje veliki značaj zaštiti zdravlja, zakonitih prava i interesa, naglasio je Li, izražavajući nadu da će irska strana preduzeti praktične i efikasne mere za garantuju sigurnost i udobnost življenja ovim kineskim državljanima, uključujući kineske studente.

Zatvorene prodavnice vide se duž ulice u centru Dablina, Irska, 26. marta 2020. Foto: Sinhua

Sa svoje strane, Varadkar je rekao da je Kina postigla izuzetan uspeh i napredak u borbi protiv epidemije, i pravovremeno je podelila informacije sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnom zajednicom, što zaslužuje poštovanje svih država sveta.

Epidemija se trenutno širi Irskom, rekao je premijer, koji se zahvalio Kini na pružanju podrške i pomoći.

Irska se nada da će dobiti podršku Kine u kupovini zaliha protiv epidemije i pojačati saradnju u medicinskim istraživanjima i razvoju između dveju zemalja, rekao je Varadkar i dodao da će njegova zemlja efikasno garantovati legitimna prava i interese kineskih državljana, uključujući kineske studente, u Irskoj.

Pročitajte OVDE koliko je građana do sada testirano na koronu.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA