Najnovije

MARGETIĆ UZDRMAO REGION: Otkrio kako funkcioniše srpsko-hrvatski politički kartel! (VIDEO)

Hrvatski istraživački novinar Domagoj Margetić gostujući u emisiji „Skeniranje „ u produkciji HelmCasta objasnio je kako funkcioniše srpsko –hrvatski politički kartel i kako su srpske opljačkane  pare u ratnim uslovima devedesetih dok su ginuli balkanski narodi, čuvane u Dubrovačkoj banci.

Domagoj Margetić (Foto: Helm Cast)

„Pre nekoliko godina sam dobio dosije Dubrovačke banke, ta afera je bila otvorena još za vreme dok je Franjo Tuđman bio živ, ali je brzo zatvorena i završena nekim polučudnim oslobađajućim presudama. Imao sam ceo dosije , istraživao ga i o tome razgovarao sa bivšim predsednikom uprave te banke Nevenom Baraćem. On  je za vreme Jugoslavije sedamdesetih godina bio generalni direktor Privredne banke Zagreb i učestvovao u radu Udružene banke Jugoslavije. Tu je sarađivao sa Slobodanom Miloševićem. Milošević je, po Baraćevim rečima, napravio politički dogovor sa Zagrebom da deo računa srpskih firmi koji su bili tajni ide preko Hrvatske. Sam Milošević je izabrao Dubrovačku banku ,a Tuđman je to odobrio. Milošević je od ranije verovao Baraću da ovaj neće manipulisati što se pokazalo tačnim. Ta saradnja je sve vreme rata devedesetih funkcionisala“, rekao je Margetić.

On je dodao da je Miloševišć do kraja devedesetih godina, do samog sloma Dubrovačke banke u njoj držao tajne račune Republike Srbije.

„Ono što je najveći crnjak , traju ratna delovanja , Milošević i Tuđman zajedno posluju preko Dubrovačke banke, a Barać celu tu operaciju drži pod kontrolom i upravlja Miloševićevim novcem , po njegovoj punomoći“, naveo je Margetić.

On je ocenio da i danas „sve balkanske ekonomije funkcionišu na opljačkanim parama“.

„Zato se to ne dira , jer je to preveliki zalogaj. Ko će to da istraži? Ne znam ko bi to u Hrvatskoj i Srbiji, a i u Bosni rešavao. Niko od njih neće da istražuje i zatvara same sebe.  Niko od ovih vlasti neće odobriti da se to istraži. Dostavljao sam  dokaze i srpskim i hrvatskim vlastima,ali na te dokaze niko nije reagovao“, kazao je Margetić.

On je rekao da su sve vlasti na Balkanu 10 godina provele u pljački, ubijanju i rušenju ,a da su narednih 20 godina do danas provodili u podeli ratnog plena i zaštiti opljačkanog.

Margetić  je govorio o zbirci umetničkih dela u hrvatskom muzeju „Mimara“ koja je kako je rekao , jedna od najvrednijih zbirki na prostorima bivše Jugoslavije ,a istraživanjem je dokazao da su to dela iz Geringove zbirke.

„ To je skrivano u Hrvatskoj još od 1943. godine ,a ne kako je nama prezentovano da su stizale kao donacije sedamdesetih i osamdesetih. Deo te zbirke je nesporno nastao  na pljački umetnina koju su sprovodili nacisti u Drugom svetskom ratu i to je na neki način nastavak ratnih zločina“, ocenio je Margetić.

On  je dodao da „Hrvatska ni danas nije raščistila sa tim delom prošlosti i skriva odakle su umetnička dela“.

Margetić je o svemu ovome pisao u dopunjenom izdanju svoje knjige „Krvave balkanske milijarde“.

Autor i voditelj emisije „Skeniranje“ Olivera Milivojčević.

Vučić otkriva detalje razgovora u Vašingtonu! Više o tome OVDE.

Izvor: HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA