Najnovije

NEBESKA BITKA KOJU JE CEO IDLIB PRATIO: Sirijski Su-22 uspešno izbegava turske rakete! Manevri za divljenje! (FOTO)

4. marta, ratni avion Su-22 Sirijskih arapskih vazduhoplovnih snaga (SiAAF) izbegao je protivavionsku raketu dok je vodio borbeni let iznad Idliba.

Sirijski Su-22 (Foto: RIA)

 

Aktivisti su objavili nekoliko fotografija na kojima se vide tragovi Su-22 i rakete koja je na njega ispaljena. Incident se navodno dogodio nad gradom Sarmin u južnom Idlibu. Ranije danas, militanti koje podržavaju Turci pokrenuli su napad odatle na grad Sarakib, na jugu.

 

Turski izvori tvrdili su da je raketa koja je ciljala Su-22 ispaljena iz turskog borbenog aviona F-16 koji je letio iznad južne turske provincije Hataj.

U poslednje dve nedelje, turski avioni F-16 oborili su tri ratna aviona, dva Su-24 i L-39, SiAAF-a, koristeći ono što se veruje da je američki AIM-120 AMRAAM rakete vazduh-vazduh van vizuelnog dometa.

Iako su tvrdnje turskih izvora potpuno moguće, takođe postoji verovatnoća da je Su-22 ciljan raketom FIM-92 Stinger. Poznato je da turske snage u Idlibu koriste Stinger-ov prenosni sistem za vazdušnu odbranu (MANPADS).

Turske oružane snage su takođe rasporedile u sirijskoj regiji nekoliko raketnih sistema za vazdušnu odbranu (PMADS) koji su postavljeni na pijedestalu Atilgan. Turska vojska pokušava ograničiti operacije SiAAF-a nad Idlibom. To bi moglo dodatno zakomplikovati situaciju u regionu.

 

U rukama “Tigrova“ primećene ruske/sovjetske automatske puške AK-74M! Više o tome OVDE!

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA