Najnovije

"POZIV NA PUČ": Ovo su reakcije na Obradovićeve pretnje vojskom!

Drugi dan nakon što se predsednik Pokreta "Dveri" Boško Obradović založio za zavođenje vojno-policijske diktature, što je korak dalje u njegovoj kesnofobičnoj antimigranstkoj politici, u Savezu za Srbiju (SzS) i dalje tihovanje.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

NJega je, na kratko, prekinuo lider DS Zoran Lutovac, koji je za razliku od svih ostalih lidera stranaka koje čine ovaj opozicioni savez bar nešto rekao.

Na pitanje da li demokrate odobravaju antimigrantsku politiku i ispade koji su sve češći od strane Boška Obradovića i pokreta Dveri, koji su kulminirali u izjavi da bi vojska i policija trebalo da preuzmu vlast u Srbiji i zaštite granice od migranata, a da pritom predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude fizički izolovan, jer je "postao bezbednosna pretnja zbog politike koju vodi prema migrantima", predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kratko je odgovorio.

- Ne odobravamo - sve je što je na tu temu rekao Lutovac.

Ksenofibični ispadi Obradovića, koji traju mesecima unazad, i koji su kulminirali takozvanim karavanom kojim se propagira politika Dveri prema migrantima, novi oblik dobio je juče izjavom da je Vučić zbog međunarodne podrške spreman da podrži "Soroševu migrantsku politiku koja podrazumeva otvorene granice za migrante".

- Srbija je najotvorenija zemlja zahvaljujući podršci koju Vučić pruža politici Angele Merkel i Soroša. Vučić smatra da migrantska kriza može da pomogne natalitetu. Ako 50.000 ljudi svake godine ode iz Srbije, da li to znači da će Srbija svake godine primiti 50.000 migranata - izjavio je Obradović.

Ministarstvo odbrane podnelo krivičnu prijavu

Taj nastavak Obradovićevog širenja rasizma izazvao je oštre reakcije, pa su mnogi zbog njegove izjave i reagovali saopštenjima, dok je Ministarstvo odbrane podiglo i krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo je Višem javnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića zbog izvršenja krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu uređenja iz člana 309 stav 1. Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 308 Krivičnog zakonika, jer je u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije pozivao i podsticao da se silom promeni njeno ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi.

Vučić: "Obradovićeva izjava definicija državnog udara"

Reagovao je i Vučić, koji je danas rekao da je izjava Boška Obradovića, koji je pozvao vojsku i policiju da preuzmu vlast u zemlji, par ekselans definicija državnog udara.

- Poziv na puč i na državni udar su nešto što je protivzakonito. Ne mislim da je pametno ljudima koji ne znače ništa u srpskoj javnosti pridavati poseban značaj. Pomenuo sam to kao primer neodgovornosti, ne mislim da treba da bude posebna tema - naglasio je on.

Vučić je kazao da građani razumeju koliko je takva neodgovornost loša po zemlju, koliko nasnosi štete i probleme po demokratiju.

Marković: "Stepen ludila eskalirao"

Aleksandar Marković, član Glavnog odbora SNS i poslanik, ocenio je da je "stepen Boškovog ludila eskalirao".

- Umesto da pohvali svoju državu što uspešno odoleva migrantskoj krizi, Obradović izaziva strah i paniku i poziva na puč - saopštio je Marković.

Marković je poručio Obradoviću da mora da shvati da njega i "njegove šefove Đilasa i Jeremića narod u Srbiji ne želi, jer su upravo nasilje, međusobni sukobi i pljačkanje naroda jedini program njihovog propalog Saveza".

Mihajlović: "Državni udar neće proći"

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović, saopštila je da "državni udar neće proći".

- Posle upadanja u institucije, provociranja nasilja i raznih performansi, lider Dveri, Boško Obradović, došao je na novu ideju kako da dođe na vlast bez izbora, i to tako što će pozvati na državni udar. To samo pokazuje o kakvim političarima je reč - sopštila je Mihajlović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da je Obradović "pozvao na pobunu vojske i policije protiv predsednika Vučića".

Ovo nisu prvi ksenofobični ispadi Obradovića koji, kako se bliže izbori, sve manje pažnje posvećuje temi bojkota, a sve više antimigrantskom huškanju koje učestalo ima elemente otvorenog rasizma i, kao u ovom slučaju, antisemtizma.

Pročitajte OVDE    ko je to uzdrmao region.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA