Najnovije

AMERI U PROBLEMU: Raspušta se jedna od najelitnijih specijalnih jedica američke vojske! (VIDEO)

U istorijskoj odluci za američkih specijalnih snaga, jedinice za krizne reakcije (CRF) biće raspuštene, a njihovi operateri i oprema će biti preraspodeljeni tim snagama.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Jedinice CRF su elitni kadar zelenih beretki koji su se specijalizovale za direktne akcije (DA), protivterorizam (CT) i spašavanje talaca (HR). Svaka grupa specijalnih snaga (1., 3., 5., 7. i 10.) ima jedinica CRF, a oni se smatraju strateškim rezervama svake borbene komande u slučaju vanrednih situacija širom sveta. CRF su se zvali jedinicama za borbu protiv ekstremista (CIF).

COFREP je saznao da je Komanda za specijalne operacije vojske Sjedinjenih Država (USASOC) u saradnji sa Prvom komandom specijalnih snaga (1. SFC) odlučila da raspusti CRF-ove jer se kaže da su nedovoljno iskorišćeni i zbog nedostatka operatora.

Odluka se, međutim, poklapa sa tekućim preokretom od operacija borbe protiv terorizma (CT) i direktne akcije (DA) do nekonvencionalnog rata (UF) i strane unutrašnje odbrane (FID), jer se Ministarstvo odbrane SAD ide ka direktnom sukobu sa protivnicima poput Rusije i Kine.

Potez koji je predvideo odluku o raspuštanju CRF-a desio se početkom ove godine. U januaru je američka ambasada u Bagdadu bila pod opsadom iračkih protestanata i iranskih milicija pre i posle ciljanog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Međutim, Centralna komanda (CENTCOM), borbena komanda koja je odgovorna za to područje operacija, i Centralna komanda za posebne operacije (SOCCENT), podređena komanda odgovorna za specijalne operacije u istom AOR-u, odlučila je umesto morskog elementa umestiti element kompanije, 1. bataljona, pete grupe specijalnih snaga (A / 1/5), jedinice CRF odgovorne za Bliski Istok. Poruka je bila jasna - ne trebamo te.

Viši operater CRF-a rekao je COFREP-u da „CRF nije bio aktivan od kraja 2011. godine, a osim toga, Nacionalna misija (Zajednička komanda za posebne operacije) može stići tamo jednako brzo. Zato su svi ostali one su na bloku za sečenje. 

A tu je i konkurencija. Kada imate posebne misije 1. nivoa, kao što su Delta Force i SEAL Team 6, čija je glavna uloga da reaguju na CT i HR scenarija širom sveta, CRF se osećaju suvišnim i luksuznim. A održavanje i održavanje CRF-ova daleko je jeftino.

Pored standardnih škola specijalnih operacija, svi operateri CRF-a moraju proći Kurs napredne spasavanje, analize ciljeva i tehnika eksploatacije (SFARTAETC), a neki i kroz Snajperski kurs specijalnih snaga (SFSC), od kojih oba traju devet nedelja. Tako se mnogo vremena i novca ulaže u sposobnost koja se ne koristi.

Munjevit napad na Libiju! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji, Biznis Insajder

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA