Najnovije

DŽihadisti pokušali da upotrebe hemijsko oružje protiv sirijske vojske, ali su sami od njega stradali

DŽihadistički militanti pokušali su da izvedu napad hemijskim oružjem u pokušaju da spreče napad sirijske vojske, ali nedostatak iskustva sa rukovanjem opasnim materijama okrenuo se protiv njih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

Preko desetak terorista pokušalo je da upotrebi ovo oružje u poslednjem utočištu u strateškom gradu Sarakib, koji se nalazi na važnoj raskrsnici puta u sirijskoj provinciji Idlib, saopštio Ruski sentar za pomirenje u Siriji.

U nastojanju da spreče napredovanje sirijskih snaga u zapadnim četvrtima Sarakiba, pokušali su da detoniraju visokoeksplozivnu municiju zajedno sa tankovima napunjenim otrovnim hemikalijama, navodi se u saopštenju. NJihov napad, međutim, nije bio uspešan.

Pošto teroristi nisu bili dovoljno iskusni u rukovanju sa otrovnim supstancama, jedan od tankova je procurio, nanevši žrtve među samim napadačima koji su zadobili teško hemijsko trovanje, pošto nisu uspeli da ih dignu u vazduh.

Sirijske snage nedavno su pojačale operacije za Sarakib, koji se nalazi na vitalnom magistralnom putu M5 koji povezuje Damask sa Alepom i putem M4 koji se proteže između Alepa i primorskog grada Latakije.

Napredovanje sirijske vojske u gradu samo je deo šire ofanzive koja ima cilj da porazi militante i pripadnike terorističke grupe "Hadžat Tahrir al Šam", ogranka "Al Kaide" u provinciji Idlib. Uspesi sirijske vojske doveli su do sve većih neprijateljstva između Damaska i Ankare, a koja podržava militante u Idlibu.

Niz sukoba između turskih i sirijskih snaga poslednjih nedelja rezultirali su žrtvama na obe strane, pri čemu je Ankara proglasila sve jedinice sirijske vojske za legitimne ciljeve. Turska vojska uveliko koristi dronove da bi dejstvovala po sirijskim oklopnim vozilima i utvrđenim položajima, ali za sada još uvek ne koristi kopnene snage u borbama protiv sirijske vojske.

Kako rastu neprijateljstva, turski predsednik Recep Taip Erdogan danas će u Moskvi razgovorati sa predsednikom Vladimirom Putinom. Erdogan se nada da će se neprijateljstva obustaviti, te da bi kao rezultat pregovora mogao biti postignut još jedan dogovor o prekidu vatre.

Sirijska vojska zaplenila pobunjenicima tenk T-90. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA