Najnovije

PUTIN IZDAO UKAZ, RUSI STIŽU NA ARKTIK! Unapređuje se vojno prisustvo a evo šta će sve izgraditi tamo!

Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina danas je stupio na snagu dokument o Osnovama državne politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine, kojim se, između ostalog, predviđa unapređenje postojećih vojnih mogućnosti, izgradnja vojne infrastukture, kao i povećana kontrola u tom regionu.

Ruska vojska na Arktiku (Foto: RIA)

„Glavni zadaci u oblasti vojne bezbednosti Ruske Federacije na Arktiku su: povećanje borbenih mogućnosti vojnih grupacija (snaga) opšte namene Oružanih snaga RF, drugih trupa, vojnih formacija i organa u oblasti Arktika i održanje vojnog potencijala na nivou koji garantuje sprečavanje napada na Rusiju”,piše u dokumentu.

Dokumentom je takođe predviđeno da Rusija unapredi sistem kompleksne kontrole nad vazdušnom, morskom i podvodnom teritorijom Arktika. Pored navedenog, planirana je i izgradnja i modernizacija objekata vojne infrastrukture.

Glavne pretnje po nacionalnu bezbednost Rusije

U odobrenom dokumentu je skrenuta pažnja i na neke od glavnih izazova za nacionalnu bezbednost Rusije na tom prostoru, a to su: pojačano strano vojno prisustvo na Arktiku, porast konfliktnog potencijala, kao i diskreditacija ruskog prisustva u tom regionu.

Prema autorima dokumenta izazov po rusku nacionalnu bezbednost u arktičkom regionu još predstavljaju: smanjenje broja stanovnika, nizak nivo razvoja socijalne, transportne i informaciono-komunikacione infrastukture, uključujući i u mestima u kojima žive malobrojni narodi. Tu su i sporo geološko proučavanje nalazišta mineralnih sirovina, nepoštovanje rokova za izgradnju infrastrukture Severnog morskog puta i ledolomaca.

 

Pored toga, u dokumentu je ukazano na nespremnost sistema za nadzor životne sredine za ekološke izazove sa kojima se suočava arktički region.

U dokumentu se ističe da će Rusija zajedno s drugim arktičkim državama nastaviti rad na razgraničenju kontinentalnog pojasa u Severnom ledenom okeanu.

Istovremeno, na Arktiku će biti nastavljen razvoj mreže zaštićenih područja, a biće izgrađena i postrojenja za preradu otpada.

Kako je ruski FSB likvidirao dagestanskog teroristu, pročitajte OVDE!

 

Izvor: rs.sputniknews. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA