Najnovije

BRNABIĆ U NOVOM SADU: Srbija pripada Evropi!

Premijerka Ana Brnabić poručila je večeras da Srbija pripada Evropi i da je Evropska unija za nju najveći mirovni projekat.

Ana Brnabić (Foto: srbija.gov.rs)

"Srbija na svaki način pripada Evropi. Nas sa Evropom ili Evropskom unijom ne spajaju pregovaračka poglavlja i administracija, već nas spaja istorija, kultura i tradicija, geografija, privreda i ljudi", rekla je Brnabićeva na obeležavanju 15. godišnjice ogranka u Novom Sadu Evropskog pokreta u Srbiji.

Prema njenim rečima, EU je najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva i daleko najuspešniji takav projekat čovečanstva.

"Zahvaljujući ujedinjenoj Evropi, na starom kontientnu vlada do sada najduži mir. To je projekat koji je posle dva krvava svetska rata spojio tada tradicionlane neprijatelje i od njih napravio najbliže prijatelje, partnere i saveznike", rekla je Ana Brnabić.

Tim projektom je stvorena Unija koja je jača od svakog njenog pojedinačnog dela, rekla je premijerka i dodala da će upravo zbog toga što je ujedinjena, Evropa pronaći način da se izbori sa aktuelnim izazovima.

"Ako me pitate zašto je EU važna za Srbiju i Zapadni Balkan, a potom zašto je Srbija ili Zapadni Balkan važan za EU, ja ću reći da je to svakako mir i ono što dolazi s tim mirom, prosperitet i drugačija budućnost", naglasila je Brnabićeva.

Budućnost u kojoj na mesto tradicionalnih neprijateljstva gradimo savezništo i partnerstvo za neko veće dobro i time doprinosimo stabilnosti i snazi te iste EU i zato je Srbija važna i zato je nama EU važna, ali zato nam je jednako važan i region, objasnila je ona.

Kako je istakla, put Srbije ka EU je kompleksan i zahteva konsenzus najvećeg dela društva.

Brnabićeva je u ime vlade čestitala ogranku Evropskog pokreta u Novom Sadu 15 godina postojanja i zahvalila im na svemu što rade kako bi se Srbija približila Evropskoj uniji.

"Na kraju vam prenosim pozdrave predsednika Aleksandra Vučića koji je želeo da bude ovde večeras ali je sprečen zbog drugih mnogobrojnih obaveza. Pored pozdrava vam prenosim i njegove čestitke i želje za još uspešnijim radom i još uspešnijom budućnošću i Evropskog pokreta, i same Srbije i celog Zapadnog Balkana", poručila je premiijerka.

Svečanosti su prisustvovali i predsednica Skupštine Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i drugi predstavnici političkog i javnog života, kao i civilnog društva.

Opasno je obećavati Srbiji izlazak na more! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA