Najnovije

POGREŠNI KORACI AMERIKE ĆE JE ODVESTI DO PROPASTI: Zašto je Vašingtonu potreban rat u Siriji i Islamska Država!

U svom intervjuu za televiziju Rusija 24, sirjski predsednik Bašar Al-Asad je poslednji deo razgovora posvetio sirijskim Kurdima, za koje je rekao da su imali „na hiljade sastanaka proteklih devet godina, ali su samoproglašene vođe Kurda u Siriji odlučile verovati Vašigntonu i odbile su zajedničku borbu protiv Turaka i ostalih osvajača, verujući da će u savezu s američkim trupama ostvariti svoje separatističke ciljeve“.

Bašar Al-Asad sa vojskom (Foto: SANA)

Tokom cele kampanje u Idlibu su se milicije sirijskih Kurda držale po strani, a oglasili su se s par reči dan nakon potpisivanja sporazuma Erogana i Putina u Moskvi, dajući neverojatne izjave u kojima su glasnogovornik SDF snaga Mustafa Bali i glasnogovornik američkih operacija u Siriji pukovnik Majls Cagins uporno ponavljali kako se bore protiv ID-a i čuvaju naftu, ali na pitanja novinara „gde je taj ID i gde su se vodile bitke“, kratko su odgovarali da su to vojna pitanja, a vode se razgovori treba li obavestiti medije o tome ili ne. Kasnije, u prevodu intervjua, možete čuti sav besmisao službenih izjava predstavnika kurdskih milicija i američkih okupacijskih snaga u Siriji. Ovde se na trenutak zaustavimo na onome što je za Kurde značila kampanja sirijske vojske u Idlibu, gde su vladine snage, Hezbolah i proiranske milicije imali prilično velike gubitke u borbi protiv kurdskih arhineprijatelja, Turaka, a da JPG nisu ispalile metka na turske snage koje su im prolazile na dometu pušaka i topova u severnom i severozapadnom Alepu.

2020. je počela s napredovanjem sirijskih vladinih snaga na Idlib, poslednji veliki region koji je još uvek u rukama terorističkih organizacija koje su sklopile vojni pakt s Turskom. Kao što znamo, područje je 2018. godine podeljeno na dva područja deeskalacije, pod ruskom i turskom kontrolom, a sve s ciljem ograničavanja sukoba i oslobađanja Idliba od ekstremista. Međutim, regija se na kraju pretvorila u još jedno bojno polje između snaga uključenih u gotovo deceniju dug sirijski rat. Situacija se pogoršala krajem januara, kada je prvih osam turskih vojnika ubijeno u operaciji koju su izvele rusko-sirijske snage.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio je neposredan protivnapad i zapretio da će odgovoriti snažnije ako se vladina vojska ne povuče do kraja meseca. Do najnovijeg krhog primirja Asad je uspeo povratiti kontrolu nad celim autoputem M5, važnom vezom između Damaska ​​i Alepa, grada za kojeg se sirijska vlada nada da će ga obnoviti i podići na noge, nakon što su otisnuli terorističku pretnju, iako je plan sirijske Al-Kaide i Turske uključivao i ponovnu opsadu drugog po veličini grada u Siriji.

Međutim, predsedniku Erdoganu se nije sviđala takva perspektiva i on je pod svaku cenu odlučio sprečiti sirijski napredak. Tih nekoliko dana je postojala ozbiljna pretnja od izbijanja rata na sirijskom teritorijom između Rusije i Turske, koje su, uprkos tome što su na suprotnim stranama, do sada uspele sprečiti takav scenario i svaki put pronaći dodirne tačke.

Ovaj se put situacija zakomplikovala, jer je rat na terenu između Turaka i Rusa bio de fakto u toku, iako je Ankara u izveštajima sve pripisivala Sirijcima. Ali bez Rusije i vazdušne podrške, niti bi bila moguća kampanja u Idlibu, još manje zadržavanje oslobođenih područja, teritorija od gotovo 2000 kvadratnih kilometara. Zapravo je sve zavisilo o sposobnosti Vladimira Putina da s Erdoganom postigne kompromis, ali je ruski vođa prvo čekao definitivnu pobedu SAA na M5 i oslobađanja velikih područja južnog Idliba, čime je izbio Erdoganu sve adute, a onda je odlučio da se mogu sastati u Moskvi. Ostalo je „istorija“ i već se u više navrata analizirao postignuti sporazum.

Međutim, na Idlib nije gledala samo međunarodna zajednica, već i Kurdi. Kritikujući napredak vlade u Idlibu i upućujući ultimatum u Damasku, Erdogan je takođe zaprietio novom intervencijom na severoistoku protiv kurdskih snaga. Nije slučajno što je tih dana došlo do većih napada na gradove Tal Abyad i Ras Al-Ain, koji su pod turskom vojnom kontrolom nakon operacije koju je Turska pokrenula 9. oktobra. Islamističke milicije koje su Turci obrijali i presvukli u nove uniforme u tom delu fronta nisu postigli osobito sjajne rezultate, jer nisu uspeli osvojiti nove teritorije od takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“, koje su u međuvremenu s bojnog polja prešle na diplomatsko. Poslednjih dana pre potpisivanja sporazuma u Moskvi, uprava takozvane „Rojave“ se sastala s predstavnicima sirijske vlade u ruskoj vojnoj bazi Hmeijmim na inicijativu Rusije. To je protumačeno kao znak „daljnjeg zbližavanja Kurda i Sirijaca“, ali nije sve tako jednostavno kada je vodstvo sirijskih Kurda u pitanju.

Predstavnici većinski kurdskih SDF snaga, kako su potvrdili izvori za Al-Monitor, imaju vrlo malo poverenja u Sjedinjene Države i sporazum s Putinom i Bašarom Al-Asadom vide kao mogućnost zaštite autonomije „Rojave“ i njenog stanovništva. I tu ulazi u igru mogućnost nove eskalacije Rusije i Turske. Kurdi su u jednom trenutku odlučili da će, ako napetosti i dalje budu rasle i dođe do izravnog sukoba dveju sila, oni intervenirati i podržati Asadove snage.

Konkretno, ideja samih Kurda je bila otvoriti drugi front protiv terorističko-turskog saveza na području između Tal Rifata, Manbija i DŽarablusa i napasti proturske milicije prisutne na severoistoku.

Nadalje, u slučaju eskalacije, Rusija bi trebala biti manje tolerantna prema turskoj prisutnosti u „Rojavi“, čime bi olakšala, možda i podržala kurdski otpor na štetu snaga koje podržava Ankara. Sirijski Kurdi su računali da vredi čekati i nadati se da će doći do eskalacije između Rusije i Turske, od koje bi oni, bez sumnje, imali koristi.

Ali Rusija nije imala nikakav interes da podrži političke zahteve Kurda, niti da ograniči pokrete milicija odanih Turskoj ili samu Tursku na severoistoku.

Zapravo su pregovori Kurda sa sirijskom vladom u bazi Hmeijmim tekli u tom smeru, a nije teško prepoznati čiji rukopis stoji iza želje da Turska i Rusija uđu u izravni sukob. Na kraju se sve rešilo tako da se zamrznuo status kvo u Idlibu i sada su u toku aktivnosti za jačanje pozicija za buduću ofanzivu. Vođe Kurda možda nisu dobile ništa, ali su izgubile više nego što misle. U svom intervjuu je Asad rekao da je ključni prioritet osloboditi Idlib, a onda na red dolazi severoistok zemlje, jer je ustavna dužnost vlade i vojske osloboditi svaki centimetar Sirije.

Zajednički brifing Kurda i Američkih snaga u Siriji

Dan posle sporazuma Erdogana i Putina u Moskvi o Idlibu su u bazi Rmeilan konferenciju za novinare održali glasnogovornik američkih operacija u Siriji, pukovnik Majls Cagins, te glasnogovornik takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“ Mustafa Bali. Evo šta su rekli na konferenciji za novinare na kojoj su bili predstavnici brojnih svjetskih medija.

Mustafa Bali (SDF/JPG): Još jednom pozdravljamo sve danas prisutne medije, posebno lokalne. Podelićemo s vama najnovije informacije o uzajamnim naporima SDF-a i Međunarodne koalicije za borbu protiv ID-a i njihovih spavaćih ćelija. Pogotov zato što je danas blizu prva godišnjica poraza ID-a u Baghouzu. Verujem da ste svi, ili gotovo svi danas okupljeni ovde bili i tamo, nakon rata protiv ID-a s fronta u Hajinu, Baghouzu i fronti Deir Ez-Zor. Sada, nakon godinu dana, ponovno smo zajedno kako bismo razgovarali o uspesima u prošloj godini, kakav je plan za vreme koje je pred nama, te kakva je procena rata koji je u toku protiv ID-a. Još jednom ste dobrodošli, a naši gosti iz koalicije takođe su dobrodošli ovde u Rojavi.

Pukovnik Majls Cagins (SAD): Dobro je biti ovde u Rojavi, kako bismo vas obavestili o našem napretku u ratu protiv ID-a. Pre više od 5 godina međunarodna koalicija odgovorila je na prijetnju ID-a u Iraku i Siriji. Od tog vremena, koalicija s više od 77 nacija i 5 međunarodnih organizacija sarađivala je sa Sirijskim demokratskim snagama, iračkim snagama sigurnosti na eliminaciji fizičke teritorije Islamske Države. I kao što je rekao moj prijatelj Mustafa Bali, približavamo se prvoj fizičkog poraza ID-a u bitci kod Baghouza. Ali borba se i dalje nastavlja. ID je ugašen, ali ne i izbačen. Znamo da u Deir Ez-Zoru, Hasaki i drugim područjima Sirije postoje spavaće stanice. I zato vojna koalicija ostaje posvećena partnerstvu sa SDF snagama, kako bi osigurala mir i sigurnost naroda Sirije. Radujemo se vašim pitanjima.

Međunarodna koalicija obvezala se poraziti ID i postići stabilnost u regiji. Nedavno je bilo incidenata u kojima je Turska bombardovala blizinu granice. Kakav je vaš komentar na to?

Pukovnik Majls Cagins: Koalicija je, naravno, svesna da je došlo do napada na malo ispražnjeno stajalište SDF-a i koalicijskih trupa blizu granice. Ovaj napad ostaje pod istragom SDF-a i želim istaknuti nešto važno. Deo naše misije na istoku Sirije, u Hasaki i Deir Ez-Zoru, je saradnja sa SDF snagama na zaštiti kritične infrastrukture, uključujući nalazišta nafte. Dakle, bilo kakvi napadi koji utiču na naše snage i naše partnere su znak da postoje entiteti koji žele sprečiti SDF da ima pristup ovoj nafti koja je toliko važna za lokalno gospodarstvo. Ali koalicija ostaje u partnerstvu sa SDF snagama radi zaštite nafte.

Pitanje o napetostima koje su se nedavno dogodile između američkih i ruskih snaga, je prvi deo pitanja. Drugi deo bi bio kakva je budućnost grada Tal Tamra i područja oko njega?

Pukovnik Majls Cagins: Koalicija je u Hasaki i provinciji Deir Ez-Zor udružena sa SDF snagama. Naravno, da bismo putovali na tom području i provodili patrole na magistralnom putu M4 i drugim mestima, moramo uskladiti svoje operacije s drugim vojnim snagama u regiji. Imamo proces u kojem s Rusima delimo informacije u tu svrhu. Taj se proces odvija već nekoliko godina. To je slučaj u vazduhu i na zemlji. A cilj koalicije je da uvek deeskalira sve susrete s Rusima. Ne tražimo rat ni s jednom od snaga u regiji i ovde smo za partnerstvo sa SDF snagama da porazimo ID. Uz put deluju i druge vojne snage, ali mi ne tražimo konfrontaciju, a kad imamo susrete, želimo da mirno završe. I većinu puta završe mirno i ljudi idu zasebnim putevima. To je cilj koalicije. Nismo ovde da se zapletemo u bilo što drugo.

Prvo bih želeo pitati nešto o borbi između sirijske vlade i terorističkih snaga u Idlibu i uticaju te borbe na region. Drugo, godinu dana od poraza ID-a, koja je strategija?

Pukovnik Majls Cagins: U prvom delu vašeg pitanja, o regiji Idlib, koalicija je prešla iz zapadnih područja Sirije i sada smo fokusirani na istočna područja, Hasaku, Deir Ez-Zor i druga. Takođe i na garnizon u Al-Tanfu i dekonfliktonoj zoni od 55 km. Bilo je brojnih napetosti i sigurno se nadamo da će se svi pridržavati Rezolucije 2254 UN-a i da postoji mirno rešenje za situaciju u pokrajini Idlib. Za dodatna pitanja upućujem vas na vladu i diplomate. Na vaše drugo pitanje, godinu dana nakon pada Baghouza naše operacije se moraju nastaviti, jer je ID-u još uvek cilj zaživeti. Ali oni nisu uspeli ustati, nisu bili sposobni zadržati teritoriju, zbog pritiska koji je SDF izvršio na ID. Svakodnevno se SDF, koji je mešovita sila kurdskih i arapskih boraca, bori protiv malih uspavanih ćelija ID-a, a ono što je zaista izvanredno jest to da u lokalnim zajednicama duž doline reke Eufrat i drugih područja postoje članovi koji izvještavaju SDF o odmetnicima ID-a, a zatim SDF, ponekad s koalicijom, može krenuti u napad na ID i razbiti ove ćelije.

Hteo bih malo opisati naš odnos sa SDF-om. Mi smo koalicija koju predvode SAD i nalazimo se u nekoliko baza u severoistočnoj Siriji. Baze u kojima živimo su baze Sirijskih demokratskih snaga. Danas ste došli i videli ste vojnike i straže SDF-a koji su vas pustili u ovu bazu. Mi postojimo u punom partnerstvu sa SDF snagama. Ovo partnerstvo nadilazi sigurnost naših baza. Izvan baza imamo zajedničke patrole u kojima postrojbe SDF-a i koalicije pružaju sigurnost regionu, traže odmetnike i štite kritičnu infrastrukturu. Imamo i obuku, trening. Treniramo SDF osnovnim pešadijskim veštinama, ali ovde imamo najbolje trupe za specijalne operacije u partnerstvu s komandosima SDF, JAT i HAT snaga. A ponekad, ne svaki dan, ali ponekad, krećemo u partnerske napade. Te racije mogu uključivati ​​koalicijske helikoptere.

Recite nam vaš stav o lokalnoj ekonomiji i upravi

Pukovnik Majls Cagins: Vaše je pitanje bilo o lokalnoj ekonomiji, poslovnom sastanku kojeg smo imali juče i o lokalnoj upravi. Za pitanja o autonomnoj upravi i Sirijskom demokratskom veću upućujem vas Mustafi Baliju, jer koalicija nije ovde da vodi lokalnu politiku. Ali priznajemo da je snažna ekonomija u istočnoj Siriji važna. Da bismo se fokusirali na misiju izvan naših baza za poraz ID-a, moramo imati službe unutar naših baza. Juče, prvi put nedavno, u bazu Rmeilan smo pozvali smo lokalne rukovoditelje da prođu proces registracije za ugovore za podršku bazama koje imaju koalicijske trupe. Dopustite mi da opišem taj postupak. Važno je da pre nego što koalicija i SAD daju novac firme registrujemo i overimo. To znači da preduzetnici, vlasnici firmi, moraju proći sigurnosnu proveru i moramo biti sigurni da će novac biti uložen direktno na posao, a ne sirijskoj vladi koja je pod sankcijama ili nekoj od terorističkih skupina. To juče je bio prvi korak onoga što mislimo da će postati uspešno partnerstvo za poticanje i jačanje lokalnog gospodarstva. Neki će ljudi verojatno dobiti dobar posao ili imati neko drugo mesto za prodaju svoje robe.

Većina regije Hasaka, odavde do Derika, nema aktivnih boraca ID-a, jer zajednica to ne bi dopustila. A mi mislimo da je za to važno snažno gospodarstvo, a tu smo da ekonomskom stimulacijom lokalnim tvrtkama pružimo priliku da se takmiče za logističke usluge našim bazama. Želeo bih dodati još jednu stvar tome, ako mogu. Drago nam je bilo videti kako je među lokalnim poduzetnicima bilo i muškaraca i žena, Kurda i Arapa, jer koalicija posmatra ljude prema onome što mogu ponuditi, a ne odakle su došli. Nadamo se da je ovo uspelo i da ćemo u nedeljama nakon postupka pregleda ugovora imati ažuriranja.

Kažete da ste u partnerstvu sa SDF snagama, ali istovremeno su ih napali Turska i sirijska vlada, a stotine hiljada ljudi raseljeno je na područja u kojima ste nekada bili. Zašto ne pomognete SDF-u u tim napadima?

Pukovnik Majls Cagins: U oktobru je usvojena odluka čelnika vlada koja je rezultirala premeštanjem trupa koalicije. Napustili smo Manbij, Tabgu, Ragu, Sarin vazdušnu bazu u Kobaneu i premestili se u istočni deo Sirije. Koalicija nije deo pograničnih tenzija. Kao što smo već rekli, naša misija je poraziti ID. I svakako, želimo da ljudi koji ionako pate dobiju humanitarnu pomoć koju trebaju. Ali mi smo s SDFF snagama protiv ID-a, južno od granice. A naši saveznici u NATO-u, Turci, njihove su operacije nezavisno o vojnoj koaliciji.

Još uvek postoje pretnje Turske za sever i istok Sirije i ipak kažu da će napasti severoistočnu Siriju. Imate li jamstva da zaustavite te napade?

Pukovnik Majls Cagins: Upućujem vas na vladu susedne zemlje da pitate za njihove namere. Stajaćemo rame uz rame sa SDF snagama i ljudima ovog kraja u borbi protiv ID-a i kako bi zaštititi kritičnu infrastrukturu. I mislimo da kroz to partnerstvo neće biti pretnji terorista u ovoj regiji, da će ovo biti dodatna stabilnost na celom ovom području.

Kakav je odnos međunarodne koalicije prema sporazumu između autonomne kurdske uprave i sirijske vlade?

Pukovnik Majls Cagins: Ovde smo da razgovaramo o vojnim operacijama, a to što pitate su odluke koje donose diplomati i politički lideri, pa ćemo preći na sledeće pitanje.

Mustafa Bali: Cela Sirija je u kriznoj situaciji. Ova kriza zahteva političko rešenje. Mi smo vojnici, a naš posao je rat protiv IDa i odbrana naših ljudi i institucija. I mi ćemo nastaviti s ovim radom. Ova politička pitanja, ne samo u pogledu autonomne uprave, već cele Sirije, moraju se rešiti na političkom nivou. Kao vojnici, mi, a verujem i koalicija, priznajemo da nam je potrebno političko rešenje.

Rekli ste da se borba protiv uspavanih ćelija ID-a nastavlja. Možete li to dokazati? Ne vidim nikakve aktivnosti koje se nastavljaju i ne dopuštate novinarima da sudeluju u tim operacijama.

Pukovnik Majls Cagins: Dopustite mi da pojasnim nešto. Borbu protiv ID-a vodio je SDF. Mi, koalicija, poštujemo više od 10 000 mučenika iz SDF-a i više od 20 000 boraca SDF-a koji su ranjeni oslobađajući ovu zemlju od ID-a, a većinu aktivnosti protiv spavaćih stanica Islamske Države provodi SDF.

Mustafa Bali: Na ovo pitanje, možda postoje novinari koji žele pratiti operacije koje se provode protiv ID-a. Svi članovi štampe žele se pridružiti tim operacijama i slediti ih. Kao što je SDF saopštio, usred smo pregovora o tome s našim zapovednicima i u vezi s koalicijom. Nadamo se da ćemo uskoro pronaći rešenje, tako da ćemo nekim novinarima pružiti priliku da prate te operacije i budu svedoci nastavka operacija protiv ID-a, te da vide da je ID još uvek prisutan i da rat protiv njih i dalje traje, kao i njihov dugoročni plan.

Moje pitanje je u vezi s Asadovim komentarima, koji je američke trupe u Siriji nazvao “lupežima”. Što imate za reći na to?

Pukovnik Majls Cagins: Koalicija je ovde za borbu protiv ID-a. Ovde smo za zaštitu kritične infrastrukture kojom upravljaju ljudi u ovoj regiji. Nema nikoga u američkoj odori koji išta radi na naftnim poljima, osim što ih štite, čuvajući ih od ID-a. ID je od naftnih polja, posebno u regiji Deir Ez-Zor, zarađivao više od 5 milijona dolara godišnje. I nećemo dopustiti da se to ponovi. Neki će možda optuživati koaliciju za takve stvari kako bi odvratili pažnju od onoga što rade, od njihovih neselektivnih bombardiranja i ubijanje civila, njih desetine hiljada, što mora prestati, i drago nam je što vidimo da su u poslednje vreme rasprave mogle dovesti do mira na severozapadu. Ali mi smo tu samo da zaštitimo naftnu infrastrukturu, i to je to. Te za poraz ID-a.

Mustafa Bali: Na temu poraza ID-a, mi smo vojne snage. Možemo se boriti na liniji fronta protiv ID-a. Možemo ih naterati na predaju i prihvatiti ih kad nam priđu s podignutim rukama. A nakon što se ti zatvorenici odvedu s linije fronta, to postaje pravno i političko pitanje. Nemamo veze s ovom temom. To je tema s dva dela, pravnim i političkim. Autonomna uprava odgovorna je za ovu temu, oni i čiji su strani državljani ovde. O ovoj temi više nemamo što reći.

Kao što znamo, vaša glavna misija je borba protiv ID-a. Ali postoji puno izveštaja koji potvrđuju da su sada Ras Al-Ain i Tel Abyad puni boraca ID-a. Kao koalicija ste rekli da ćete nastaviti s operacijama protiv ID-a, pa možda ćemo videti neku operaciju u tom području, ili možda vi ne vidite te ljude, njihove borce…?

Pukovnik Majls Cagins: Pitanje je geografskog područja na kojem će koalicija pogoditi ID. OK, nemamo operacije duž pograničnog područja, nemamo trupe na terenu u zapadnom delu zemlje. Ali budite sigurni da je naša misija pobediti ID i udariti na njega na zahtev SDF-a. Svaki put kad letimo ili se vozimo područjima izvan istočne Sirije, koordinirat ćemo to s Rusijom, ali ako ID negde postoji i možemo ih identifikovati, porazićemo ih. Veliki primer toga bio je krajem prošlog oktobra, kada su američke snage za posebne operacije otišle na severozapad Sirije, a Abu Bakr Al-Bagdadi se ubio. Dakle, to je primer kako ćemo pomoći SDF-u da pronađe i napadne ID, gde god on bio.

Sarađujete sa SDF snagama iako SDF neki nazivaju teroristima. U međuvremenu sarađujete s Turcima, pa kako se nosite s tim? Zovu li i vas teroristima. 

Pukovnik Majls Cagins: Gledajte, naše partnerstvo sa SDF sngama traje već nekoliko godina. A naše partnerstvo počiva na obostranoj posvećenosti porazu ID-a u ovoj regiji. I američka vlada nastavila je podržavati SDF tako što je ovde poslala vojsku, ali u našem najnovijem proračunu imamo desetine milijona dolara za pomoć, vojnu pomoć SDF-u za borbu protiv ID-a. Obuku koju obavljamo sa SDF snagama u provinciji Deir Ez-Zor govori o borbi protiv ID-a i da nema nikakvu drugu svrhu. To je moj puni komentar na to.

LJudi u kurdskim gradovima se plaše da će ih napasti Turska. Kakav bi bio vaš stav da Turska izvrši napad na te gradove, posebno nakon što su raselili stanovništvo iz Ras Al-Ain i Tel Abyada. Kako vam ljudi mogu verovati nakon onoga što se dogodilo u Ras Al-Ainu i Tel Abyadu?

Pukovnik Majls Cagins: Objasnio sam zemljopisni put koalicije na severoistoku Sirije, od Hasake i provincije Deir Ez-Zor do gradova poput KamiŠlija, Rmeilana, Derika,… to su mesta gde se sada nalazimo. Imamo dugogodišnje načelo da svaka vojna skupina, od naše vlastite do bilo koje skupine na svetu, treba izbegavati bilo kakve civilne žrtve u sukobu. Rasprave o tome što bi se moglo dogoditi u budućnosti, to su rasprave na visokom nivou koje vode političari, a naše opredeljenje, ono što bi ljudi u ovoj regiji trebali znati, jeste da ćemo tamo gde smo sada ostati i tako će biti sve dok budemo fizički partneri SDF-a i učinićemo sve da podržimo SDF u borbi protiv ID-a.

Abu Bakr Al-Bagdadi ubijen je na mestu gdje deluje sirijska opozicija, a znamo svi da su ti ljudi tamo ID i nose oznake ID-a na uniformama. Svi znaju da su to ljudi koji su napali Ras Al-Ain. Kakav je vaš stav prema tim skupinama?

Pukovnik Majls Cagins: Vojna koalicija sudeluje u borbi protiv ID-a i zato smo izvršili specijalnu operaciju u provinciji Idlib da bismo uhvatili Abu Bakra Al-Bagdadi. Svesni smo da na severozapadu Sirije postoje i drugi pripadnici ID-a, ali pogledajmo zašto postoji toliko mnogo grupa. Sirijski režim, podržan od strane ruske vlade, ubio je toliko Sirijaca i toliko ih je prebeglo na severozapadnu granicu Sirije. Nadamo se da će biti mirnog rešenja koje će slediti rezoluciju UN-a 2254, ali vojna koalicija ne deluje na tim mestima.

Kažete da ste pobijedili ID, ali što je s tim drugim terorističkim skupinama?

Pukovnik Majls Cagins: Za konačni poraz ID-a i drugih terorističkih skupina potrebno je da svi zajedno porazimo ideologiju koja ljude pretvara u borce zla. Ovo nije samo vojno rešenje, a mi se približavamo velikom uspehu vojnog poraza ID-a. Ali misija će se i dalje nastaviti i dalje i dalje i dalje, i to bilateralno i međunarodno, bilo je više od 33% … 33% zemalja sveta odgovorilo je na globalnu koaliciju za poraz ID-a, ali svi imamo vojsku i obaveštajne podatke i finansijske agencije koje se bore protiv ID-a izvan geografije Iraka i Sirije; sprečavanje stranih boraca da uđu u ovu regiju; SDF drži 10.000 boraca iz 50 zemalja. Ovo je velika misija, a ta misija će se nastaviti sve dok ne dođe do konačne rezolucije i neće biti preko noći, i zato Koalicija ostaje posvećena partnerstvu sa SDF-om radi konačnog poraza ID-a i drugih terorističkih skupina takođe bi trebala biti poražena. Ali to je dugoročna misija koja zahteva sve zajednice.

Objavljeni su izveptaji da će se proračun za SDF. Koji je razlog za to?

Pukovnik Majls Cagins: Približavamo se petogodišnjici koalicije i prvoj godišnjici poraza ID-a. Kao rezultat uspeha naših partnera, SDF i kurdskih snaga i iračkim snagama sigurnosti, vojno vodstvo koalicije razmatra najbolji način za nastavak tih partnerstava. Više nema 1100 granice ID-a ni 30 000 do 40 000 njihovih boraca koji trče uokolo. Dakle, prilagođavamo rad s našim partnerom da ga uskladimo s pretnjom, ali ćemo ostati ispred pretnje, a tamo gde je to potrebno promenićemo osoblje ili resurse za poraz ID-a u ovoj regiji.

Mustafa Bali: Još jednom vam se zahvaljujemo što ste prihvatili naš poziv, proveli ovo vreme s nama i podelili najnovije informacije. Na prvu godišnjicu poraza ID-a, otprilike u ovo vrijeme je i 8. marta koji slavimo za sve žene, posebno naše žene. Nadamo se da će se u budućnosti naša saradnja kao vojne štampe nastaviti na najvišem nivou, a mi ćemo se još jednom sastati kako bismo razgovarali o rezultatima naših specijalnih operacija. Zahvaljujemo vam se i dobrodošli ste.

Pukovnik Majls Cagins: Zahvaljujem vam što ste danas popodne došli na ovu konferenciju za novinare. Počašćen sam putovanjem iz Iraka i Bagdada u severnu i istočnu Siriju kako bih razgovarao s novinarima ovde, tako da možete direktno čuti iz koalicije što vas zanima.

Ako ste uspeli pročitati celi intervju, prilično  dosadan zbog stalnih ponavljanja navodne „borbe protiv ID-a“, Bali i Cagins odaju zbunjenost onim što se dan ranije dogodilo u Moskvi, shvatili ste da su Kurdi još jednom napravili pogrešnu procenu i verovali su svojim mentorima da će sigurno doći do eskalacije između Rusije i Turske, što će Kurdima olakšati proces odcepljenja od Sirijske Arapske Republike, ili barem uspostaviti toliko jake autonomije u takozvanoj „Rojavi“ da bi u budućnosti mogla funkcionirati kao država u državi. To se nije dogodilo i sada kurdske snage i američka koalicija očajnički trebaju ID da bi stvorili privid da se protiv nekog bore i da je njihova uloga „borba protiv terorizma“.

Zbog svega rečenog ranije i ovoga što su na brifingu u bazu Rmeilan rekli Mustafa Bali i pukovnik Majls Cagins na kurdske vođe u Damasku i delom Sirije sada gledaju s još većim prezirom nego pre. Asad naglašava da se taj stav odnosi samo na vođe samoproglašene „Rojave“, ne na Kurde opšte, čime daje prostor za pregovore drugim političkim opcijama iz redova kurdskog naroda. Međutim, najjače frakcije su PJD stranka, političko krilo JPG milicija, te proturski ENKS s vođama koje žive po hotelima u Istanbulu i Ankari.

Stoga, kako je sirijski predsednik rekao, sada je prioritet Idlib, ali Kurdi ne bi smeli zaboraviti da je obećao da poslie Idliba sledi severoistok zemlje, koji će, uz rusku i iransku, vojnu i diplomatsku podršku, biti oslobođen, a predstavnici „Rojave“ bi već sada trebali biti svesni da nemaju rezervnu domovinu i da ih nakon rata, kojeg ne mogu dobiti, niko u susednim zemljama neće prihvatiti.

Koliko je sirijska protivvazdušna odbrana oborila turskih letelica, saznajte OVDE!

 

Izvor: logicno.com/ N. Babić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA