Najnovije

PONIŽENJE VEKA! Novi snimak Erdoganove posete Kremlju pokazuje zašto je Putin majstor skrivenih poruka (FOTO/VIDEO)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se 5. marta sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u moskovskom Kremlju.

Erdogan i Putin (Foto: kremlin.ru)

Maratonski sastanak je trajao gotovo šest sati, a na njemu je dogovoren prekid neprijateljstava u sirijskoj provinciji Idlib, koja su eskalirala nakon pogibije 36 turskih vojnika.

Za razliku od Erdogana, koji bez dlake na jeziku javno proziva i preti svojim protivnicima, Putin je majstor za skrivene diplomatske poruke. On malim signalima svojim sagovornicima i oponentima stavlja na znanje šta misli o njima.

Poznat je Putinov sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Sočiju, kada je tokom teških pregovora oko cene gasa ruski predsednik u sobu pozvao svog crnog labradora Koni. Merkelova, koja ima patološki strah od pasa se zaledila, na šta joj je Putin sa uživanjem odgovorio: "Ne bojte se, ne ujeda".

Nedavno smo pisali da je na sastanku dva predsednika turska delegacija skrušeno stajala ispod statue ruske imperatorke Katarine Velike, čiju su vladavinu obeležile veličanstvene pobede nad Turcima i pripajanje Krima.

Ruska televizija "Rosija 1" je objavila snimke posete na kojima se vidi kako je bledi Erdogan, vidno nervozan, prinuđen da stoji sa celom svojom delegacijom i čeka da ga Putin primi u audijenciju.

Tek što je seo, vrata kabineta ruskog predsednika su se otvorila i Erdoganu je dozvoljeno da uđe kod Putina. Nervoza se ocrtavala i na licu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je za razliku od svog predsednika morao da stoji ceo sastanak.

Još jedan detalj upada u oči. Dok su Turci čekali u senci carice Katarine, na kaminu između dva lidera je postavljena skulptura čija je simbolika u prvom trenutku mnogima promakla.

Mali bronzani sat-statua predstavlja veličanstvenu pobedu ruske vojske nad Turcima 1878. godine u Bugarskoj, kada je Osmanskoj imperiji zadat odlučujući udarac na Balkanu.

Jedan korisnik Tvitera je podelio i fotografiju na kojoj se vidi kako su izgledali sastanci Putina sa drugim visokim delegacijama, između ostalog i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Svaka delegacija je sedela pored svog predsednika, dok je u slučaju Erdoganove posete u fotelji bio samo on, a ostatak svite je stajao kao na sahrani.

Podsećamo, inicijalni napad sirijske armije na položaje džihadista 27. februara, u kojima je poginulo 36 turskih vojnika, je rezultirao žestokom razmenom vatre između dve države koja je trajala nedelju dana.

Turci se svim silama trude da zaustave oslobađanje provincije Idlib i da sačuvaju svoju najveću investiciju na Bliskom istoku - džihadističke formacije Hadžat Tahrir al-Šama i Nacionalne oslobodilačke armije.

Erdogan konačno otkrio šta će sa Sirijom! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA