Najnovije

AMERIČKA KAMPANJA PROTIV RUSIJE: Pomoći ćemo Turskoj ako se „otarasi“ S-400!

SAD su spremne da pomognu Turskoj protiv Sirije, ako se „otarasi“ sistema S-400 koje je kupila od Rusije, saopštila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Kej Bejli Hatčison.

S-400 (Foto: ria.ru)

„Nadamo se da će Turska moći da pruži otpor sirijskoj agresiji koja se vrši uz podršku Rusije, čiji rezultat je bilo ubistvo turskih vojnika. Nadamo se da ćemo uspeti da sakupimo paket pomoći Turskoj. Nadam se da Turska neće raspoređivati u svojoj zemlji ruski sistem PVO - to zadržava (vojni) potencijal koji im mi možemo pružiti za borbu protiv sirijske agresije“, izjavila je Hatčisonova.

„Nadamo se da će se Turci otarasiti sistema PVO koji se nalazi u samom centru Ankare“, dodala je ona.

Rusko-turski sporazum oko Idliba

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Podsetimo, situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Crno more ruska zamka za američku flotu! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA