Najnovije

Srbija prva po broju umrlih od koronavirusa u regionu!

Uprkos strogim merama za suzbijanje zaraze i policijskom času, koji je od celog regiona samo u Srbiji uveden, naša zemlja, na žalost, danas prednjači po broju umrlih od virusa korona (KOVID-19), dok iza nje ostaju komšijske države. Iako imaju slabije mere za suzbijanje virusa, one imaju bolji rezultat, bar kada su u pitanju ljudski životi.

Sajam (Foto: Jutjub)

U većini država regiona uvedeno je vanredno stanje, granice su zatvorene, mere karantina i izolacije za zaražene su oštre, ali broj novoobolelih raste iz dana u dan. Od proglašenja pandemije koronavirusa do danas, Srbija, međutim, beleži najveću stopu smrtnosti od ove podmukle bolesti pristigle sa Dalekog istoka.

Naime, u Srbiji, koja broji sedam miliona stanovnika. virus je od šestog marta do danas odneo čak 28 života, a testirana je samo 4.371 osoba!

Dok u susednoj Hrvatskoj, u kojoj živi četiri miliona stanovnika i koja se sa virusom bori još od 27. februara, mrtvih je još manje od 10, a testovi su urađeni kod čak 7.683 osobe.

Da li nam to govori da je Srbija nespremno dočekala “nezvanog gosta”, od kojeg sada iz dana u dan strahujemo?

Iako se većina građana pridržava strogih mera za suzbijanje koronavirusa koje je uvela Vlada, iako vlast u Srbiji tvrdi da imamo neophodna medicinska sredstva za rad sa pacijentima, struku, čak i privremene objekte za izolaciju, a dobili smo i respiratore, savete kineskih stručnjaka, i šta sve nismo… opet nešto nije u redu, i dalje imamo daleko više mrtvih nego Hrvatska, Slovenija, BiH… koje po ovom tužnom rezultatu ostaju iza nas.

Šta god pričali stručnjaci, protiv brojki ne mogu, jer one govore za sebe.

Srbija

U Srbiji su zatvorene škole, vrtići, javne ustanove. Svi koiji ne rade u zdravstvu ili policiji, svoj posao obavljaju od kuće. Odlazak u prodavnicu, apoteku ili kod lekara dozvoljen je samo u periodu od pet ujutru do 17 sati uveče, dok vikendom već u 15 sati moramo biti u svojim domovima. Strogi policijski čas nije još pao na pamet nikome u regionu, a sve susedne zemlje broje manje mrtvih od nas.

Korona u Srbiji u brojkama:

Broj stanovnika – 7 miliona

Testirano – 4.371

Pozitivno – 1.060

Novooboleli – 160

Na bolničkom lečenju – 640

Na respiratoru – 72

Izečeno – 42

Umrlo – 28

Hrvatska

U Hrvatskoj, koja je nešto ranije počela sa borbom protiv virusa, takođe je obustavljen rad u školama, vrtićima, u prodavnicama, osim u onim koje prodaju hranu. Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, bioskopi, muzeji, šoping centri, zabranjena sva javna okupljanja i otkazani sportski događaji. U Hrvatsku ne može da uđe niko osim onih koji poseduju posebnu dozvolu, a većina zaposlenih radi od kuće.

Korona u Hrvatskoj u brojkama:

Broj stanovnika – 4 miliona

Testirano – 7.683

Pozitivno – 963

Novoobolelih – 96

Na bolničkom lečenju – 354

Na respiratoru – 34

Izlečeni – 73

Umrlo – 6

Slovenija

U Sloveniji su zbog naglog skoka zaraženih pooštrili restrikcije kretanja građana, tako da niko ne sme da napusti terotoriju opštine u kojoj živi. LJudima će biti dozvoljeno da napuste svoju opštinu samo zbog posla ili medicinske pomoći, odlaska u apoteke, diplomatska predstavništva ili pravosudne organe. U Slovenijij je nošenje maski obaveza na svim javnim prostorima.

U svojim opštinama ljudi i dalje mogu da odlaze u prodavnice i koriste usluge koje su dostupne uprkos oštrom karantinu. Policija u Sloveniji može da nadzire lokacije osoba koje su se opredelile za samoizolaciju, umesto obaveznog karantina, za šta te osobe moraju da daju pristanak. Policija takođe ima pristup prepoznavanju lica, može da blokira puteve, ulazi u stanove i privremeno privodi ljude.

Korona u Sloveniji u brojkama:

Broj stanovnika – 2 miliona

Zaraženih – 802

Novoobolelih – 46

Umrlih – 15

Bosna i Hercegovina

U BiH, takođe je sve stalo, kao i u ostalim zemljama ne samo regiona, već cele Evrope, ali i sveta. Obustavljen je rad škola i vrtića, kao i fakulteta. Sve javne ustanove su zatvorene, zabranjena su putovanja u inostranstvo.

Broj stanovnika – 3,5 miliona

Korona u BiH u brojkama:

Zaraženih – 411

Novoobolelih – 43

Umrlih – 12

Severna Makedonija

Vlasti u Severnoj Makedoniji takođe su zbog rasta broja zaraženih donele odluku o potpunoj obustavi rada vrtića, škola, fakulteta i javnih ustanova.

Broj stanovnika – 2 miliona

Korona u S. Makedoniji u brojkama:

Zaraženih – 329

Novoobolelih – 44

Umrlih – 9

Crna Gora

U Crnoj Gori obustavljen je putnički međunarodi saobraćaj, osim za putnička motorna vozila koja prevoze bitnu robu, snabdevaju i dostavljaju lekove, hitnu medicinsku pomoć. Obustavljen je rad javnih ustanova, škola, vrtića, fakulteta, čak je na primorju zabranjeno prošetati pored plaže.

Broj stanovnika – 630 hiljada

Korona u CG u brojkama:

Zaraženih – 123

Umrlih – 2

Pročitajte OVDE   šta to neverovatno planiraju u Hrvatskoj.

Izvor: nova. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA