Najnovije

IZNENAĐUJUĆI OBRT: Kraj rata! Ukrajina mora da napusti Donbas!

Za sada, komanda ukrajinske vojske ima resurse da pokuša da implementira snažan scenario za rešavanje sukoba na Donbasu.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr. com)

Međutim, brzim širenjem koronavirusa KOVID-19, potencijal ukrajinske vojske može biti značajno smanjen, a usklađivanje snaga u regionu može da pretrpi drastične promene. Sličnog mišljenja je i politički ekspert Boris Rožin.

„Naravno, uz nagli porast broja slučajeva obolelih, trenutni nivo borbene efikasnosti strana može biti doveden u pitanje“, rekao je Rožin.

Kao primer realnosti gubitka borbenog potencijala Kijeva u regionu, stručnjak je ukazao na američko iskustvo.

Politikolog je istakao incident sa masovnom zarazom američkih mornara, usled čega je Pentagon izgubio značajan deo borbenog potencijala svoje mornarice: 

„Kao što pokazuje i događaj sa nosačem na nuklearni pogon Teodor Ruzvelt, koronavirus je u stanju da onesposobi čak i tako velike vojne resurse.”

Stručnjak veruje da bi se situacija sa nosačem aviona Teodor Ruzvelt mogla ponoviti u Donbasu, pretnja koja vrši pritisak na Kijev i primorava ukrajinsko rukovodstvo da traži načine da se oslobodi negativnog uticaja latentnog oružanog sukoba sa vojskom Donbasa.

Kao rezultat toga, ukrajinske vlasti su primorane da priznaju opasnost od oružanog razvoja u Donbasu, što je izuzetno negativno za stabilnost stanja u zemlji. 

Prema tome, po mišljenju stručnjaka, za Kijev najprihvatljiviji scenario događaja postaje „izgradnja zidova i stvarno razdvajanje Donbasa“, budući da nastavak oružanog sukoba na jugoistoku države u kontekstu višegodišnjeg širenja koronavirusa nosi značajne rizike.

Amerikanci pozvali jemenske pobunjenike da se priključe prekidu vatre. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA