Najnovije

OSNIVAČ INTERSEPTA IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE: U Americi je sve isplanirano, zna se ko će umirati od koronavirusa! Razotkrio dokaze!

DŽeremi Skejhil američki je istraživački novinar, ratni reporter, pisac više knjiga i osnivač medijske online-platforme Intersept (The Intercept). Dva puta je dobio uglednu književnu nagradu ‘Xordž Polk’ – jednom za knjigu: ‘Blekvoter: Uspon najmoćnije svetske plaćeničke vojske’. Dobitnik je i prestižne nagrade ‘Vindham Kampbel’. Napisao je knjigu ‘Prljavi ratovi: Svet je bojno polje’ po kojoj je snimio i istoimeni dokumentarac nominovan za Oskara. Novinarstvom se počeo baviti na progresivnoj medijskoj platformi Demokrasi nau (Democracy Now)! Izveštavao je iz Avganistana, Iraka, Jemena, Nigerije, bivše Jugoslavije i drugih zemalja širom planete. Živi i radi u NJujorku.

DŽeremi Skejhil (Foto: Jutjub)

Šta je ova pandemija razotkrila, ne samo o američkom zdravstvenom sistemu, nego i o mogućnostima američkih institucija?

Razotkrila je smrtonosnu laž koju promovišu i republikanci i demokrate – i Tramp i Bajden – da je ‘Amerika velika’. Amerika je velika za bogate i moćne, ali za siromašne, migrante, radne ljude i ljude bez zdravstvenog osiguranja ona je živi zločin. Sada je pred celim svetom očito da vojno i ekonomski najmoćnija zemlja sveta nije u stanju brinuti o svojim građanima u vremenima vrlo predvidljive pandemije. Godinama su naučnici upozoravali da nismo spremni na ovako nešto, i niko to nije uzimao za ozbiljno. Ni Obamina administracija, iako jeste više nego sadašnja. Potom je američki sistem proizveo autoritarno-fašističkog šarlatana koji pored groblja zvižduće da upravo on Ameriku opet čini velikom. Pandemija je pokazala da je Amerika propala država.

Tramp je koronavirus na početku nazvao obmanom, odbio preduzeti ikakve ozbiljne korake u svrhu zaustavljanja pandemije i izrugivao ljude koji su verovali u nauku. Međutim, razgovaram s vama iz najvažnijeg grada u SAD-u, NJujorka. Gradonačelnik Bil de Blazio – demokrata i Sandersov pobornik – delovao je potpuno nemarno i nije preduzeo korake koji bi zaštitili grad. Demokrata je i guverner države NJujork, Endrju Kuomo. Mnogi su ga priželjkivali kao predsedničkog protivkandidata Trampu. Takođe je propustio delovati dovoljno brzo da se zaustavi širenje pandemije. Izgleda da je u Trampovoj eri zarazna ignorancija te da inficira podjednako vladajuće republikance i demokrate.

Samo u proteklih nedelju dana više od šest miliona Amerikanaca ostalo je bez posla. Istovremeno, dosadašnji podaci ukazuju na to da je stopa smrtnosti od koronavirusa otprilike dvostruko veća u afroameričkoj i latinoameričkoj populaciji, nego u beloj.

Bolesti i pandemije ne diskriminišu. Boris DŽonson je na intenzivnoj nezi, Tom Henks se razboleo od koronavirusa, kao i Idris Elba. Dakle, obolevaju i bogati. Međutim, više od 70 posto umrlih u Lujzijani, Čikagu i Milvokiju čine Afroamerikanci. To nije zbog genetike, nego zbog toga što naš sistem diskriminiše. O društvo ne trebamo suditi po tome kako tretira najbogatije i najmoćnije, nego prema tome kako se odnosi prema najsiromašnijima. U ovoj se zemlji prema najnezaštićenijem ljudima odnosimo kao prema smeću – radnicima u Amazonovim skladištima koji nisu dobili adekvatnu zaštitnu opremu, ili Afroamerikancima koji nemaju poslove od kojih bi mogli živeti. Mislim da će umreti natproporcionalno veliki broj siromašnih nebelaca.

Da li bi ova kriza mogla podstaći progresivne promene u američkom društvu – barem što se tiče uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja i plaćenog bolovanja – ili postoji opasnost da rezultira još autoritarnijom Trampovom vlašću?

Živimo u nekoj vrsti KOVID-19 ‘1984’. Nije reč samo o Trampu nego i o Kongresu, u kojem jedan dom kontrolišu demokrate. Ako ne budemo oprezni, te dve stranke će ograničiti neka od naših osnovnih prava i sloboda. S pozitivne strane, desetine miliona Amerikanaca sada vidi koliko je bankrotiran politički sistem i do koje je krize doveo kapitalizam. Ako na predsedničkim izborima pobedi DŽo Bajden, na vlasti će biti nešto kompetentniji tehnokrate, ali Amerika će i dalje biti imperijalistička propala država. Ako pobedi Tramp, videćemo najsnažniju konsolidaciju autoritarizma u čitavoj istoriji ove zemlje. Nijedna opcija nije dobra. Međutim, moguće je argumentovti da je najvažnije umanjiti štetu i ukloniti najopasnijeg političkog aktera, a to je Tramp. To je vredan poduhvat. Ipak, sramota je da su demokrate odlučili izabrati nestabilnog patološkog lažova, koji je tokom čitave karijere bio na desnici stranke. Ako Bajden uspe izgubiti od Trampa, odgovornost za to u celosti će pripasti korporativnom krilu Demokratske stranke.

Nemačka poziva da se Italiji ne pomogne! Više o tome OVDE!

Izvor: Novosti

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA