Najnovije

VUČIĆ VREĐA GRAĐANE U KARANTINU: Konferencija bez medija je simulacija!

Odluka da novinari ne prisustvuju konferencijama Kriznog štaba u 15 sati u Vladi Srbije je simulacija konferencije za medije i kao takva je nedopustiva, kaže Smiljana Milinkov, docentkinja Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Dodaje i da novinari imaju pravo da pitaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o njegovom zdravstvenom stanju, s obzirom da je imao kontakte sa zaraženim od koronavirusa.

Docentkinja Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov (Foto: Jutjub)

"Konferenciju u subotu bih pre bih nazvala simulacijom konferencije za medije, jer kada nemate novinare koji sede tu i postave direktno pitanje, i što je još važnije, postave i potpitanje ako nisu dobili odgovor na ono što su pitali, to je onda simulacija obonoga što je trebalo da bude konferencija za novinare", kazala je Milinkov u Novom danu.

Kako je rekla, odgovoreno je na mnogo manje pitanje od onoga koliko ih je poslato elektronskom poštom.

"S druge strane, čini mi se da su neki odgovori bili i spremni, sve je nekako bilo izrežirano. Naprosto, to nije prava konferencija za novinare i nije tačno da se to dešava u nekim drugim državama, a i ako se dešava, sigurno se ne dešava u onim državama na koje mi želimo da se ugledamo", naglasila je Milinkov.

Odluku o tome da novinari mogu samo da šalju elektronskom poštom pitanja na koja će biti odgovarano na konferenciji za medije u 15 sati, Milinkov dovodi u direktnu vezu sa posetom predsednika Srbije Nišu.

"Pitanje je krenulo u Nišu, kada je zamereno što snimatelji nisu bili bezbedni, i pitanje je krenulo iz tog razloga...Nije poenta da pravite konferenciju za novinare bez novinara, već da obezbedite maksimalnu bezbednost svih učesnika, pa i novinara. Konferencije Kriznog štaba u 15 sati nisu dovođene u pitanje uopšte", kaže Milinkov u Novom danu.

Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je sam na Instagramu objavio da je njegov sin zaražen koronavirusom, da je svakodnevno u kontaktu sa lekarima i da kada bude postajala bilo kakva sumnja da je zaražen biće testiran na koronavirus. On je rekao da je odgovoran i da sluša lekare. Odgovarajući na pitanje novinara N1, Vučić je rekao da je smatrao da je važno da obavesti ljude da je njegov sin Danilo zaražen i da se sada nada da će dočekati da "ode na Sajam", a posle toga kući.

Vučić je novinaru N1 poručio da ne brine licemerno o njegovom zdravlju, kad ni da ne zna da li je imao rizične kontakte ili ne.

"Razgovarao sam sa (direktorom Infektivne klinike) Goranom Stevanovićem istog sekunda kada je moj sin primljen, govorio o svim kontaktima. I ako mogu samo da vas zamolim da me pustite, a rekoh vam - reč neću reči dok, nadam se, Danilo to ne pobedi, i neću vas time zamarati, i niko u mom radu to neće primetiti ni osetiti - samo me pustite da sam brinem svoje brige", kazao je Vučić.

"Naravno da ne mogu da ga novinari ostave na miru, i nijedno pitanje nije lično, ovo pokazuje da Vučić uvek polazi od sebe, samo je on važan. Nije pitanje njegovog zdravlja, već pitanje odgovornosti, on se kreće po Srbiji. I ja ću pitati njega - šta rade svi oni ljudi koji su u samoizolaciji 28 dana, jer su došli iz inostranstva, šta je s devojkom iz Kikinde Jovanom Popović, koja nije imala nikakav kontakt sa zaraženima, ona nije ni informisana da mora da bude u samoizolaciji, a uhapšena je. Da li je ona trebalo da zove dr Stevanovića i kaže ko su kontakti. Vučić je imao kontakte, na distanci, ali je imao i u ovom trenutku mora se solidarisati sa građanima koji moraju da budu u samoizolaciji 28 dana. A ne da nakon što je objavio da je njegov sin zaražen, putuje u Niš. To je kršenje uredbe koju je Vlada donela", rekla je ona.

Pri tom, je kako kaže, sam Vučić objavio na svom Instagramu da je njegov sin oboleo, a napada medije koji su samo objavili tu vest da zalaze u njegovu privatnost.

"Ovo je cirkus od države", kazala je Milinkov.

Napade predsednika države, ali i premijerke Ane Brnabić na nezavnisne medije i optužbe da oni "rade protiv interesa Srbije", Milinkov vidi kao očekivane u sistemu koji ne funkcioniše.

"Na žalost, u zemlji u kojoj zdravstveni sistem ne funkcioniše, pravni sistem i sloboda medija ne funkcionišu i pre vanrednog stanja, ne možete očekivati da funkcioniše ni u vanrednom stanju. Situacija je sada još gora", kaže.

Prema njenim rečima, to da novinari nezavisnih medija rade protiv svoje države, kaže, ne zaslužuje ni da se prokomentariše.

"Sramotno je kada premijerka izađe sa tim sramotnim optužbama. To ne razumeju ni drugi članovi vlade, pa ni sam predsednik. To je apsurdo nezanimanje za to šta mediji treba da rade. NJihova je podela na provladine i opozicione medije. To nema nigde u svetu, gde imate samo podelu na profesionalne medije i one koji ne rade u skladu s kodeksom novinara", dodaje Milinkov.

Ona se nada da će odluka o neprisustvu novinara konferencijama u 15 sati biti promenjena.

"Ja se nadam, kao što je povučen onaj nesrećni zahtev o centralizaciji izvora informacija, da će se i ovde pronaći način da novinari mogu da direktno postave pitanje. Važno je da se na tim konferencijama u 15h postavljaju pitanja, ona su najvažnija bila do sada, jer smo jedino tako saznavali šta ne funkcioniše", naglasila je Milinkov.

Zahvaljujući novinarima, kao u slučaju teksta novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, situacija u zdravstvenim uslovima se poboljšava. Taj tekst je, međutim, vlast i mediji bliski njoj ocenili su kao lažnu vest.

"Naravno da to nije lažna vest. U slučaju kada je sve profesionalno urađeno, i ispoštovani svi standardi novinarski, to ne može da bude lažna vest. Jer, dan kasnije, nakon teksta Ane Lalić, medicinska oprema je izvađena iz magacina KCV-a i podeljena radnicima. To jeste zadatak i svrha novinarstva. Niko ne radi protiv države", zaključila je Milinkov.

Vlada Srbije deli državljanstvo igrantima, daju im posao i plaćeno školovanje! Više o tome OVDE!

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA