Najnovije

NOVE TENZIJE U PRIŠTINI! Kurti pisao Tačiju: Idemo na izbore, ali...

Vršilac dužnosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio je pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, u kojem je naglasio da je jasno da trenutna situacija ne dozvoljava održavanje izbora, što Samoopredeljenje sad i ne traži, već kad se stvore uslovi nakon što pandemija koronavirusa bude okončana.

Tači i Kurti (Foto: Jutjub)

"Ali ono što mi nije jasno jeste dvostruki standard koji vi i političke stranke pokušavate da nametnete na neustavan način… Možda ćete nam to moći objasniti", rekao je Kurti. 

Dalje je dodao da nije u nadležnosti predsednika tzv. Kosova da procenjuje interese političkih stranaka, "već da štiti državne interese".

U pismu Kurti izražava duboko žaljenje zbog toga što Tači, u svom poslednjem pismu upućenom njemu, otvoreno najavljuje nameru da zaobiđe obavezu koju propisuje Ustav Kosova, a to je raspuštanje kosovske skupštine i raspisivanja novih izbora, nakon završetka bitke protiv Kovid-19.

Kurti poručuje Tačiju da su njegovi postupci u suprotnosti sa članovima Ustava na koje se poziva kosovski predsednik.

“Da podsetim da nije u nadležnosti predsednika Kosova da procenjuje interese političkih partija, već da štiti državne interese”, poručio je Kurti.

Kurti tumači da Ustavni sud izričito navodi da se predsednik može konsultovati sa političkom strankom ili koalicijom koja je dobila većinu u skupštini, bilo da je većina apsolutna ili relativna i da je stoga Tači održavajući konsultativne sastanke postupio protivno Ustavu Kosova.

“Takođe, podsećam vas da nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja, kojim je razrešena Vlada Kosova, predsedniku nije dat prostor da bude u ulozi političkog aktera koji pokušava da nametne svoju volju u političkom životu”, navodi u pismu Kurti.

Kako je naveo, predsedniku Kosova, kao ustavnom telu, izglasavanje nepoverenja daje pravo da ispuni samo jednu radnju određenu ustavom, dakle, da raspusti skupštinu u skladu sa članom 82.2 Ustava Kosova.

“Da su izbori jedina opcija posle izglasanog predloga o nepoverenju, naglasili ste i 2010. godine, na vanrednoj sednici Skupštine Kosova 02.11.2010. godine”, podsetio je Kurti predsednika Kosova.

“Jasno mi je da trenutna situacija ne dozvoljava održavanje izbora i to je nešto što sada ne želimo da učinimo, već čim se stvore uslovi nakon što prođe pandemija”, dodao je Kurti.

“U najnepovoljnijem mogućem roku, vi tražite da se i vanredno stanje pridoda krizi ustavne i političke prirode, zahtevajući ga po svaku cenu, bez ikakvog utemeljenja u ustavu, dok je vlada smenjena sa funkcije, upravo u najtežim nedeljama naše borbe protiv koronavirusa”, naveo je Kurti.

“Stoga, u duhu ovih činjenica i prava, verujem da je i vama sada jasno da predsednik nije dužan da šalje pisma tražeći imena kandidata za premijera. Pogotovo ne u trenucima urgentnog stanja u javnom zdravstvu… Takođe, pored toga što je podsetnik da je zdravlje građana moj i vladin prioritet, to je poziv i da ga vi postavite kao svoj prioritet, ostavljajući po strani političke igre tako da više ne ugrožavate život i zdravlje naših građana”, zaključio je Kurti u pismu upućenom Tačiju.

Oglasio se i Haki Abazi

Potpredsednik tehničke vlade Kosova Haki Abazi reagovao na vest da Demokratski savez Kosova obavlja prve pripreme za koaliciju sa ABK, Inicijativom, ANK i manjinama.

Abazi je ljude iz Demokratskog saveza Kosova upitao da li stvarno žele da podrže one koji su već bili na vlasti.

“Danas je od vas zatraženo da podržite ulazak DSK u koaliciju sa strankama PAN-a, DPK, ABK, Inicijative, Srpske liste - igra rečima je samo prevara. Posle samo 50 dana zajedničke vlade sa PS-om. Ko je osoba koja vas može uveriti da posle 50 dana dobre vladavine po smernicama ugrađenim u zajedničkom programu, postoji bilo koji racionalni razlog da pređete u zajednicu sa onima koji su Kosovo pretvorili u komad prljave krpe”, upitao je Abazi.

On kaže da jedino koalicija DSK i PS može izvući zemlju iz blata, kriminala i korupcije, i sistema koji su zarobili političari i ljudi koji su se obogatili na štetu Kosova, privatizovanjem i uništavanjem svega što je društveno.

"Ovo je izdaja glasača, ali pre svega je potvrda da Mustafa i njegov klan imaju samo jedan interes, da zaštite sistem PAN-a, gde imaju svoje ljude koji zloupotrebljavaju i manipulišu ugovorima iz državnog budžeta. Mustafa i njegov klan izgrađeni s tri odsto novca (UFORK) stvorili su sistem koji je iznutra preuzeo DSK kao tvrđavu, izdajući Fatmira Sejdiua, ali i sve one koji su mnogo radili tokom decenije za državu. Klan Mustafa-Bukoši zarobio je DSK i učinio ga Tačijevim štapom već više od decenije", napisao je, između ostalog, Abazi i dodao da je budućnost tzv. Kosova bez Tačija i Mustafe u kosovskoj politici.

Pročitajte OVDE šta su Dveri poručile Čanku i Vulinu.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA