Najnovije

DOKTORKA KISIĆ PROTIV OKUPLJANJA VERNIKA ZA VASKRS: Tu nema kompromisa, struka je jednoglasna! Sve je rizik

“Stav struke po pitanju kretanja za Vaskrs je jednoglasan i potpuno jasan - bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastavak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje populacije”, poručila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević (Foto: Jutjub)

"Tu nemamo nikakvih kompromisa. Stručno medicinsko mišljenje zasnovano na dokazima je vrlo jasno", rekla je Kisić.

Ona je istakla da su svaka nedelja i svaki dan ključni, sve do momenta kada ukupan broj novootkrivenih slučajeva kontinuirano bude - nula.

U skladu sa tim treba i da se ponašamo, naglasila je Kisić.

"Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik i svi mu se uvek radujemo. Ove godine je specifična situacija i izgleda da nam nikada više vere, volje i snage nije potrebno da se ponašamo u skladu sa tim da sačuvamo sebe i najbliže", istakla je ona.

Kisić je dodala da je mnogo vere i snage sada potrebno da se kolektivno ponašamo onako kako je najbolje za nas i naše najmilije.

Dr Srđa Janković dodao je da "nije teolog, ali da ne zna šta je više hrišćanski nego štititi bližnjeg svog od potencijalne smrti i bolesti".

Epidemiološka situacija se može promeniti za dan

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se epidemiološka situacija može promeniti za dan i da se ne smemo opustiti, već učiniti sve napore da se što pre izborimo sa epidemijom korona virusa.

Stoga se, ističe, ne može prognozirati ni kada bi moglo da dođe do relaksacije propisanih mera.

Odgovarajući na pitanja rekla je da bez obzira što stalno ističu da su zadovoljni tokom epidemijske krive, pojedinačni slučajevi i pojačano obolevanje u određenim grupama, kao i smrtni ishodi, pokazuju da se epidemiološka situacija može promeniti iz dana u dan.

“Ne smemo da se opustimo. Sada treba najviše snage, volje i želje da imamo da učinimo sve napore da se što pre izborimo sa ovom epidemijom”, rekla je Kisić Tepavčević.

Iskustvo iz gerontoloških centara, kao i iz pojedinih delova zemlje, opominju koliko brzo može da dođe do nepredviđenih situacija i otvaranja žarišta ako popusti bilo koja karika, upozorila je Kisić Tepavčević i dodala da zato sada ne može da kaže tačan datum kada će doći do relaksiranja mera.

"Do kada će i šta trajati i kada će biti relaksirane mere, to ne možemo sa sigurnošću da kažemo kada je reč o tačnom datumu", rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da je svakako sigurno da, ako se i dalje budemo odgovorno i savesno pridržavali mera i ako ne bude više ekscesnih situacija, možemo očekivati da će uskoro doći do silaznog toka na krivulji epidemije i da se nazire kraj naše borbe sa korona virusom.

"Ali, smo dosta oprezni u bilo kakvim predviđanjima jer znamo da se situacija može značajno promeniti ako se desi neka nepredviđena situacija, koju smo mogli da sprečimo", rekla je ona.

Takođe, dodaje da se po pitanju korona virusa u Srbiji ne može izuzeti nijedan deo naše zemlje i da virus uvek pronađe put do osetljivih osoba.

Kisić Tepavčević je istakla da mi nismo pasivni posmatrači epidemiološke krivulje već da od nas zavisi njen izgled.

Dodaje da nekim delovima zemlje imamo stabilniju situaciju i trendove pada broja zaraženih, ali da nas iskustvo iz gerontoloških centara opominje koliko brzo može da se otvori žarište.

Još 441 pozitivan, ukupno 4.465! Još 9 preminulo, ukupno 94

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 441 osobe registrovan virus korona, ukupno 4.465 obolelih od Kovida 19, a preminulo je još devet osoba, ukupno 94, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je u poslednjih 24 sata u Srbiji testirano 2.440 osoba od kojih je 441 uzorak pozitivan na prisustvo virusa korona.

Hospitalizovano je 3.006 pacijenta, a na respiratoru je njih 131.

Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 23.398 ljudi.

U poslednja 24 sata preminulo je još devet osoba kao posledica infekcije virusom korona, što je ukupno 94 preminulih.

Od poslednjih devetoro preminulih, sedmoro je muškaraca i dve žene, prosečnih godina starosti 69.

Smrtnost je, u ovom momentu, 2,1 odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Pročitajte OVDE zašto je Predrag Kon odlučio da povuče ranije podnetu ostavku.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA