Najnovije

Kina i Afrika u komunikaciji o situaciji Afrikanaca u Guangdongu

Mnoge afričke države i afričke diplomate u Kini slažu se da su mere provincije Guangdong usmerene na zaštitu zdravlja svih Kineza i stranaca i da stranci u Guangdongu treba da sarađuju i podržavaju lokalne mere protiv epidemije, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Fotografija snimljena 4. aprila 2018. godine prikazuje ulaz u kinesko ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu, glavnom gradu Kine. Foto: Xinhua/Li He

Kina je u sredu rekla da je u bliskoj komunikaciji i prijateljskim razgovorima s afričkom stranom o situaciji Afrikanaca koji žive na jugu kineske provincije Guangdong, te ponovila da se prema svim strancima postupa podjednako, jer Guangdong pojačava mere protiv epidemije usled sve većeg pritiska usled uvezenih slučajeva COVID-19.

"Mnogi Afrikanci koji žive u Guangdongu postepeno se vraćaju kući zbog kućnog karantina, dok se pridržavaju kineskih propisa za sprečavanje epidemije, a za neke afričke ljude koji imaju poteškoće napravljeni su odgovarajući aranžmani", izjavio je na brifingu za novinare portparol Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđian.

DŽao je ponovio kinesku prijateljsku politiku prema Africi, rekavši da Kina neće primenjivati različit tretman ni na koje posebne grupe u prevenciji i kontroli epidemija.

U proteklih nekoliko dana, državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji imali su telefonski poziv sa predsedavajućom Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat, pomoćnik ministra inostranih poslova Čen Sjiaodong održao je grupni sastanak sa ambasadorima i predstavnicima više od 20 afričkih zemalja kako bi razgovarali o situaciji Afrikanaca u provinciji Guangdong u vezi sa lokalnim odgovorom na COVID-19, a kineske ambasade u afričkim zemljama takođe su bile aktivne u komunikaciji sa afričkom stranom, rekao je portparol.

DŽao je primetio da se mnoge afričke zemlje i afrički diplomati u Kini slažu da su mere provincije Guangdong usmerene na zaštitu zdravlja svih Kineza i stranaca i da bi stranci u Guangdongu trebalo da sarađuju i podržavaju lokalne mere protiv epidemije.

Prema DŽao-u, afrička strana ceni ozbiljno razmatranje zabrinutosti Kine i primetila je kontinuirano poboljšanje situacije u koju su uključeni Afrikanci u relevantnim oblastima u provinciji Guangdong. Afrička strana sarađivaće s Kinom kako bi uputila građane afričkih zemalja da se pridržavaju kineskih propisa za sprečavanje epidemije.

"Mnogi afrički prijatelji istakli su da je su mnogi video zapisi povezani sa kineskim antivirusnim merama koji kruže internetom kasnije naknadno izmenjeni i ne prikazuju istinu", rekao je DŽao. "I Kina i Afrika moraju biti budne prema takvim mrežnim sadržajima koji mogu obmanuti javnost."

Šta je Putinova avijacija uradila iznad Volgograda saznajte OVDE!

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA